Deși, la o primă vedere, sunt multe elemente și poate părea un proces complicat, acest desert este de fapt unul foarte simplu, care poate fi făcut și de un începator într-ale gătitului. Asta, dacă e să-i dăm crezare Prăjiturlei. Iată propunerea ei pentru un desert de weekend, în familie.
Cupe cu ganache de ciocolata neagra, cirese caramelizate si flambate cu coniac
Ingrediente (pentru 8 portii):
Pentru crumble: 100 g făina alba de grau, 50 g faina de migdale, 30 g cacao, 50 g zahar (de preferat pudra), 80 g unt 82% grasime
Pentru ciresele caramelizate si flambate:
50 g zahar, 2 linguri de apa, 1 cub de unt (cat o nuca), 300 g cirese curatate de samburi, dar cantarite cu samburi, 60 ml coniac.
Pentru ganache: 300 g cicoalata neagra (minim 40% cacao), 300 ml frisca lichida (smantana pentru frisca minim 30% grasime), 1 cub de unt (cat o nuca), 1 praf de sare (1/4 lingurita)
Cum porcedam:
Pasul 1
Amestecam toate ingredientele pentru crumble
Apoi, cu mainile bine infainate, maruntim unul si il amestecam pana obtinem textura de pesmet
Distribuim acest pesmet pe o tava in care am pus in prealabil hartie de copt
Il coacem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15 minute
Il scoatem de la cuptor, il lasam sa se raceasca, apoi il punem intr-un bol
Pasul 2:
Rupem ciocolata bucatele si o punem intr-un vas adanc, apoi adaugam praful de sare
Infierbantam frisca lichida (atentie, doar o infierbantam pana scoate aburi, nu dam in clocot)
Turnam frisca peste ciocolata – avem grija ca toata ciocolata sa fie acoperita
Dupa cele doua minute amestecam cu o spatula pana cand se topeste aproape toata ciocolata
Continuam amestecarea cu un tel pana obtinem o crema lucioasa
Adaugam cubul de unt si mai amestecam pana se topeste s se incorporeaza in crema cu ciocolata
Acoperim ciocolata cu o folie de plastic – avem grija ca folia sa intre direct in contact cu ciocolata petru a evita formarea de pojghita
Dam ciocolata deoparte sau la frigider pana se raceste complet
Pasul 3:
Intr-o tigaie sau cratita punem zaharul si apa si lasa la foc mic pana cand zaharul se caramelizeaza si capata o culoare aramie
Adaugam cubul de unt si il amestecam in caramel
Dupa ce s-a topit untul adaugam ciresele si le lasam la foc mic 2 minute
Dupa cele 2 minute turnam coniacul
In continuare avem 2 variante:
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Simona Păun, pilot
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Bucurie de Crăciun: obiceiuri din țară
Patru femei care și-au petrecut copilăria în diverse regiuni românești povestesc despre tradiții și obiceiuri de iarnă, din…
Horoscopul săptămânii 23-29 decembrie 2024
Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre ce ne-au pregătit astrele în ultima săptămână a acestui an. Iată…
La ce să te aștepți de la al doilea sezon Squid Game (Netflix)?
Fenomenul coreean Squid Game a avut premiera în 2021 și s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai populare…
Deserturi cu istorie, din București – o călătorie dulce
În plină modă a New York rolls și a pannetone-ului cu maia, dospit la rece, la Fundația Calea…
Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun
Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…
O nouă destinație de lux s-a deschis în inima Bucegilor
Recent, o nouă locație premium și-a deschis porțile în inima munților Bucegi, venind în întâmpinarea celor care caută…
Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu
Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…
10 hituri, miliarde de streamuri cu artiștii care au scris istorie la UNTOLD
Platformele de streaming au înlocuit în mare parte vânzările de discuri și certificările de platină, pe măsură ce…
Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean
Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…