Nicoleta Nicolae ∙ September 16, 2022 ∙ 9 min read

Soulver este o aplicație de terapie la distanță, foarte utilă pentru cei mai mulți dintre noi. Alice Petrescu, co-fondator Soulver, a pornit de la propria nevoie de suport emoțional, într-o perioadă vulnerabilă din viața ei și a ajuns să găsească o soluție elegantă și accesibilă pentru nevoia de suport emoțional la distanță. Oamenii devin din ce în ce mai conștienți de valoarea unui stil de viață echilibrat emoțional și sunt dispuși să investească timp și resurse pentru a progresa, iar această aplicație este una dintre soluții. Mai multe detalii, în cele ce urmează!

Cum a apărut Soulver?

Ideea de Soulver a apărut dintr-o nevoie personală de suport emoțional, într-o perioadă vulnerabilă pentru toate femeile, când am devenit mamă. Aveam nevoie de suport, consiliere, sprijin moral și emoțional, însă îmi era imposibil să mă deplasez spre cabinetul unui terapeut când aveam acasă un bebeluș alăptat și locuiam în suburbie. Am găsit soluția salvatoare în două platforme din SUA, care ofereau terapie online, prin text și video, iar mie mi s-au părut “a dream come true”. 

M-a ajutat enorm intervenția de atunci, faptul că puteam scrie oricând (scriam noaptea, după ce adormea cea mică), fără teama că deranjez liniștea cuiva, oricât  (la început am scris romane), iar a doua zi găseam feedback-ul salvator și liniștitor din partea terapeutului de peste ocean. 

Ulterior am realizat ce instrument util și simplu este o aplicație de terapie la distanță, mai ales că pandemia ne-a obligat pe toți să trecem majoritatea serviciilor în digital și am văzut că se poate. Astfel că, în 2021, după aproape un an de research, pregătire și implementare, împreună cu partenerii mei, Irina Deaconu și Pavel Lupu,  am lansat Soulver.

Cu ce se diferențiază Soulver de alte platforme de consiliere psihologică și psihoterapii online?

Produsul Soulver a fost gândit să reprezinte o soluție elegantă și accesibilă pentru nevoia publicului de suport emoțional la distanță, care să integreze într-un mod simplu serviciile tipice de intervenție psihologică. Cu alte cuvinte, la Soulver nu doar găsești cu ușurință un psihoterapeut potrivit nevoilor tale specifice, însă poți intra în legătură cu el/ea, pe platformele asociale, într-un timp foarte scurt (recordul este de o oră de la completarea formularului de acces). Terapia se desfășoară prin video și mesaje-text trimise în aplicația de comunicații, în deplină confidențialitate și (dacă se dorește) anonimitate. Sesiunile de terapie prin videoconferință au loc în aceeași aplicație. 

Când este cazul să apelam la serviciile unui specialist? 

Oricând simțim că nu mai putem gestiona momente din viață care par mai complicate, iar sistemul nostru de suport format din rude/ prieteni poate nu deține abilitățile necesare pentru a interveni. Uneori e nevoie de suport specializat, prin metode validate științific, pentru a combate anxietăți, depresii, atacuri de panică, alteori e nevoie de specialistul care recunoaște simptomele burn-out-ului și ne oferă instrumentele necesare pentru a putea spune “stop” și a învăța să stabilim limite clare în echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Uneori cărțile de self-help nu ne ajută să ne definim clar și să gestionăm lipsa de sens. Alteori anxietatea vine la pachet cu o despărțire/ divorț/ deces, schimbare de job, schimbare de statut personal (când devii mamă și se modifică toată paradigma existențială). Căsnicia sau parteneriatul long-term pot, uneori, să devină împovărătoare și dificil de menținut atunci când rulăm aceleași nemulțumiri, critici, conflicte, ca într-un carusel infinit. 

