Pandemia a generat o cererere considerabilă pentru noi locuințe, oamenii dorind să se mute într-un apartament mai mare, ori la casă. De cele mai multe ori, locuințele sunt achiziționate la gri, proprietarii începând abia ulterior planurile pentru compartimentarea și amenajarea acestora.
Din păcate, se fac destul de multe greșeli în momentul achiziției unei locuințe, omiteri care apoi duc la mai mari cheltuieli și chiar la o calitate a vieții mai scăzută.
Arhitectul Sergiu Călifar, fondatorul Pure-Mess Design, explică 5 greșeli frecvente pe care oamenii le fac atunci când cumpără apartamente sau case și nu apelează la serviciile unui architect sau designer de interior chiar de la stadiul de proiect al locuinței.
Consultanța și implicarea specialistului i-ar ajuta, astfel, să fie atenți la aspecte care deseori sunt trecute cu vederea, dar care își pun amprenta asupra gradului de mulțumire ulterior și, mai mult, i-ar scuti de cheltuieli suplimentare.
1. Nu verificăm câtă lumină naturală vom avea
“Prima greșeală ar fi legată de cum este apartamentul orientat. O mare parte din dezvoltatori, atunci când trimit planurile, nu poziționează spre exemplu nordul astfel încât să te poți orienta. De multe ori, pentru că nu avem experiență și nu știm neapărat la ce să ne uităm, alegem apartamentul orientat greșit și asta se traduce prin faptul că, fie nu beneficiem de lumină naturală suficientă, fie apartamentul este prea rece pe timp de iarnă, și, de aici, cheltuieli mai mari pentru încălzire”, spune Sergiu Călifar de la Pure-Mess Design.
2. Zonele de zi și noapte nu sunt separate cofespunzător
“A doua greșeală are legătură cu împărțirea apartamentului. Cel mai indicat este ca, atunci când alegem un apartament, fie el chiar și de două camere, să avem separate zona de zi și zona de noapte. Zona de zi trebuie să fie generoasă, bine lumintă și bine ventilată natural. Zona de noapte, în schimb, să fie mult mai intimă.
Ideal ar fi ca împărțirea să fie făcută astfel ca să nu se treacă în dormitoare prin living. Este bine să existe un hol sau un buffer intermediar, tip hol, prin care să se facă tranzitul spre zona de noapte.
De multe ori găsim greșelile în proiectare pentru că dezvoltatorii vor să comaseze cât mai multe elemente în spații cât mai mici, astfel încât să intre cât mai multe apartamente într-un bloc.
Ne trezim astfel pe mijlocul living-ului cu o ușă care dă spre dormitoare și care nu îți permite să faci livingul foarte generos.
Tot aici e bine să ținem cont și de cum alegem camerele în sine. Mulți zicem că ne-am luat un apartament și are mulți metri pătrați, dar camerele utile totuși nu sunt foarte generoase ca spațiu. Asta deoarece acești metri pătrați se mai pierd și cu holuri care au 20 mp, holul fiind doar un spațiu de transit”, spune Sergiu Călifar.
3. Accepți finisajele dezvoltatorului
“A treia greșeală apare atunci când nu ai posibilitatea să îți alegi finisajele dorite. Ele te ajută să poți să îți creezi propriul stil și să îți creionezi amenajarea așa cum îți dorești. Acest lucru e foarte important pentru că fiecare dintre noi suntem diferiți, avem stiluri diferite, emoții diferite, iar toate aceste lucruri ar trebui să se regăsească și în spațiul în care locuim. Tendința dezvoltatorilor este de a face cumva amenajări uniforme, pentru a eficientiza atât costurile cât și timpul. Când cauți un apartament, ideal ar fi să îl găsești de la faza de construcție și să apelezi atunci la un designer de interior priceput care să știe ce finisaje să îți aleagă, din terță parte. Astfel, în cazul în care dezvoltatorul nu te lasă să alegi sau să schimbi finisajele, ideal ar fi să îi ceri bugetul și tu să îl poți suplimenta cu elementele pe care ți le dorești. E foarte important să apelezi la un designer încă din faza de proiect pentru că el te ajută să îți creionezi tot apartamentul exact cum ți-l dorești. Ulterior, când se agreează soluția conceptului el te va ajuta și cu partea de implementare”, explică designerul de interior Sergiu Călifar.
