Monica Cismaru ∙ April 12, 2021 ∙ 10 min read

dr codruta cioponea

Dr. Codruța Cioponea, Coach Fit&Healthy Lifestyle, Rehabilitation MD, Musculoskeletal Rehabilitation Expert, ne vorbește astăzi despre felul în care funcționează dietele și de ce dau rezultate diferite pentru oameni diferiți.

”Există Omul pentru dieta perfectă, mai exact fiecăruia dintre noi i se potrivește o altă alimentație. Mie nu îmi place să vorbesc despre diete și nu cred în ele, cred în upgradarea felului în care privim alimentația”, spune Dr. Cioponea, care mai subliniază că nu contează neapărat cât mâncăm, ci, mai ales, ce mâncăm.

Există diete perfecte?

Există „omul pentru dieta perfectă”, mai exact mai exact fiecăruia dintre noi i se potrivește o altă alimentație. Mie nu îmi place să vorbesc despre diete și nu cred în ele, cred în upgradarea felului în care privim alimentația. Există numeroase studii științifice care arată că diverse alimente au roluri importante de medicament. Curcuma este recunoscută ca un antiinflamator natural și este prescrisă în durerile articulare, există studii care demonstrează că sunătoarea are un important rol antidepresiv și medicamentele cu sunătoare sunt prescrise în depresii ușoare și pentru schimbări de dispoziție.

Știm, de asemenea, că există alimente care nu trebuie consumate în momentul în care luăm anumite medicamente:

  • În timpul tratamentului cu antibiotice (mai ales tetracicline) nu trebuie consumat lapte.
  • Grepfrutul interacționează cu medicamentele anticoagulante precum și cu alte aproximativ 200 de medicamente.
  • Ceaiul de sunătoare nu se bea în timpul tratamentului cu anticonvulsivante, contraceptive sau antidepresive.

Un studiu publicat în 2020 în BMJ (publicație medicală săptămânală) propune abordarea ”Alimentația ca medicament”, adică să incorporeze alimentația și nutriția în prevenția și managmentul bolilor.

 

Iată deci câteva reguli de bază:

Grasimile nesaturate sunt sănătoase;

Acizii grași de tip omega 3 sunt de preferat celor tip omega 6;

Se recomandă consumul de legumele cât mai variate și cât mai vii-neprocesate;

Consumul moderat de fructe proaspete (moderat este cuvântul-cheie, fructele conțin monozaharide- carbohidrați simpli în cantități variabile);

Consumul de proteine este benefic;

Suplimentele cu vitamina D și cu acid folic sunt importante;

Se recomandă consumul de alimente antioxidante (afine, ceai verde, merișoare, cătină etc);

Limitarea cât mai mare a consumului de grăsimi ”trans”;

Limitarea consumului de semi-preparate;

Limitarea consumului de zaharuri rafinate;

Limitarea consumului de sucuri cu zahăr sau cu îndulcitori;

Nerespectarea acestui set de reguli de bază crește foarte mult riscul apariției bolilor precum: supraponderabilitate, diabet de tip 2, obezitate, boli cardio-vasculare.

dr codruta cioponea

De ce pentru unii dietele funcționează și pentru alții nu?

Unele diete sau metode de alimentație funcționează pentru unii și pentru altii nu pentru că, din fericire, suntem diferiți și unici. Ce este bun pentru cineva nu este neapărat bun și pentru altcineva.

De exemplu, persoanele cu intoleranțe – cum ar fi cea la gluten sau de lactoză (acestea fiind unele dintre cele mai răspândite intoleranțe) trebuie să evite aceste alimente (care pot da dureri și crampe abdominale, balonare, disconfort, diaree, vărsături, reacții cutanate, oboseală etc). Există o predispoziție genetică asociată cu factori de mediu ce contribuie la apariția acestor intoleranțe. Persoanele care nu au aceste intoleranțe pot consuma fără nicio problemă aceste alimente. Este deci important să nu luăm orice informație pe care o citim ”de-a gata”.

Fiecăruia dintre noi i se potrivește, din punct de vedere genetic și microbiologic, un alt tip de alimentație. Există teste medicale specifice care pot determina palierul de intoleranțe și de alergii alimenatare, dar, dacă suntem foarte atenți la noi, vom observa cum reacționează corpul nostru după ce mâncăm anumite alimente. Modul de reacție al corpului la diverse alimente este un indicator a  ce îi face bine și ce nu îi face bine. În aceast proces, indicatorul este corpul și nu mintea, mintea agreând ingestia de dulciuri, spre exemplu.

