Bianca Sterie ∙ April 29, 2022 ∙ 4 min read

Otto Barbarul, debutul în lungmetraj al regizoarei Ruxandra Ghițescu, a fost marele câștigător al secțiunii Zilele Filmului Românesc la Transilvania International Film Festival (TIFF), ediție care a avut loc vara trecută. 

Pelicula urmărește povestea lui Otto (Marc Titieni), un adolescent punker de 17 ani. Viața lui se schimbă radical în momentul în care Laura (Ioana Bugarin), iubita lui, se sinucide, moartea ei declanșând un cerc vicios din care fac parte părinții lui Otto, mama Laurei și serviciile sociale care investighează acest caz. Pentru a putea depăși acest episod tragic, Otto trebuie să înțeleagă ce s-a întâmplat, de fapt, dar și care este partea lui de vină. 

Pentru rolul lui Otto, despre care ne va povesti imediat, actorul Marc Titieni a fost nominalizat la Premiile Gopo 2022, la categoria Tânără Speranță. 

Gala de decernare a Premiilor Gopo va avea loc pe 3 mai 2022. Prin acest eveniment, industria cinematografică din România își exprimă solidaritatea față de creatorii de film din Ucraina. UNIȚI PRIN FILM este mesajul campaniei prin care toți iubitorii de cinema se vor putea implica în ajutorarea profesioniștilor ucraineni din domeniu, a căror viață și activitate artistică au fost grav afectate de conflictele armate din țara lor. Pentru a contribui la susținerea acestora și pentru a asigura supraviețuirea unui domeniu puternic zguduit de contextul războiului, începând de astăzi, creatorii și cinefilii din România pot dona 2 euro, trimițând un sms cu textul FILM la 8840. 

Toate fondurile obținute în cadrul campaniei vor fi distribuite către profesioniștii din industria ucraineană de film cu ajutorul Coaliției Internaționale pentru Cineaști aflați în situații de Risc (ICFR), un organism înființat de Academia Europeană de Film, împreună cu Festivalul Internațional de Film de la Amsterdam și Festivalul Internațional de Film Rotterdam.

  1. Înainte de toate, spune-ne puțîn despre Otto, personajul tău. De ce este acest pușți numit Otto Barbarul, care e povestea lui și care e perspectiva ta despre el?

Otto este un copil cu probleme și un copil-problemă. Se autointitulează barbarul și încearcă să treacă peste moartea iubitei lui printr-o rebeliune generală împotriva tuturor. 

  1. Care sunt mecanismele de coping pe care le folosește Otto pentru a-și înfrunta emoțiile, pentru a depăși drama pierderii iubitei sale?

Otto îl vede pe bunicul lui ca singurul său “suport” după ce moare Laura. Cred că modul în care își varsă ura pe tot și pe toată lumea este sistemul de coping, dar practic se “scuză” prin comportamentul frumos față de bunicul lui. Comportamentul lui în general este, practic, mecanismul lui de coping. 

  1. Cum vezi tu depresia în contextul acestui film? Și ce crezi că putem face noi, că societate, pentru a le face viața mai bună celor care se confruntă cu ea?

Nu pot să mă pronunț, având în vedere că nu am trecut prin așa ceva.

  1. Este ceva din Otto ce regăseșți și la tine? Ai împrumutat ceva de la el de-a lungul filmărilor la acest proiect?

Nu. Suntem două tipuri de persoane total diferite. Nici pe parcursul filmărilor nu cred că am împrumutat nimic de la el, poate o minte puțin mai tulbure, dar aia putea să fie și de la nesomn :)).

  1. Cum ți s-a părut experiența unui film în care joci alături de tatăl tău?

Super ok. Nu m-a bătut la cap cu sfaturi sau cu indicații. M-a lăsat de capul meu și doar dacă i-am cerut ajutorul s-a băgat.

  1. Cum ai primit vestea nominalizării la Premiile Gopo și ce înseamnă ea pentru tine?

În mod evident, e o onoare să primeșți o nominalizare la orice festival. În mod special la Gopo. Vestea am primit-o cu bucurie, e o senzație frumoasă să ți se afirme că ai făcut o treaba bună.

  1. La ce proiecte noi lucrezi acum? Unde te mai putem urmări în continuare?

Nu lucrez la niciun proiect momentan.

Related Posts

Cele mai așteptate filme din 2025

Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…

Meseria, brățară de aur sau de tinichea?

Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…

Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema

Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…

Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute

Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…

Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming

Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…

Cum stă treaba cu reinventarea?

Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…

Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine

În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…

Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?

Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…