Românii sunt în mare nevoie de suport emoțional specializat, suntem un popor încă ancorat în tradiții și metode de coabitare care nu mai țin pasul cu realitatea obiectivă. Patriarhatul, abuzurile fizice/ emoționale suferite în familia tradițională, conflictele nerezolvate, toate pot escalada în moduri neplăcute dacă nu se intervine la timp.

Care sunt avantajele și dezavantajele (dacă există) ale terapiei în online? 

În online totul e mai simplu: poți trimite mesaje de oriunde (acasă, la birou, la cafenea, la spălătoria de mașini), oricând (în pauza de prânz sau noaptea), poți fi anonim dacă simți că ce ai de împărtășit poate fi o pastilă greu de înghițit pentru terapeut, sau poți programa întâlnirea video cu terapeutul tău din confortul biroului/ casei, fără să mai pierzi timp pe drum.

Terapia online nu își propune să înlocuiască terapia clasică, face-to-face, însă poate reprezenta un gateway convenabil pentru aceasta. Desigur că în interacțiunile online terapeutul nu mai are la îndemână semnale necesare pentru o evaluare completă a unui pacient, care țin de postura sa fizică, de felul în care se îmbracă, mimică, gestică, etc.. Însă, pe de altă parte, există clienți care sunt mai dezinhibați în scris decât ar fi în prezența unei figuri de autoritate și, prin urmare, mai dispuși să împărtășească detalii din viața lor, care pot fi de ajutor în evaluarea psihologică.

Și care este mecanismul?

Soulver a fost gândit ca o soluție ce facilitează găsirea unui terapeut în funcție de problematica specifică a fiecărui client în parte. Astfel încât, alegerea să se facă din ambele părți implicate în procesul de vindecare.

Clientul accesează site-ul nostru, https://soulver.ro/, unde apasă butonul Începe acum, și completează un formular cu câteva detalii despre sine și problemele care l-au adus la noi. Ulterior va primi pe mail recomandări cu privire la terapeuții Soulver care și-au arătat intenția de a prelua cazul, pe baza pregătirii lor profesionale și a experienței de până atunci. Clientul optează pentru un soulver, plătește un abonament  la serviciile lui și, în termen foarte scurt (de cele mai multe ori în aceeași zi), intră în legătură cu terapeutul, prin text sau video. Onboarding-ul este simplu și intuitiv, clientul este ghidat de noi la fiecare pas, astfel încât să ajungă la specialistul potrivit într-un timp foarte scurt.

Găsirea unui psihoterapeut bun este de obicei un procedeu destul de greu. Cine sunt specialiștii cu care colaborați acum și cum îi găsiți?

Aceasta este una din dificultățile pe care am încercat să le rezolvăm prin platforma Soulver. De regulă, găsirea unui psihoterapeut se face prin recomandări de la  cunoștințe, însă recomandările sunt subiective și nu întotdeauna acoperă nevoia distinctă a cuiva pentru a merge la specialist. Soulver-ii noștri sunt psihologi acreditați, cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România, cu diverse formări și specializări susținute în școli de formare, care să acopere o paletă cât mai largă de metode de abordare a vindecării (terapie cognitiv-comportamentală, psihanalitică, experiențială, integrativă, șamd). Fiecare terapeut înrolat are un profil detaliat pe site-ul nostru (https://soulver.ro/terapeuti/), în care se descrie experiența profesională și formările absolvite, astfel încât clienții să poată alege în deplină cunoștință de cauză.

Până acum, terapeuții sunt cei ce ne-au găsit pe noi :), e adevărat, în urma unor campanii de marketing țintite în atragerea de talente în acest domeniu. Am avut surpriza să primim peste 250 de aplicații de la terapeuți care doreau să se înroleze în Soulver, apoi am susținut interviuri cu zeci de terapeuți și am debutat cu aproximativ zece dintre ei. Însă creșterea numărului de terapeuți o facem organic, simultan cu creșterea numărului de clienți, astfel încât să existe un echilibru între cerere și ofertă.

