Cel mai bun restaurant din lume de anul acesta se află la Copenhaga, în Danemarca. Geranium a fost desemnat cel mai bun loc de laut masa de către World’s 50 Best Restaurants, autoritatea care acordă distincțiile.
Pe locul doi s-a clasat Central, din Lima, Peru, primul restaurant sud-american care intră în top 3, iar pe locul al treilea se află Disfrutar, din Barcelona.
În cei 20 de ani de când este realizat clasamentul de World’s 50 Best Restaurants, de 16 ori titlul suprem a fost câștigat de restaurante europene, iar restul a fost câștigat de localuri din Statele Unite.
”Este un an victorios pentru gastronomia daneză, datorită câștigării titlului de către Geranium și a intrării în top 50 a încă două noi restaurante daneze”, a anunțat organizația care desemnează cele mai bune restaurante din lume.
Locul 1 – Geranium
Geranium este amplasat la etajul opt din clădirea stadionului echipei naționale de fotbal a Danemarcei și are vedere panoramică asupra grădinilor Fælledparken din Copenhaga. Meniul are specific sezonal scandinav, iar anul trecut, s-a clasat pe locul doi în top, după celebrul Noma, tot danez, care n-a mai putut intră în competiție încă o dată după ce a câștigat.
Meniul curent de la Geranium se intitulează “The Summer Universe”, costă 440 de dolari de persoană, iar degustarea lui durează minimum trei ore. Mâncarea este asociată cu diverse vinuri și bauturi nonalcoolice. De la începutul lui 2022, Geranium a eliminat carnea din meniu și se concentrează doar pe legume și pe fructe de mare.
Geranium a fost primul restaurant danez care a câștigat trei stele Michelin, iar bucătarul-șef de aici, Rasmus Kofoed, a câștigat medaliile de aur, de argint și de bronz la competiția mondială de gătit – Bocuse d’Or.
Resturantul a fost deschis în 2007, s-a inchis în 2009 și a fost redeschis în 2010 în spațiul de astăzi.
”Meniul este reflexia mea, a ceea ce sunt eu și a felului în care evoluez ca chef și ca om”, a spus Kofoed. ”N-am mai mâncat carne de cinci ani, așa că nu mai folosesc carne în noul meniu – a fost un pas firesc în evoluția Geranium”, adaugă acesta.
Cel de-al doilea restaurant danez din top 50 este Alchemist, situat pe locul 18, care oferă o exeriență culinară ce constă în 50 de feluri, asociate cu teatru, muzică, lumini și sunete. Experiența durează șase ore și costă 600 de dolari de persoană.
Jordnær, care înseamnă în limba daneză ”cu picioarele pe pământ”, este cel de-al treilea restaurant care transformă Copenhaga în capitala culinară a lumii. Clasat pe locul 38, are 2 stele Michelin și oferă un meniu de 17 preparate, care costă 436 de dolari/pers. Piesele de rezistență din meniu sunt langustinele, calcanul și crabul, dar și caviarul și alți pesti oceanici proaspeți.
Locul 2 – Central
Central, restaurantul de pe locul doi la nivel mondial, este o odă adusă capitalei Lima (Peru). Mâncarea de aici celebrează peisajele, istoria și tradițiile țării și este preparată din ingrediente locale. Restaurantul este condus de un cuplu soț și soție. Prima mențiune a lui Central în top 50 a fost în 2013. Aproape zece ani mai târziu, soții Virgilio Martínez și Pía León își savurează succesul la maximum prin deschiderea a încă trei restaurante- Mil, în Munții Anzi, Kjolle, în Lima și Maz, în Tokyo. Pía León a fost desemnată și Cea mai bună femeie-chef din lume în 2021.
Locul 3 – Disfrutar
Disfrutar înseamnă ”a te bucura” în spaniolă și este moștenitorul celebrului restaurant El Bulli, deoarece cei trei chefi care au lucrat acolo – Oriol Castro, Eduard Xatruch și Mateu Casañas au deschis proiectul actual. El Bulli s-a închis în 2011, iar cei trei și-au unit forțele pentru Compartir, în Cadaqués, Catalonia, și pentru Disfrutar – cel mai ambițios proiect, inaugurat în 2014, la Barcelona. Tehnicile contemporane de gătit, combinațiile îndrăznețe și dorința de surprinde mereu sunt semnele distinctive de la Disfrutar. Din meniu fac parte preparate precum panchino – o chiflă umplută cu caviar și cu smântână, un pesto cu fistic fraged și anghila – preparate care surprind, delectează și incită deopotrivă.
Iată cum arată clasamentul primelor 10 Cele mai bune restaurante din lume:
1. Geranium, Copenhaga
2. Central, Lima
3. Disfrutar, Barcelona
4. Diverxo, Madrid
5. Pujol, Mexico City
6. Asador Etxebarri, Axpe, Spania
7. A Casa do Porco, São Paulo, Brazilia
8. Lido 84, Gardone Riviera, Italia
9. Quintonil, Mexico City
10. Le Calandre, Rubano, Italia
Clasamentul integral aici
Foto: Hepta, Instagram
Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming
Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…
Cum stă treaba cu reinventarea?
Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…
Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine
În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…
Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?
Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Tulburările de somn în perioada Sărbătorilor. De ce apar și cum pot fi gestionate? Sfaturile specialistului somnolog
Sărbătorile de iarnă sunt adesea o perioadă plină de bucurie, dar și de provocări pentru sănătatea somnului. Dr….
Horoscop 2025: află ce îți rezervă astrele în noul an
2025 este anul în care vom redefini ce înseamnă spiritualitatea. Vom lăsa în urmă persoanele și lucrurile care…
Prietenii celor vârstnici
În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…
Cele mai bune filme și seriale din 2024
Sunt filme și seriale care ne-au captat atenția, povești care ne-au cucerit și care ne-au impresionat prin subiectul…