A List Magazine ∙ January 19, 2022 ∙ 4 min read

Anotimpul rece poate agrava o serie de afecțiuni dermatologice ca urmare a expunerii la temperaturi scăzute și vânt. Iată care sunt cele mai frecvente probleme ale pielii, în acest sezon, de la Ioana Andreescu, medic specialist dermatolog!

Eczema sau dermatita mâinilor se caracterizează prin piele uscată, aspră, rugoasă, însoțită de roșeață, descuamare, fisuri dureroase, mâncărime, senzație de arsură. În consecință, funcția de barieră a pielii este alterată și astfel agenții iritanți pot deveni mai agresivi iar zonele afectate se pot suprainfecta.

Este recomandată utilizarea gelurilor blânde de curățare cu ph neutru, fără alcool și parfum. Se vor evita săpunurile antibacteriene care pot usca suplimentar pielea. Pe parcursul zilei, la interval de 2-3 ore sau după fiecare spălat pe mâini cu apă călduță, nu fierbinte se recomandă aplicarea cremelor emoliente cu rolul de a reface bariera cutanată pe bază de ceramide, uree, unt de shea, lanolină, glicerină, acid hialuronic. Seara, înainte de culcare pot fi utilizate produse mai grase de tipul unguentelor.

Sub supravegherea medicului dermatolog, episoadele acute se tratează cu ajutorul substanțelor active de tip dermatocorticoizi sau inhibitori de calcineurină și chiar antibioterapie locală în caz de suprainfecție.

Pentru a preveni acutizările și chiar apariția eczemei mâinilor este foarte importantă protejarea de frig și vânt prin purtarea de mănuși, evitarea spălării exagerate a mâinilor, evitarea contactului cu substanțe agresive (detergent de vase sau alte produse de curățare).

Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie, cronică ce se caracterizează prin uscăciune cutanată, leziuni eritematoase cu distribuție caracteristică însoțite de senzație intensă, persistentă de mâncărime.

Poate debuta la orice vârstă însă cel mai frecvent apare în copilarie și are la bază un cumul de factori imunologici, genetici și de mediu. Fiind o afecțiune cu evoluție cronică, cu perioade de exacerbare și remisie, controlul dermatitei atopice presupune respectarea unor măsuri generale de îngrijire și evitarea expunerii la anumiți factori agravanți.

În sezonul rece temperaturile scăzute, vântul precum și umiditatea scăzută din locuințe pot determina acutizări lezionale. Pentru a ține sub control evoluția acestei patologii cutanate se recomandă dușuri scurte, cu apă călduță și geluri blânde de spălare pentru piele uscată, sensibilă cu tendință atopică urmate de aplicarea unei creme intens hidratante. Replicarea frecventă a unui agent emolient pe parcursul zilei este extrem de importantă în dermatita atopică. Exacerbările pot necesita terapie combinată (topică, uneori chiar sistemică). Sub supravegherea medicului dermatolog se pot utiliza substanțe medicamentoase pentru ca leziunile cutanate să intre în remisie. Se vor evita materialele iritative de lână sau sintetice și se va opta pentru haine de bumbac. Se recomandă utilizarea umidificatoarelor în locuințe deoarece aerul uscat deshidratează pielea și poate agrava leziunile.

Rozaceea este o afecțiune complexă, cu un mecanism de apariție incomplet elucidat ce se manifestă la nivel centro-facial prin flushing intermitent (înroșire de scurtă durată), eritem telangiectazic (vase fine de sange pe fond de roșeață permanentă), papulo-pustule (aspect asemănător leziunilor din acnee).

Factorii externi au un rol extrem de important în evoluţia rozaceei. Frigul, vântul, schimbările bruște de temperatură, consumul de alimente și băuturi fierbinți în timpul iernii pot întreține și agrava rozaceea.

În sezonul rece se recomandă utilizarea zilnică a cremelor hidratante pentru ten sensibil care au rolul de a reduce roșeața, de a ameliora disconfortul cutanat și de a crește toleranța față de tratamentele locale.

Curățarea feței se va face cu geluri blânde, special concepute pentru tenul uscat/sensibil. Clătirea se va face cu apă călduță, se va evita apa fierbinte.

Extrem de importantă este fotoprotecția având în vedere faptul că ultravioletele pot agrava rozaceea și ne putem confrunta cu arsuri solare chiar și iarna deoarece zăpada reflectă radiațiile UV.

Eczema sau dermatita mâinilor:

Dermatita atopica:

Rozacee:

Related Posts

Bobul, cea mai populară tunsoare în 2025

Început de an, noi rezoluții și obișnuitul bob? De ce nu, pentru că 2025 marchează o mare revenire…

Wellness Trends 2025: 12 terapii de wellness pentru fiecare lună din an

Un lucru este sigur în industria de wellness, în 2025: există o variantă pentru orice nevoie, oricât de…

Îngrijirea pielii: cum să amâni apariția ridurilor?

Ridurile reprezintă un rezultat inevitabil al îmbătrânirii pielii, dar cu îngrijirea adecvată și produsele potrivite, le poți amâna…

10 cosmetice în care să investești la început de an

Alegerea produselor cosmetice poate fi o provocare. Dacă știi prea puține despre ele, atunci cum vei ști să…

Golden Globes Beauty: ce lookuri au ales câștigătoarele Globurilor de Aur

Globurile de Aur din acest an au transformat expresia beauty & brain în beauty & talent. Premiate pentru…

Top 5 Rezoluții de Beauty pentru 2025 

Finalul anului a venit cu zile libere, iar începutul lui 2025 aduce multe obiective curajoase pentru viitor, inclusiv…

Coafuri de testat și purtat la petrecerile de Crăciun și la cinele în familie

Doar câteva zile ne mai despart până la Crăciun și odată cu această sărbătoare apare și dorința de…

De vorbă cu celebrul make-up artist Jordan Liberty despre culori, Sărbători și ce se poartă în 2025

Una dintre cele mai plăcute experiențe în jobul de beauty editor este întâlnirea față în față cu profesioniști…

Coafuri pentru petrecerile de Crăciun, recomandate de stilistul Vali Sava

Doar câteva zile ne mai despart până la Crăciun și odată cu această sărbătoare apare și dorința de…

16 idei de cadouri de Crăciun pentru femeia specială din viața ta

Oricine ai fi, ai toate motivele să rămâi mai mult pe această pagină pentru că aici sunt ideile…