Dr. Andrei Tudor Rogoz, medic specialist Boli Infecțioase, ne răspunde la câteva dintre cele mai frecvente întrebări despre vaccinul Anti-Covid 19.
Încă de la declanșarea pandemiei de COVID-19, oamenii de știință din întreaga lume au început să lucreze la dezvoltarea mai multor vaccinuri împotriva noului coronavirus. Căci, deși măsurile de prevenție, precum distanțarea socială, igiena mâinilor și purtarea măștii, ne protejează într-o oarecare măsură de infecția COVID-19, acestea nu sunt suficiente. Vaccinarea este cea mai sigură și mai rapidă cale de a ne proteja. Iată ce ar trebui să știm înainte de a ne vaccina!
Cât de sigur este să ne vaccinăm? Care este diferența între cel de la Pfizer și cel de la Moderna?
În timpul studiilor ce au precedat aprobarea vaccinurilor menționate, numărul de reacții adverse severe a fost unul mic. De altfel, singura astfel de reacție care necesită un răspuns în regim de urgență, anafilaxia (o formă severă de reacție alergică) apare la o dată la 100.000-1.000.000 de persoane vaccinate, ceea ce este comparabil cu riscul după administrarea vaccinului antigripal.
Trebuie înțeles totuși că uneori și reacții comune, de severitate mult mai mică, precum febra, pot constitui, în cazul unor persoane foarte fragile (vârstnici cu alte boli în evoluție și alții), o problemă medicală de neignorat. Aceste riscuri trebuie puse în balanță cu beneficiile pe care vaccinarea le aduce, tocmai la aceste categorii de persoane, la care COVID-19 are un risc de deces foarte mare.
Alte tipuri de reacții adverse de luat în calcul după vaccinare sunt în general reacții locale – durere, inflamație, roșeață la locul de administrare sau mai rar reacții resimțite la nivelul întregului organism, precum febra, o stare de slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap, dureri articulare, probleme digestive minore. Unele reactii, precum febra și sindromul febril, apar cu o frecvență mai mare după rapel pentru că sistemul imun este deja pregătit să intervină, e într-un fel dovada faptului că ați răspuns la prima doză, că aveți deja celule ale sistemului imun ce s-au specializat împotriva unor particule virale din structura SARS-CoV-2.
Deși frecvența și tipurile de reacții adverse ce apar dupa vaccinare continuă să fie evaluate, diferențele dintre cele două produse menționate sunt mici, poate cu o frecvență un pic mai mare, după cea de-a doua doză, la Moderna.
Se pot vaccina și persoanele care suferă de boli autoimune?
Da. Bolile autoimune nu constituie o contraindicație pentru vaccinare. Tratamentul pentru unele dintre acestea ar putea influența răspunsul la vaccinuri, dacă e să le comparăm cu experiențe anterioare, așa că vă recomand ca înainte de a vă programa să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră.
Cât timp vom fi protejați de infecție, după vaccinare? Și în cât timp apar anticorpii?
Nimeni nu știe încă răspunsul la prima întrebare. Opinia mea e că sunt multe motive să sperăm că cei care vor răspunde la vaccin – cei care vor dezvolta anticopri neutralizanți – vor fi protejați de o infecție între 1 si 3 ani si vor fi protejați de o formă severă pentru o perioadă mult mai lungă, posibil toată viața. O mare variabilă, care ar putea răsturna complet predicția de mai sus, este apariția unor tulpini pe care vaccinurile deja produse să nu le acopere suficient.
Anticorpii încep să fie detectabili destul de devreme (7-14 zile) la majoritatea celor vaccinați dar o evaluare a acestora, dacă se dorește, ar fi recomandată la 1-2 săptămâni de la rapel.
Mai e nevoie să mă vaccinez dacă am avut deja infecția?
Răspunsul oficial, la acest moment, este da. Un beneficiu există, asta este evident din nivelul anticorpilor neutralizanți pe care îl ating cei trecuți prin boală, după vaccinare. Dar dacă toți cei care au trecut prin boală ar avea nevoie de una sau de ambele doze și la cât timp după, sunt lucruri pentru care cred că peste 1 an vom avea mai multe date și, anticipez, un alt răspuns decât cel de acum.
Vaccinul este obligatoriu ca să putem scăpa de pandemie?
Vaccinurile vor grăbi atingerea imunității colective, ceea ce va duce la oprirea pandemiei. Asta nu înseamnă neapărat dispariția completă din circulație a virusului, dar cazurile vor apărea sporadic sau sezonier sau la vârste mai mici, ceea ce va reduce extrem de tare presiunea pe sistemul de sănătate publică și va permite revenirea la normal.
Există și varianta ca acest vaccin să fie unul sezonier, așa cum este cel antigripal?
Există dar nu cred că e cea mai probabilă variantă. Rata de apariție a mutațiilor și capacitatea de a eluda răspunsul imun dobândit diferă mult între aceste familii de virusuri.
Care sunt eventualele efecte pe termen lung ale vaccinului?
Nu există date suficiente pentru a răspunde la această întrebare. Dar vaccinurile în general nu au efecte adverse pe termen lung dovedite, așa încât nu mă aștept la surprize neplăcute nici de la cele împotriva COVID-ului.
Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”
Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…
„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025
Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…
Dana Rogoz și Marian Râlea, față în față
Magicianul și Abramburica. Mentorul și discipolul. ”Tatăl” și ”copilul”. Colegi-actori, pe aceeași scenă de teatru. Prietenia dintre Dana…
Ana Ularu: ”Încerc să mă păstrez mereu cât de puternică și de agilă pot”
Pe Ana Ularu urmează s-o vedem de astăzi într-un nou rol, Freja, în serialul “Cod roșu la Paris” (”Paris Has…
Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…
Interviu: Fotograful Omar Victor Diop, despre calendarul Lavazza 2025 și vizuniunea sa despre artă
L-am întâlnit pe Omar Victor Diop, fotograful senegalez care a realizat imaginile calendarului Lavazza 2025. Am stat de…
Lavazza a lansat calendarul pentru 2025. Francesca Lavazza ne spune povestea din spate și care sunt misiunile brandului
Când spui Lavazza, spui tradiție, gust, eleganță și, desigur, inovație. Am fost pentru a doua oară la evenimentul…
Vlad Drăgulin (”Căsătoria”): ”Întotdeauna am avut atracție față de personajele defavorizate”
Vlad Drăgulin este unul dintre protagoniștii primului film regizat de Mihai Bendeac, ”Căsătoria”, o producție inspirată din piesa…
Surorile Galeriu, despre cea mai frumoasă experiență a vieții lor: Trupa The Twins: “Noi am cunoscut adevăratul succes peste hotare, nu în România“
Cântă de când se știu și cum se aleagă un alt drum, când mama lor a fost artistă…
Mira: „Iubesc să dau multe sensuri muzicii pe care o fac”
Ne vorbește despre dragoste, despre cum nicăieri nu-i ca-n România, despre străzile din București: melodiile sale pline de…