A List Magazine ∙ September 9, 2020 ∙ 4 min read

 

libresse

Libresse susține femeile din România să vorbească despre #PoveștileDinNoi: doar 15% dintre femeile din România percep sensibilitatea ca pe o trăsătură pozitivă a feminității.

Din ce în ce mai multe femei se confruntă cu diverse afecțiuni ginecologice, ajungând chiar la  imposibilitatea de a rămâne însărcinate. Deloc întâmplător dacă stăm să ne uităm la relația pe care femeile o au cu propriul corp: de la modul în care își manifestă feminitatea sau își permit să se relaxeze până la atenția pe care o acordă zonei intime și controalelor de rutină.

Chiar dacă în societatea modernă femeia are posibilitatea să aleagă stilul de viață și imaginea care să o reprezinte, standardele transpuse din copilărie și presiunea imaginii perfecte nu fac altceva decât să inhibe laturs feminină și încrederea în sine a acesteia. Încă de mici, majoritatea fetelor sunt învățate că momentele de vulnerabilitate și de sensibilitate nu-și au locul și ce au ele nevoie este să aibă o atitudine defensivă și să-și activeze un scut de apărare. În continuare, societatea stigmatizează toate aceste emoții, trăiri și frici pe care femeile le au cu propriul corp, însă, feminitatea nu este despre a ne conforma acestor imagini standardizate, nu este despre mitul femeii ideale, ci este propriul mod de a te exprima, de a-ți cunoaște și a-ți prețui corpul.

libresse

Rezultatele studiului* realizat de Libresse în luna mai 2020 ne arată că în cazul a 83% dintre femei trăsăturile cel mai adesea asociate cu ideea de feminitate sunt cele care, în general, sunt definitorii bărbaților, respectiv: independența, perseverența, ambiția și puterea. Astfel, sensibilitatea, empatia și eleganța sunt considerate a fi trăsături pozitive feminității doar pentru 15% dintre femeile intervievate. 

Acest lucru impactează curajul femeilor de a vorbi despre poveștile lor interioare, despre emoțiile și trăirile pe care le experimentează cu propria persoană și propriul corp. Multe femei aleg să sufere în tăcere, să acumuleze frustări și nemulțumiri, din teama de a nu fi judecate de cei din jurul lor pentru vulnerabilitatea și sensibilitatea lor.

libresse

Dacă până acum toate aceste discuții despre emoțiile și experiențele femeilor erau limitate, fiind considerate un subiect tabu, Libresse, prin manifestul de empowerment Să lăsăm #PoveștiledinNoi să fie auzite!”, aduce în prim plan femeia în toată complexitatea ei. Miza acestei inițiative este de a scoate la iveală adevăratele temeri cu care se confruntă femeile din România și de a celebra feminitatea și zona intimă prin încurajarea acestora să vorbească cât mai deschis despre poveștile lor.

Feminitatea este un mod de viață ce implică o diversitate de emoții și manifestări pe care fiecare femeie le trăiește diferit și implică tot ceea ce înseamnă sănătate, armonie, empatie, spiritualitate, etc. Acceptarea propriei feminități prin abordarea cât mai asumată și transparentă a propriilor trăiri poate aduce schimbări majore în eliminarea stereotipurilor care planează în jurul femeilor.

Această capcană a stigmatizării imaginii și emoțiilor femeilor are implicații cu mult mai profunde, ducând la multe insecurități, nemulțumiri personale și frustrări. Mai mult decât, intervine teama de a vorbi despre problemele intime și de a considera astfel de discuții un subiect rușinos, fapt ce poate ce generează o rată scăzută a vizitelor la controlul ginecologic și imposibilitatea depistării la timp a eventualelor afecțiuni. Manifestarea feminității înseamnă cunoașterea propriului corp, atenția pe care femeia o acordă îngrijirii intime, modului în care arată pe exterior și în care se simte pe interior.

libresse

Prin îndemnul „Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!”, Libresse propune o reprezentare pozitivă a tuturor acestor trăiri și emoții cu care femeia se confruntă de-a lungul timpului, aducând în prim plan 2 dintre subiectele care rămân un tabu pentru femeile din România – menstruația și zona intimă – prin încurajarea unui dialog deschis pentru că doar așa femeile pot ajunge să aibă o relație sănătoasă cu zona lor V.

 

*Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.

 

Related Posts

Cele mai așteptate filme din 2025

Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…

Meseria, brățară de aur sau de tinichea?

Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…

Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema

Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…

Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute

Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…

Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming

Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…

Cum stă treaba cu reinventarea?

Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…

Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine

În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…

Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?

Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…