Editor Alistmagazine.ro ∙ October 19, 2021 ∙ 3 min read

 

În sezonul rece pielea are nevoie de o îngrijire aparte. Stratul cornos, superficial al pielii, cel care ne protejează de intemperii este primul afectat în lunile reci. Iată câteva sfaturi importante de la Ioana Andreescu, Medic specialist dermatolog.

Expunerea la temperaturi scăzute si vânt determină evaporarea apei de la suprafața pielii ducând la deshidratare, uscăciune cutanată (xeroză), apare senzația de mâncărime (prurit), roșeață, fisuri, uneori sângerare. De asemenea temperaturile scăzute provoacă vasoconstricție reducând astfel posibilitatea de hrănire a pielii și încetinind producția de sebum.

Chiar dacă în general nu suferim de afecțiuni cutanate, în anotimpul rece cu siguranță toată lumea se confruntă cu deshidratarea și/sau iritarea pielii. Pentru a ne proteja tenul de efectele expunerii la frig trebuie să alegem produse blânde de curățare, cu ph neutru, fără alcool sau parfum. Vom evita apa fierbinte care îndepărtează uleiurile naturale, protectoare de pe suprafața pielii și o usucă suplimentar. Vom schimba cremele cu textură lejeră pe care le-am folosit pe timpul verii cu creme emoliente, hrănitoare ce conțin ceramide, acid lactic, acid hialuronic, glicerină etc. Chiar și persoanele cu acnee vor folosi iarna produse suplimentare de hidratare a pielii, alese cu atenție în colaborare cu medicul dermatolog. Este foarte important să folosim creme cu factor de protecție solară (SPF 30/50) având în vedere că și iarna ne putem confrunta cu arsuri solare ca urmare a faptului că zăpada reflectă radiațiile UV.

În anotimpul rece trebuie să acordăm atât mâinilor cât și buzelor o îngrijire aparte. Astfel, este recomandată evitarea utilizării de săpunuri antibacteriene care deshidratează suplimentar pielea. Acestea vor fi înlocuite cu produse blânde de curățare de tip syndet sau surgras. Vom hidrata mâinile, inclusiv cuticulele după fiecare spălat cu creme emoliente pe bază de lanolină, glicerină, uree, acid lactic etc. Pentru a preveni exfolierea și crăparea buzelor vom evita umectarea acestora (saliva nu este emolientă și nici hrănitoare) și vom aplica pe tot parcursul zilei balsam hidratant pentru buze cu factor de protecție solară.

Trecerea bruscă de la frigul din exterior la căldura din interior poate avea repercursiuni asupra pielii. Este recomandat să evităm aceste schimbări bruște de temperatură, în special dacă suferim de rozacee, prin petrecerea câtorva minute într-o zonă tampon cu temperatură intermediară (hol, scara blocului etc.). Pentru a preveni deshidratarea pielii, din locuințele încălzite nu ar trebui să lipsească umidificatorul care să mențină umiditatea în parametri optimi.

Este important să folosim haine adecvate temperaturilor scăzute. Persoanele cu dermatită atopică trebuie să evite pe cât posibil lâna clasică și să folosească materialele moi care să nu irite atunci când vin în contact direct cu pielea (exp: bumbac, mătase).

O alimentație echilibrată și o hidratare corespunzătoare alături de măsurile de îngrijire amintite ne vor oferi un confort optim privind sănătatea pielii pe durata sezonului rece.

 

 

Related Posts

Nominalizările la Oscar 2025, amânate din cauza incendiilor din California

Anunțul nominalizărilor la Gala Oscar 2025 au fost amânate pentru a doua oară în contextul provocat de incendiile…

Jessica Simpson divorțează după zece ani de mariaj

Plouă cu divorțuri la Hollywood. După ce Jessica Alba și soțul ei, Cash Warren, au anunțat că se…

Sari peste micul dejun ca să slăbești sau când ești pe fugă? Iată de ce este greșit!

Micul dejun este considerat una din cele mai importante mese ale zilei, dacă nu cea mai importantă, pentru…

Meghan Markle își amână lansarea cooking-show-ului ei de pe Netflix

Meghan Markle e nevoită să amâne lansarea cooking show-ului ei de pe Netflix, programat să înceapă pe 15…

Bobul, cea mai populară tunsoare în 2025

Început de an, noi rezoluții și obișnuitul bob? De ce nu, pentru că 2025 marchează o mare revenire…

Cele mai interesante destinații din 2025, potrivit New York Times

Anual, publicația New York Time s realizează un clasament al celor mai atractive destinații de pus pe lista…

Horoscopul săptămânii 13-19 ianuarie 2025

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…

Wellness Trends 2025: 12 terapii de wellness pentru fiecare lună din an

Un lucru este sigur în industria de wellness, în 2025: există o variantă pentru orice nevoie, oricât de…

Gerard Butler revine pe marile ecrane în „Frăția Hoților 2: Pantera”

Vești bune pentru fanii lui Gerard Butler. Începutul de an îl aruncă pe celebrul actor în plină acțiune…

Lista de lectură – câte o carte pentru fiecare lună a anului 2025

O carte pe zi (ok, fie, una pe lună) ține plictiseala deoparte. N-o spun doar eu, ci și…