A List Magazine ∙ December 23, 2021 ∙ 4 min read

Dr. Raluca Uleanu, medic stomatolog cu experiență de peste 15 ani și multiple specializări în pedodonție, tehnici chirurgicale, implantologie, estetică dentară, reabilitare implanto-protetică, laser terapie vorbește despre conștientizarea importanței igienei dentare încă de la vârste fragede.

Care trebuie sa fie cea mai mare calitate a unui medic stomatolog atunci cand are pacienti copii?

Cea mai mare calitate a unui medic stomatolog trebuie să fie răbdarea și dragul de a lucra cu cei mici. Extraordinar de importantă este și experiența. Atunci când lucrezi cu răbdare, și ești pasionat de ceea ce faci, și micuții vin spre tine ca un magnet. Trebuie să ii înțelegi pe fiecare în parte, să le înțelegi personalitatea și, mai cu seamă,  să le explici pas cu pas ce vei face pentru ca ei să se simtă în control și să capete încredere că nu o să-i doară nimic.

Care este vârsta potrivită pentru a veni la stomatolog pentru prima dată cu copilul nostru?

Ideal ar fi să-i aducem pe copii la dentist în jurul vârstei de 1-2 ani. Chiar dacă nu au probleme dentare sau probleme majore, este bine să-i învățam încă de mici cu mediul, cu mirosul specific al cabinetului stomatologic, cu oamenii îmbrăcați în halate. Până la urmă, un control nu strică niciodată.  În plus, astfel putem evita situațiile în care ei se simt stingheri și amenințați de prezența medicului dentist și refuză să îl lase pe acesta să-i examineze și să îi trateze corespunzător.

Aproape toți copiii au teamă de dentist. Cum îi aducem la cabinet?

Teama este a părinților de fapt, nu a copiilor. Singura teamă a celor mici este cea de necunoscut. Părinții nu trebuie să le inoculeze frica de dentist, iar medicul stomatolog trebuie să le explice și să arate pas cu pas ceea ce le va face și să nu ii păcălească. Dacă ai păcălit copilul, i-ai inoculat deja teama.  Cum îl aducem la cabinet? În niciun caz nu trebuie să-i promitem lucruri sau obiecte, jucării, altfel riscăm să ne “santajeze” de fiecare dată când vrem să-l ducem la dentist. Mai degrabă îi putem spune că abia așteptăm și noi ca adulți să mergem, să-i prezentăm ca fiind o situație firească. Eu reușesc să lucrez ușor cu copilul printr-o bună comunicare cu părintele și nu discut în față copilului anumite aspecte. Cei mici sunt foarte inteligenți și se prind rapid dacă încerci să-i păcălești.

Cum se face o igiena corectă a dinților copiilor?

Cea mai bună armă împotriva cariilor este o bună igienă dentară. Chiar și dacă sunt introduse în alimentația copiilor și dulciurile, igienizarea permanentă a cavității bucale împiedică procesul degenerativ al cariilor să atace dinții. Eu le explic celor mici tehnicile de periaj în cabinet, dar merg și în școli, ca voluntar, să le arăt cum se face în mod corect. Odată format copilul, totul vine de la sine, așadar, le recomand părinților să îi supravegheze la periaj.  Este foarte important ca periajul să aibă loc după fiecare masă sau măcar dimineața și seara! Și folosirea apei de gură pentru copii este imperios necesară. În cazul în care nu le avem periuța și apa de gură la îndemână ne salvează și un măr, acesta are proprietatea de a curața dinții aproape că și un periaj. Atenție însă, nu folosim mărul de fiecare dată ca să înlocuim periajul. Se acceptă doar după masă de prânz.

În ce cazuri este necesar aparatul dentar?

Aparatul dentar este indicat atunci când copilul întâmpină probleme de masticație sau vorbire din cauza dinților strâmbi, dar și în cazuri în care nu este atât de severă situația, însă la nivel estetic este deranjant, iar pentru copilul aflat în preadolescență asta poate deveni o problemă psihologică. Recomandat este să așteptăm începerea erupției definitive (după vârsta de 6 ani). Aparatele dentare mobile se pun în jurul vârstei de 8-9 ani, iar cele fixe după 11 -12 ani, când are toată dentiția defintivă.

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…