Am avut parte de una dintre cele mai frumoase experiențe turistice la Sovata, județul Mureș, loc în care nu mai fusesem niciodată. Cred că v-am obișnuit deja cu revelațiile mele în materie de obiective turistice din România, dar, de fiecare dată, așteptările îmi sunt întrecute și nu pot să nu mă minunez și să nu vă transmit măcar o parte din ceea ce am văzut, simțit și trăit acolo.
Sovata este o destinație tradițională din punct de vedere terapeutic, dar aș merge oricând acolo și pentru fun&leisure, pentru că, așa cum am scris și în titlu, este o perlă ”ascunsă” în Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munților Gurghiu (din Carpații Orientali). Ascunsă între ghilimele, pentru că numărul turiștilor, chiar și pe timp de pandemie, dar și în extra-sezon, este impresionant. Și, odată ajuns acolo, este lesne de înțeles de ce. Sovata are un aer de stațiune elvețiană, un farmec aparte, o localitate conservată perfect în timp, cu vile, pensiuni și hoteluri cochete, recent renovate, precum cele din lanțul Ensana, unde am stat și noi (Ursina și Brădet, mai exact), de unde se pot admirapădurile luxuriante de foioase și Lacul Ursu.
Stațiunea Sovata nu este numai binecuvântată cu o așezare idilică între dealuri și munți, ci și cu adevărate minuni tămăduitoare ale naturii – spre exemplu, Lacul Ursu, principalul obiectiv al locului, element unic în lume datorită fenomenului care se creează în apele sale, denumit heliotermie. Lacul Ursu are cea mai mare concentrație salină din lume și este înscris în lista monumentelor naturale ale României. Apa sărată a lacului este completată de două izvoare cu apă dulce, iar datorită stratificării celor două pânze, la o adâncime de aproximativ 1,5 metri, apa își păstrează o temperatură constantă de 40-50 de grade.
Salinitatea, nămolul și temperatura acestuia îl fac o adevărată minune naturală, care oferă soluții de tratament și prevenție pentru numeroase afecțiuni: stimulează imunitatea, oferă relaxare neuro-psihică, ameliorarează insomnia, are efect antistres, scade durerea, inflamația, retenția de apă, căldura relaxează tensiunile și contracturile musculare; prin terapia cu nămol se realizează o detoxifiere generală prin acțiune la nivelul pielii, a ficatului, rinichilor, a tubului digestiv, respectiv la nivel bronșic și, nu în ultimul rând, tratează problemele de infertilitate feminină și poate întârzia instalarea menopauzei.
Lacul Ursu este amenajat cu ponton pentru plajă, restaurant și are toate facilitățile de agrement, ceea ce îl face un obiectiv foarte popular printre turiști vara, când devine chiar neîncăpător. O variantă mai mică a Lacului Ursu este Lacul Negru, situat la câteva sute de metri distanță, de asemena dotat pentru agrement.
Nămolul sapropelic din Lacul Ursu conține estrogen și progesteron human-like. Aceste substanțe sunt transferate în corp prin aplicații externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă și căldură, și induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale seriate (pre- și posttratament). Efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilității feminine la Sovata.
În plus, nămolul are și beneficii pentru piele și este utilizat și în cosmetică
Tratamentele pe bază de nămol ajută la îmbunătățirea unor imperfecțiuni ale pielii. „Nămolul sapropelic se aplică pe piele în strat subțire după procedura nămol wellness. Acesta are efect emolient, prin carbonatul de calciu, regenerant (inclusiv antirid) la nivelul pielii, prin vasodilatație cutanată, efect hidratant, exfoliant, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare, regenerant, prin activarea circulației, de detoxifiere profundă și transfer de substanțe biotrofice: minerale, vitamine, substanțe coloidale și biostimuline.”, punctează dr. balneolog Suzana Pretorian.
Pe lângă sesiunile la spa și tratament de la hotelurile Ensana, am avut ocazia să explorăm în amănunt stațiunea Sovata și împrejurimile – Turnul Belvedere, cu o înalțime de 28 de metri, de unde poți admira întreaga zonă, străbătută de Via Transilvanica, Lacul Mierlei, ascuns în pădure, amenajat pentru picnic și relaxare, dar unde e interzis scăldatul. Am făcut și o drumeție ghidată și în Canionul de Sare și o vizită la Salina de la Praid, un loc recomandat mai ales celor cu copii, care se pot juca în voie într-un spațiu aseptic, indiferent de vremea de afară.
Muntele de Sare de la Praid este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafața de 66 hectare a rezervației naturale se află la sud-vest de stațiunea turistică Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).
Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici puteți găsi doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, etc. Defileul de sare se află în partea de sud-vest a rezervației, format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adâncindu-se, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase. De demult, în chei, se făcea exploatare la suprafață.
