Bianca Sterie ∙ July 12, 2021 ∙ 5 min read

Emoții, voie bună, tradiții mai puțin cunoscute, povești surprinzătoare și multă bucurie: acestea au fost „coordonatele” weekendului meu petrecut la Muzeul Astra din Sibiu, în cadrul evenimentului Astra Multicultural, dedicat minorităților etnice din România, o sărbătoare a diversității, care mi-a reamintit cât de frumoasă este interacțiunea cu oameni din toate colțurile țării, cât de bine este să te întinzi cu ei la vorbă și să afli lucruri noi de la fiecare în parte. 

 

Am întâlnit sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei și ucraineni care au venit la Astra Multicultural pentru a-și expune porturile tradiționale, pentru a ne prezenta  obiceiurile și tradițiile din zona lor, dar și pentru a ne răsfăța papilele gustative cu preparate tipice gastronomiei locale. Rezultatul? Un weekend în care simt că am redescoperit cât de frumoasă e România și cât de primitori pot fi oamenii săi! Singurul meu regret acum este că Astra Multicultural nu se întâmplă mai des, având loc doar o dată pe an, vara, însă mă consolez cu faptul că muzeul va organiza și în august câteva evenimente dedicate meșterilor populari și tradițiilor, așa că în mod sigur voi reveni acolo cât de curând. Ne vedem?

Prima vizită la Muzeul Astra din Sibiu

Deși am vizitat Sibiul de nenumărate ori, este pentru prima dată când ajung la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, considerat a fi unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din întreaga lume. Mi-a plăcut foarte mult și am promis că îl voi vizita din nou vara aceasta, mai ales că, în prima clipă în care am pășit în el, mi-am dat seama că nu îmi vor fi suficiente câteva ore aici pentru a-l parcurge pe tot. Mai ales că este complex și adună atât de multe atracții de neratat, de la căsuțele tradiționale, pictate în culori minunate, până la spectaculosul lac din Dumbravă, un ecosistem foarte prietenos pentru plante și păsări, în special. 

Printre preferatele mele se numără și casa pastorală din Poiana Sibiului, o așezare tipică oamenilor înstăriți din Mărginimea Sibiului, o locuință zugrăvită într-un albastru intens, denumit local… mândră mărie. De altfel, toate căsuțele pictate în diferite nuanțe de albastru de la Astra mi s-au părut absolut minunate, le-aș fi fotografiat din fiecare unghi, contrastul dintre ele și florile și verdeața din jurul lor era de-a dreptul spectaculos.

Un alt obiectiv must-see este și moara de vânt din Curcani, județul Constanța, singura moară cu pânze expusă la Astra și, de altfel, singurul exemplar de acest gen din România. Bineînțeles, dacă ajungi la muzeu în următoarea perioadă, îți recomand și un scurt popas la așezarea lipovenească de la Mahmudia, unde vei descoperi cum arată traiul unui pescar din Delta Dunării. Aceasta este amenajată în apropierea lacului din Dumbravă, așa că reconstituirea vieții în Deltă este una cât se poate de fidelă realității. 

Însă Muzeul Astra înseamnă mult mai mult decât atracțiile menționate, așa că, pentru o experiență completă aici, e nevoie să petreci măcar o zi aici și să îi descoperi comorile ascunse. Nu te vei plictisi nici măcar o secundă, promit!

Astra Multicultural, reuniunea minorităților etnice din România 

Întorcându-mă puțin la Astra Multicultural, evenimentul la care am participat timp de două zile, trebuie să mărturisesc că mi-e destul de greu să aleg doar câteva highlighturi. Mi-a plăcut enorm agitația din zona Târgului de țară, unde s-a desfășurat un adevărat maraton gastronomic multietnic. Mi-au plăcut toate bunătățile testate și, sinceră să fiu, aș mai fi stat acolo vreo câteva zile doar ca să mă bucur de o bucătărie atât de variată, însă trebuie să recunosc că am plecat acasă hotărâtă să învăț să fac și eu găluște slovace. Aluatul lor moale, trecut prin scorțișoară sau miez de nucă, mi s-a părut ceva de la dumnezeiesc în sus. Iar pentru iubitorii de pește, la gospodăria de pescari Mahmudia am degustat niște plăcinte dobrogene senzaționale, pe fundalul cântecelor lipovenești ale domnilor care au improvizat un mic concert pentru noi.

Să vă spun și că am încercat pentru prima dată o ciorbă ardelenească de agrișe? După un tur al muzeului, în a treia zi de Astra Multicultural, am degustat această minune a bucătăriei din Transilvania. Yummy!

Un alt aspect care mi-a plăcut foarte mult la Astra Multicultural a fost varietatea de meșteșugari și meșteri populari care au expus în cadrul evenimentului. De la obiecte din ceramică la piese vestimentare tradiționale, evenimentul a fost un pelerinaj al artiștilor din toate colțurile țării. Și, așa cum era de așteptat, nici eu nu am plecat acasă cu mâna goală. 

Și nu pot încheia până nu vă povestesc și despre muzica acestui festival, pentru că da, Astra Multicultural poate fi considerat un festival. O fiesta a minorităților etnice. Evenimentul a adunat 15 ansambluri și grupuri folclorice care au susținut momente minunate și au animat mult atmosfera de-acolo. Practic, pe oriunde te uitai, vedeai doar zâmbete și bucurie!

Concluzia mea după aceste zile petrecute la Muzeul Astra din Sibiu? CÂND REVIN AICI? Sunt multe locuri magice în România, iar acesta este doar unul dintre ele. O destinație pe care, cred eu, o voi privi la fiecare vizită cu alți ochi. Tu ai fost la Muzeul Astra?

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…