Cele mai elaborate ritualuri de înfrumusețare și de îngrijire din Egiptul Antic (2030 – 1650 î. C) erau apanajul celor bogați, iar o rutină tipică a unei artistocrate egiptene consta în proceduri atente și cu ingrediente rafinate (dar toxice, de cele mai multe ori).
Înainte de aplicarea machiajului abundent, era necesară o pregătire a pielii, care începea cu exfolierea cu săruri provenite din Marea Moartă sau cu băi în lapte și presupunea aplicarea de măști de față din lapte și miere. Femeile egiptene aplicau un deodorant natural din granule parfumate din flori și își ungeau pielea cu uleiuri parfumate pentru finețe. Egiptenii sunt cei care au inventat epilarea naturală cu un amestec din miere și zahăr, procedură care se folosește și astăzi și este o metodă mai puțin dureroasă de îndepărtare a părului nedorit de pe corp.
După toți acesti pași pregătitori, servitorii aduceau toate fardurile necesare pentru compunerea machiajului elaborat – iar cosmeticele și ustensilele erau ele însele mici obiecte de artă, care stateau dovadă pentru statulul social al posesorului. Borcănele din marumură și din alte minerale adăposteau farduri, vopsele, creme, uleiuri și parfumuri, iar ustensilele cu care se preparau sau zdrobeau ingredientele pentru farduri aveau forme de siluete umane, de animale sau de zeități. Aceste simboluri reprezentau renașterea și regenerarea, iar prepararea cosmeticelor și a pigmenților cu acestea era privită ca o metodă de transmitere a puterilor supranaturale ale creaturilor fantastice către om.
Servitorii preparau fardurile de ochi din amestec de malahit cu grăsime animală sau cu uleiuri vegetale. În timp ce stăpâna se privea într-o oglindă de bronz lustruit, ”make-up artistul” aplica pigmentul verde cu ajutorul unei spatule de fildeș. La fel ca și astăzi, fardul de pleoape era urmat de aplicarea unei linii generoase de tuș negru din kohl.
Acest pas al rutinei de beauty avea și scopuri practice, nu numai estetice, deoarece stratul gros de kohl aplicat în jurul ochilor (atât de bărbați cât și de femei) avea rolul de a proteja vederea împoriva soarelui puternic din deșert. În limba egipteană, sintagma ”paletă de machiaj” deriva din verbul ”a proteja”.
Mineralul folosit pe post de fard de ochi era toxic, dar odată ce se amesteca cu umezeala ochilor, forma o barieră antibacteriană. Tușele finale erau reprezentate de aplicarea rujului roșu – un look clasic și astăzi. Pentru obținerea pastei, pudra de ocru era amestecată tot cu grăsime animală sau cu uleiuri, deși este cunoscut în istorie faptul că Regina Cleopatra folosea o pudră obținută din pisarea unor anumite insecte pentru a crea nuanța de roșu dorită. Aceste combinații toxice , în care deseori se adăugau vopsele obținute din manitol de iod sau de brom, puteau duce la declanșarea unor boli grave sau chiar să provoace moartea.
Apropo de trecerea în neființă, importanța acordată acestei etape și, mai ales, a pregătirii ei era crucială. Siturile de morminte descoperite arată că era un obicei comun printre egiptenii antici să fie îngropați cu obiectele pe care le foloseau zi de zi, precum pieptenele, cremele parfumate, bijuteriile, cosmeticele.
Aspectul dramatic cu care asociem imaginea egiptenilor antici se datorează mai ales măștilor descoperite, folosite mai ales pentru mumii care portretizau imaginea lor idealizată, cu ten impecabil și cu ochi conturați perfect.
Foto: hepta
Cum alegi manichiura pentru a crea iluzia degetelor lungi
Dacă și tu ești precum Gwyneth Paltrow și suferi de complexul mâinilor mici, cu degete scurte, atunci află…
Trei game preferate de A List pe care să le încerci și tu, acum
La final de toamnă, Rituals a inaugurat primul magazin din țară, în Mega Mall. Echipa A List Magazine…
Cele mai frumoase cadouri de Sărbători
Celebrezi cu muzică și cadouri strălucitoare sau te bucuri de momente de liniște în cuplu sau în familia…
Cum să ai grijă de unghiile fragile, în sezonul rece
În sezonul rece, organismul suferă o deshidratare accentuată din cauza temperaturilor scăzute. La fel cum pielea mâinilor tale…
Cum să obții o piele remineralizată cu ajutorul unui tratament natural, special
De-a lungul timpului, proprietățile atribuite nămolului au făcut ca balneoterapia cu nămol să se bucure de un real…
Interviu: Mădălina Stoica-Blanchard, despre destinul olfactiv și cadourile de Crăciun
În așteptarea Sărbătorilor de iarnă, am stat de vorbă cu Mădălina Stoica-Blanchard, cofondatoarea brandului de parfumerie de nișă…
Avon Space, noul concept store – the place to be!
Joi seara, echipa AList a avut ocazia să se numere printre primii invitați care au descoperit cel mai…
Eveniment: primul masterclass de make-up, în noul spațiu Avon Space
Pe 28 noiembrie, începând cu ora 17.30, Avon Space va găzdui primul masterclass de make-up dintr-o serie de…
Viral Sensation: Catrice Aqua Splash Grip Primer
Vrei să ai un machiaj impecabil toată ziua și toată seara? Ai în minte un machiaj special pentru…
Khloé Kardashian își lansează primul ei parfum- XO Khloé
Clanul Kardashian e făcut pentru business. Cea de-a treia născută dintre cele cinci surori ale familiei, Khloé Kardashian…