Încă se mai pot observa urmele galeriei Elisabeta, de-a lungul căreia s-au format peșteri mici în sare, curgeri de sare și noroioase. Adâncimea acestui sâmbure de sare este de 3 kilometri, având o formă elipsoidală, al cărui diametru este de 1,2 și 1,4 kilometri. Raritatea zonei sporește datorită speciilor de plante care cresc pe soluri sărate.
Noi ne-am bucurat de câteva zile petrecute la Hotelul Ursina al lanțului Ensana, recent renovat, am beneficiat de sesiuni îndelungi la spa-ul de la Hotel Brădet și ne-am bucurat de mesele copioase în regim a la carte sau bufet de la Ursina și Brădet.
Centrul de spa și tratament de la Hotelul Brădet este unul la standarde occidentale și foarte bine dotat, cu numeroase piscine cu apă sărată și dulce, încălzite sau reci, cu saune umede și uscate, jacuzzi, salon de masaj și terapii cu împachetări de nămol, pe care le-am experimentat și noi și a fost ceva cel puțin inedit, dar binevenit.
Mecanismul de acțiune al apei sărate și al nămolului este unul complex. Principalele efecte ale acestora sunt scăderea durerii și a inflamației, scăderea tensiunilor musculare și articulare, creșterea mobilității și a plasticității țesuturilor, readaptarea la efort, creșterea capacității cardio-respiratorii, relaxarea sistemului nervos.
Afecțiunile care pot beneficia de tratament sunt: artrozele cu diverse localizări (coloana vertebrală – spondiloze cervicale, discopatii lombare; coxartroze, gonartroze, omartroze), hernii de disc cervicale și lombare, stările postoperatorii și posttraumatice (hernii de disc, artroplastii de șold și genunchi, stări postfracturi, luxații, entorse, traumatisme sportive), afecțiuni ale țesuturilor moi (tendinite, bursite, întinderi sau leziuni musculare), osteoporoză, fibromialgie, deformări ale coloanei vertebrale (scolioză, lordoze, cifoze), deformări și traumatisme toracice.
Specialiștii balneologi de la Ensana Sovata recomandă două săptămâni pentru tratament sub forma ”Curei de recuperare Ensana Sovata”, ce include: împachetări parțiale sau generale cu nămol, băi în apă sărată, kinetoterapie și hidrokinetoterapie, masaj medical, electroterapie, hidroterapie, respectiv oxigenoterapie și inhalații cu apă sărată în cazul cointeresării cutiei toracice (deformări toracice și/sau ale coloanei vertebrale).
Efectele terapiilor sunt de lungă durată. Mai exact, timp de un an, durerile musculo-articulare anterioare vor sta departe. Tot așa, mobilitatea articulara, cât și capacitatea de efort vor fi crescute.
Infertilitatea și afecțiunile ginecologice se tratează la Sovata
Nămolul sapropelic este un real medicament pentru organism, mai ales când provine din surse naturale. Efectele sale antiinflamatorii și hormonale au început să fie studiate încă din anii 1930.
De atunci, s-au efectuat numeroase dozări hormonale, ultima determinare fiind efectuată în anul 2011, în Budapesta. Aici s-au relevat valori înalte de estrogen și progesteron human-like (adică asemănător ca structură cu hormonii umani feminini) atât în apa sărată, cât și în nămolul extrase din Lacul Ursu.
Apa sărată hiperconcentrată și nămolul sapropelic peloidogen extrase din Lacul Ursu au un efect pluristructural, sincron și de finețe asupra aparatului genital feminin: efect antiinflamator, de stimulare hormonală și de relaxare a sistemului nervos, ultimul efect devenind tot mai important cu trecerea anilor (ca urmare a creșterii gradului de stres în populație, crește și procentul cazurilor cu sterilitate psihogenă, indusă de stres).
18,5%, reprezinta rata de succes în obținerea sarcinilor la baza de tratament Ensana Sovata. Aceasta statistică a fost efectuată pe un grup de cca 700 paciente, examinate în perioada 2013-2014.
Acestea au urmat exclusiv tratament natural cu apă sărată și namol extrase din Lacul Ursu, fără alte tratamente de genul hormonilor sintetici de stimulare sau alte intervenții.
Tratamentele ginecologice se desfășoară pe durata a două săptămâni. Acestea constau din irigații vaginale cu apă sărată, tampoane vaginale cu nămol, împachetări externe cu nămol, băi sărate, electroterapie cu efect antinflamator. Toate acestea sunt prescrise la consultația efectuata de un specialist ginecolog.
Așadar, recomand călduros un sejur la Sovata în orice perioadă a anului, eu deja îmi voi rezerva din timp câteva zile din vacanța de vară, pentru că vreau să simt efectele apei sărate și ale nămolului direct de la sursă, din Lacul Ursu, la care visez cu ochii deschiși. Sper că v-am inspirat!
Foto: Arhiva personală, PR
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…