4. Nu ești atent la detaliile practice
“A patra geșeală apare atunci când ești constrâns de o anumită situație. Fie că e locația, fie că e o zonă pe care ți-o dorești, alegi un apartament care nu îți este potrivit.
Spre exemplu, avem clienți care și-au achiziționat un penthouse cu o vedere extraordinară. El este situat însă într-o zonă foarte greu accesibilă, unde există doar străzi foarte înguste și le ia destul de mult până ies pe arterele principale. Acesta este un dezavantaj pe parte de infrastructură. Avantajul este că are două vederi către parc, e astfel poziționat încât are trei laturi cu vedere panoramică.
Abia după ce a cumpărat locuința, au realizat că anumite camere sunt prea mici, iar bucătăria nu are capacitatea și forma pentru a o mobila cum își imagina, respectiv cu insulă, blaturi de lucru, multe zone încastrate.
A trebuit să facem cumva o reconfigurare de traseu, ceea ce a însemnat iar șantier și o investiție în plus.
Camere și dormitoarele copiilor sunt foarte mici, iar la început, când le-au văzut goale, nu și-au dat inițial seama că nu vor intra toate elementele pe care și le doreau fiecare.
Apoi, băile nu au ventilație naturală și zonele de noapte cu cele de zi nu sunt foarte bine delimitate. Când intri în apartament, prima dată dai de dormitorul matrimonial, una dintre camerele pe care nu îți dorești să le vezi la intrare.
Apoi urmează un hol în L lung care se termină pe partea stângă cu accesul unui alt hol care dă către restul dormitoarelor și băilor, iar în capăt vine zona de zi cu diningul, livingul și implicit bucătăria.
Din cauza configurației s-au pierdut mulți metri pătrați, iar bucătăria e cea mai îndepărtată încăpere. Asta în condițiile în care bucătăria ar trebui poziționată cât mai aproape de intrare pentru că dacă vii cu bagaje, cumpărături, nu vrei să străbați tot apartamentul până ajungi la bucătărie”, spune Sergiu Călifar.
5. Forma camerelor ne împiedică să le mobilăm cum dorim
“Ultima greșeală este forma camerelor. E foarte important să căutăm camere cât mai rectangulare și să evităm în special camerele foarte înguste și lungi, cele tip vagon. De multe ori, în planurile ce ne sunt prezentate, mobilierul și partea de prezentare nu sunt puse la scară. Atunci avem impresia că spațiul e mult mai amplu, mult mai generos.
Când ajungem efectiv să îl mobilăm ne dăm seama că de fapt ne intră doar un front al bucătăriei și apoi rămâne spațiu cât abia trec două persoane. Nu mai avem loc de masa opusă. Livingul de multe ori, când avem un apartament cu o bucătărie semi open space sau închisă, ne arată cum punem și zona de dining și ne mai intră și o zonă de mobilare tip dulap. În realitate, lucrurile stau cu totul diferit pentru că zona generoasă de dining ajunge în final să fie o masă de 4 persoane, canapeaua nu mai e colțar și trebuie una de maxim 3 persoane, totul se restrânge. Trebuie să fii foarte atent la cotele date, la dimensiunile care ți se oferă ca informații. Planul de prezentare e de obicei cel care minte, dar ai și un plan cu cote după care te poți orienta. Dacă spațiul e deja construit, n-ar strica să îl măsori cu o ruletă sau să angajezi un designer care poate să îți dea consultanță și te poate sfătui în funcție de nevoile tale”, încheie Sergiu Călifar.
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…