Dacă înțelegem că e important să ne cunoaștem corpul și să-l hrănim armonios, ne vom simți și vom arăta bine.

Dacă înțelegem că mișcarea și sportul sunt revigorante, vom avea mai multă energie.

Este esențial, de asemenea, să înțelegem că ne hrănim corpul și nu mintea și că alimentația nu este făcută să umple diverse goluri – de singurătate, de plictiseală, de frustrare, de nesiguranță etc. Există metode mult mai eficiente și mai prietenoase pentru aceste probleme – meditația, mindfulness-ul, dezvoltarea personală sau o activitate creativă.

Mâncatul necontrolat, din punct de vedere psihologic, va crea o satisfacție de foarte scurtă durată, având impact negativ pe termen lung asupra corpului nostru precum și asupra stării noastre de bine.

 

Majoritatea specialiștilor susțin că, pentru slăbit, deficitul caloric e cel mai eficient și că doar prin controlul alimentației se poate slăbi, sportul e pentru tonifiere…

Ce mănânci contează mai mult decât cât mănânci. Calitatea, din punctul meu de vedere, este mai importantă decât cantitatea. Există nenumărate metode de alimentație (dieta keto, de exemplu) care se bazează din ce în ce mai mult pe acest principiu.

Caloria este unitatea de măsură pentru energie, fiind energia necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă de la 14,5 la 15,5 de grade Celsius. Mai exact, caloria este o metoda științifică de cuantificare a unui tip de energie. 1kg de cărbune conține 7 milioane de calorii, de pildă.

Un gram de proteină are 4 calorii, la fel cu un gram de carbohidrați.

Dar te simți la fel de bine, la fel de sătul, consecințele sunt aceleași asupra sănătății dacă consumi aceeași cantitate de calorii din 50 de grame de proteine sau din 50 de grame de carbohidrați?

Cum vă simtiti mai bine? După ce mâncați 50 de grame de proteine- o friptură de vită sau după ce mâncați 50 de grame carbohidrați – aproximativ două felii de pâine albă?

Este important, bineînțeles, cât măncăm, dar este și mai important ce conținut nutrițional au acele alimente, cum se digeră sau ce secreție de insulină este necesară pentru digestie.

Fiecare nutrient are rolul său complex în organism, hrănește sau alimentează un anumit organ sau sistem, furnizând energia necesară vieții. Echilibrul este cheia unei vieți armonioase și tonice.

Alimentația echilibrată este cheia succesului pentru o viață sănătoasă.

Sportul și miscarea sunt esențiale pentru a fi mai tonic, mai activ, mai concentrat. Mișcarea este cea care ne revigorează și ne revitalizează atât fizic cât și psihic.

Un corp sănătos nu poate exista fără mișcare.

Întregul angrenaj de organe, oase, articulații este susținut și pus în mișcare de musculatură, deci este vital să ne menținem o musculatură trofică și antrenată.

Există multe tipuri de indicații legate de sport și de ce anume ar trebui să facem ca să slăbim sau să avem un corp tonifiat. Sfatul meu este de a descoperi ce sport vă place și apoi de de a-l face constant și consecvent.

Ce credeți că aduce rezultate de lungă durata? Dă dansezi timp de un an în fiecare zi 30 de minute (pentru că acest lucru îți face plăcere) sau să mergi de două ori pe lună la sală? (pentru că te simți obligat și responsabil, dar această activitate nu îți conferă plăcere). Avem tendința să renunțăm rapid la lucrurile care nu ne plac și să rămânem consecvenți cu obiceiurile care ne fac plăcere. Obiceiurile mici, făcute în fiecare zi, definesc cum va arăta viața ta peste un an.

Fiecăruia dintre noi i se potrivește și îi face plăcere un anumit sport, de aceea este mult mai eficientă implementarea un obicei sănătos coerent și consecvent de mișcare, dacă acesta ne face plăcere. Vom fi mai motivați și mai dornici să-l facem și asta ne va ajuta pe termen lung.

Eu nu le spun clienților mei ”Aleargă de trei ori pe săptămână cîte 30 de minute și asta te va ajuta să arăți extraordinar!”, ci descoperim împreună ce sport le face plăcere să practice. Unora le face plăcere sa alerge, altora să facă fitness, altora să danseze sau, pur și simplu, să se plimbe. Împreună găsim o strategie astfel încât să facă mai des acel lucru pânăa când mișcarea devine un obicei. Implementarea unor obiceiuri  noi și sănătoase este vitală în momentul în care îți dorești să slăbești, dar abordarea mea de coach în aceasta direcție este să implementăm obiceiuri mici și sănătoase, care îți dau satisfacție în fiecare zi și în care te regăsești. Ele vor rezona cu personalitatea ta, fiind benefice pe termen lung. De câte ori nu vi s-a întâmplat să faceți rezoluții revoluționare de anul nou, dar de care nu ați reușit să vă țineți decât o perioadă foarte scurtă de timp?

