Aceşti biscuiţi săraţi de trei feluri sunt atȃt de buni, fie simpli, fie cu sosurile preferate, încȃt sunt sigură veţi fi tentaţi să dublaţi cantităţile a doua oară cȃnd îi faceţi. Chef Adrian Hădean ne recomandă să îi încercăm în acest weekend!
Ingredientele pentru grisinele cu busuioc
- 500 g făină albă;
- 1/2 linguriţă sare fină;
- 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă;
- 300 ml apă călduţă;
- 1 linguriţă de zahăr;
- 3 linguri ulei de măsline;
- 1 legătură de busuioc proaspăt;
- 50 g parmezan;
- sare roz de Himalaya.
Ingredientele pentru biscuiţii săraţi cu brȃnză
- 130 g făină albă;
- 4 g praf de copt;
- 1/2 linguriţă de praf de chilli;
- 1/2 linguriţă de praf de curry;
- 120 g unt gras rece;
- 1 lingură suc de lămȃie;
- 50 g parmezan;
- 80 g cheddar sau altă brȃnză maturată, tare;
- 20 g brȃnză albastră (blue cheese).
Pregătirea aluatului pentru grisinele cu busuioc
Am amestecat drojdia, zahărul şi apa şi le-am pus într-un loc călduţ, timp de 5-7 minute, pȃnă cȃnd s-a format o spumă deasupra. Am dat permezanul pe răzătoarea mică şi am tocat mărunt frunzele de busuioc. Într-un castron încăpător, am cernut făina împreună cu sarea fină. Apoi am adăugat uleiul şi drojdia activată şi am amestecat uşor cu o spatulă pȃnă s-a legat totul.
Am transferat aluatul pe o suprafaţă înfăinată şi l-am frămȃntat timp de 7-8 minute. Am pudrat continuu blatul de lucru cu cȃte un praf de făină, pȃnă cȃnd am obţinut un aluat moale şi elastic. Am presărat deasupra aluatului parmezanul ras şi tocătura de busuioc. Am continuat să frămȃnt cȃteva minute pȃnă cȃnd am încorporat toate ingredientele. Am format din aluat o bilă pe care am aşezat-o într-un castron uns cu puţin ulei. Am acoperit vasul cu un ştergar şi l-am pus într-un loc călduţ timp de 40-45 de minute, pȃnă cȃnd aluatul şi-a dublat volumul.
Prepararea grisinelor cu busuioc
Îmi place mult gustul pe care îl au aceste grisine împreună cu sosul de ardei copţi şi usturoi, dar se potrivesc la fel de bine şi cu un pateu de legume coapte.
După ce am fixat temperatura cuptorului la 230 de grade Celsius, am împărţit aluatul în 25 de bucăţi, pe care le-am rulat în forme de 35 cm lungime. Nu mi-am făcut griji că nu le-am rulat perfect. Apoi, le-am tăiat în 2-3 bucăţi pe care le-am aşezat pe o tavă tapetată cu hȃrtie de copt, la distanţă suficientă unele de altele, pentru a avea loc să crească. Le-am pulverizat cu apă şi le-am pudrat cu sarea roz. 12-13 minute au fost mai mult decȃt suficiente pentru ca aceşti biscuiţi săraţi să nu se ardă sau să se usuce, ci doar să se rumenească uşor, rămȃnȃnd moi în interior.
Cele mai așteptate filme din 2025
Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…
Meseria, brățară de aur sau de tinichea?
Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…
Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema
Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…
Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute
Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…
Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming
Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…
Cum stă treaba cu reinventarea?
Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…
Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine
În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…
Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?
Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…