Alina Burlacu ∙ June 15, 2021 ∙ 4 min read

Gesturile greșite în îngrijirea tenului acneic pot lăsa urme vizibile, profunde pe piele, pentru întreaga viață. Nu te grăbi să testezi totul pe pielea ta! Citește mai multe sfaturi despre cum să îți protejezi pielea și alege ce ți se potrivește mai bine!

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă atât adolescenții, cât și adulții: aproximativ 85% din populația cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani.

  1. Curățarea corectă a pielii care suferă de acnee

Experții în îngrijirea pielii insistă asupra faptului că tenul trebuie curățat de două ori pe zi, nu doar atunci când suferi de acnee și indiferent de tipul de ten (gras, uscat, mixt). Cele două momente esențiale pentru îngrijirea corectă a tenului  sunt seara și dimineața, fiecare cu un ritual specific. Însă, atunci când faci efort sau după un antrenament este la fel de important să repeți și a treia oară curățarea cu apă a pielii!

Seara, tenul trebuie demachiat și curățat pentru a-l pregăti pentru absorbția cremelor-tratament.

Dimineața, pielea trebuie curățată, apoi hidratată (pas obligatoriu atunci când suferi de acnee!), apoi protejat de soare!

Numeroase studii arată faptul că există îmbunătățiri semnificative a manifestărilor acneei în cazul persoanelor care s-au spălat pe față de două ori pe zi. În schimb, participanții la studii care s-au spălat pe față o singură dată pe zi s-au confruntat cu o creștere a numărului de coșuri și pustule.

Curățarea tenului acneic se poate face cu apă și produse blânde care elimină sebumul din pori, cu loțiuni specifice tenului gras cu tendințe acneice sau cu ape micelare, soluții fără alcool și fără parfum.

Produsele-tratament se aplică pe pielea perfect uscată. Acestea conțin ingrediente care au ca scop dizolvarea dopului obstructiv al foliculului, scăderea secreției de sebum și acțiune antibacteriană. Schimbă cât mai des prosopul pentru față (1 prosop pe zi!)

  1. Exfolierea tenului acneic

Evită procedurile de exfoliere a pielii pentru a nu contribui la răspândirea bacteriilor, la accentuarea inflamației și a roșeței. Exfoliantele dure pot irita pielea predispusă la acnee a cărei barieră hidrolipidică este deja afectată.

  1. Hidratare și protecție

Dimineața, după curățarea peilii, tenul acneic are nevoie de o cremă hidratantă pentru ten gras, noncomedogenică. Apoi, obligatoriu, aplică o cremă cu factor de protecție solară.

Hidratarea este un pas esențial dacă vrei să eviți leziunile acneice. Este nevoie de geluri de curățare hidratante, dar și de creme cu texturi lejere, hidratante. La fel de important este să nu aglometezi rutina de îngrijire și, dacă vrei să adaugi alte produse, așteaptă câteva zile până să adaugi un alt produs nou. Pentru hidratare, alege creme și loțiuni fără culoare și fără parfum pentru că atât coloranții, cât și alcoolul din parfum irită și usucă pielea și mai mult!

  1. Evită machiajul rezistent

Formulele rezistente și waterproof trebuie evitate atunci când ai tenul sensibil și predispus la acnee. Este recomandat să alegi produse cu o textură lejeră, oil-free, noncomedogenice.

  1. Tratamente la medicul dermatolog

Pentru formele medii și grave ale acneei, se poate recurge la un tratament cu antibiotic sau cu medicație hormonală, dar numai la indicația și sub supravegherea medicului dermatolog și a celui endocrinolog.

  1. Vindecarea cicatricilor

Acneea lasă pe piele, de multe ori, semne și cicatrici. Asupra cărora se poate interveni, dar înainte să verifici lista prețurilor, caută mai multe informații despre medicul care efectuează procedura. Cicatricile pot fi reduse cu ajutorul fillerelor, a laserului CO2 fractionat sau a exciziei chirurgicale.

Stoarcerea coșurilor nu este o soluție pentru a scăpa de ele, dimpotrivă! Când storci un coș, acesta se va vindeca mai greu, iar bacteriile vor pătrunde și mai adânc în piele. Dacă ai făcut acest lucru, aplică imediat un tratament pe bază de acid salicilic, ulei de arbore de ceai sau benzoil peroxid.

  1. Alimentația sănătoasă

Dieta are o influență majoră asupra pielii predispuse la acnee. Zahărul, cafeina, carbohidrații pot declanșa inflamații în organism și la nivelul pielii.

  1. Expertul

Nu ezita să ceri sfatul unui medic dermatolog! Informează-te, citește despre experiența lui și cere informații despre orice procedură.

 

Foto: pexels.com

Related Posts

Coafuri de testat și purtat la petrecerile de Crăciun și la cinele în familie

Doar câteva zile ne mai despart până la Crăciun și odată cu această sărbătoare apare și dorința de…

De vorbă cu celebrul make-up artist Jordan Liberty despre culori, Sărbători și ce se poartă în 2025

Una dintre cele mai plăcute experiențe în jobul de beauty editor este întâlnirea față în față cu profesioniști…

Coafuri pentru petrecerile de Crăciun, recomandate de stilistul Vali Sava

Doar câteva zile ne mai despart până la Crăciun și odată cu această sărbătoare apare și dorința de…

16 idei de cadouri de Crăciun pentru femeia specială din viața ta

Oricine ai fi, ai toate motivele să rămâi mai mult pe această pagină pentru că aici sunt ideile…

Interviu: Dr. Ichrak Dali, despre viață și carieră

Își începe fiecare zi la ora 5 dimineața când plecă la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan, unde…

Cum ne ajută chirurgia și procedurile de medicină estetică pentru a arăta cât mai fresh?

Chirurgia și medicina estetică au evoluat pentru a oferi soluții personalizate care păstrează și accentuează frumusețea naturală, adică…

3 tratamente estetice rapide pentru un ten perfect de sărbători

Mai avem puțin până la petrecerile de sărbători, iar multe persoane caută acum soluții eficiente pentru a da…

Adrian Perjovschi recomandă 11 stylinguri speciale pentru Sărbători

Pentru finalul de an, Adrian Perjovschi, hair-stylist de top, specialist în transformări radicale de look și fondator Jovsky…

Planuri de Sărbători: 3 tipuri de masaje care alungă oboseala din corp

După un an întreg de muncă, stres, alergătură și griji pentru toate sarcinile pe care le aveai de…

Mici retușuri de final de an

Finalul și începutul de an pot fi destul de haotice. Lasă schimbările care necesită timp și treci direct…