Schimbările mari, inconfortabile, introduse brusc, de obicei nu durează, și, de cele mai multe ori, renunțăm și ne întoarcem la obiceiurile vechi.

Schimbările mici și plăcute ne ajută sa slăbim într-un mod armonios.

În concluzie, pentru a arăta bine pe termen lung, este important ce anume mănânci și cât de mult te miști.

Alimentația și sportul conferă structură, armonie corporală și sănătate.

 

În cazul cuiva suprapronderal care vrea să ajungă la o greutate armonioasă, care sunt pașii care trebuie urmați?

Le sfătuiesc pe persoanele supraponderale care își doresc să slăbească să colaboreze cu un specialist care să le evalueze inițial starea de sănătate pentru a vedea dacă exista afecțiuni asociate sau nu. Apoi să se înarmeze cu răbdare și cu hotărâre, pentru că este un drum de durată, care nu va fi neapărat facil. Știm că nu este ușor să slăbești, dar ne păcălim de multe ori singuri sau ne lăsăm păcăliți. Toți știm că nu putem deveni milionari într-o lună sau că nu putem să ajungem să alergam un maraton într-o lună dacă nu am am mai alergat niciodată, dar dacă vine cineva și ne spune că ne poate da o rețeta secretă care să ne ajute să slăbim ușor, avem tendința să credem.

Ne dorim să credem în minuni, ne dorim să existe soluții rapide și facile care să ne înlesnească drumul, care să ne ofere scurtături astfel încât să ne atingem obiectivul. Adevarul este că există unele scurtături, dar soluții- minune nu există. Cred că cei care iau diete de la prieteni sau de pe internet etc caută exact aceste soluții rapide (cu rezultate ireale) și cad în capcana de a alerga după fata morgana.

Sună frumos „slăbește 10 kg în 4 săptămâni, fără dietă”, sau ”slăbeste două măsuri cu doar 30 de minute de sport pe zi”, dar trebuie să ne întrebăm cât de reale sunt cu adevărat aceste lucruri și mai multe decât atât, cât timp pot dura aceste rezultate.

Suntem suma lucrurile pe care le facem zilnic. Rezultatele de durată înseamnă durată de timp investită.  Dacă te afli într-o încăpere cu mai mulți oameni, îți vei da seama imediat cine este acea persoana care face sport constant și care mănâncă echilibrat în fiecare zi și cine nu.

Quick- fix-urile nu funcționează, obiceiurie inteligente funcționează.

 

 

Related Posts

Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”

Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…

„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025

Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…

Dana Rogoz și Marian Râlea, față în față

Magicianul și Abramburica. Mentorul și discipolul. ”Tatăl” și ”copilul”. Colegi-actori, pe aceeași scenă de teatru. Prietenia dintre Dana…

Ana Ularu: ”Încerc să mă păstrez mereu cât de puternică și de agilă pot”

Pe Ana Ularu urmează s-o vedem de astăzi într-un nou rol, Freja, în serialul “Cod roșu la Paris” (”Paris Has…

Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟

Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…

Interviu: Fotograful Omar Victor Diop, despre calendarul Lavazza 2025 și vizuniunea sa despre artă

L-am întâlnit pe Omar Victor Diop, fotograful senegalez care a realizat imaginile calendarului Lavazza 2025. Am stat de…

Lavazza a lansat calendarul pentru 2025. Francesca Lavazza ne spune povestea din spate și care sunt misiunile brandului

Când spui Lavazza, spui tradiție, gust, eleganță și, desigur, inovație. Am fost pentru a doua oară la evenimentul…

Vlad Drăgulin (”Căsătoria”): ”Întotdeauna am avut atracție față de personajele defavorizate”

Vlad Drăgulin este unul dintre protagoniștii primului film regizat de Mihai Bendeac, ”Căsătoria”, o producție inspirată din piesa…

Surorile Galeriu, despre cea mai frumoasă experiență a vieții lor: Trupa The Twins: “Noi am cunoscut adevăratul succes peste hotare, nu în România“

Cântă de când se știu și cum se aleagă un alt drum, când mama lor a fost artistă…

Mira: „Iubesc să dau multe sensuri muzicii pe care o fac”

Ne vorbește despre dragoste, despre cum nicăieri nu-i ca-n România, despre străzile din București: melodiile sale pline de…