Câți pacienți sunt înscriși în platformă în acest moment și câți se înscriu într-o lună, să spunem?

Anul acesta am avut peste de 250 de clienți, între ei fiind clienți recurenți, cu abonament care se reînnoiește săptămânal sau lunar, dar și one-timers care vin la noi pentru o problemă specifică și pleacă după rezolvarea ei. Pe lună estimez în jur de 20-25 de clienți noi și recurenți, însă au fost luni cu o mare avalanșă de clienți noi (de exemplu în preajma sărbătorilor de Crăciun sau Paște) și luni mai liniștite, când toată lumea e în vacanță (august e cea mai slabă lună pentru terapie).

A crescut în ultima perioadă interesul românilor pentru îngrijirea de sine și pentru confortul emoțional?

Da, pot spune că este evident interesul crescând al românilor, mai ales al celor tineri (early adopters ai Soulver au, în medie, între 20 și 34 de ani), pentru well-being, îngrijire de sine, trai sănătos, explorare în siguranță a emoțiilor, înțelegerea și corectarea unor dinamici care nu le sunt favorabile. Este o tendință la nivel mondial, iar social media ne ajută să fim în pas cu tendințele și să le adoptăm rapid. Este și o chestiune de self awareness, nu mai vrem să repetăm tipare vechi, care și-au dovedit ineficacitatea în timp, nu mai vrem să repetăm greșelile (de parenting ale) părinților noștri (vrem să inventăm noi unele noi :))).

Care sunt așteptările dvs. în următorii 5 ani?

În prezent lucrăm la aplicația mobilă Soulver, care să ne ajute să automatizăm procesele cele mai utilizate din platformă și care să fie un tool mai cool 🙂 și mai ușor de accesat de către clienți, care vor putea să-și gestioneze singuri opțiunile de terapeuți sau abonamente. 

Creșterea Soulver este inevitabilă, iar oamenii devin din ce în ce mai conștienți de valoarea unui stil de viață echilibrat emoțional și sunt dispuși să investească timp și resurse pentru a progresa. În 5 ani ne dorim ca psihoterapia să nu mai fie la coada listei de priorități, alături de mersul la sală și lăsatul de fumat, toate amânate pe termen nelimitat, la un iluzoriu 1 ianuarie al fiecărui an și să devină un obicei sănătos al celui care dorește să trăiască în armonie cu sine și ceilalți.

Related Posts

Timeless Trend: Crăciun cu nuanțe de roșu

Sezonul acesta de Crăciun, roșul revine în forță, dar nu așa cum te-ai aștepta! Dacă până acum era…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Ștefan Olteanu, pompier

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Dragostea nu este doar pentru cei tineri

Trăim într-o societate care ne vinde creme, proceduri estetice și diete ca să ne menținem tineri, dar care…

Alist Designers boutique te așteaptă inclusiv azi pentru cadourile last minute. Grăbește-te, suntem aici până la ora 18! 

După un an plin de provocări, mulți dintre noi am lăsat pe ultima sută de metri curățenia, cumpărăturile…

C de la … „Crăciun?” – Sărbătoarea între consumerism, tendințe și tradiție

Când mă gândesc la Crăciun, îmi vin în minte o grămadă de lucruri, mai ales dintre cele pe…

Home decor: Cei mai fancy brazi de Crăciun

Dacă încă nu ai apucat să decorezi bradul de Crăciun, cu siguranță ai observat deja că anul acesta…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Simona Păun, pilot

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Bucurie de Crăciun: obiceiuri din țară

Patru femei care și-au petrecut copilăria în diverse regiuni românești povestesc despre tradiții și obiceiuri de iarnă, din…

Horoscopul săptămânii 23-29 decembrie 2024

Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre ce ne-au pregătit astrele în ultima săptămână a acestui an. Iată…

La ce să te aștepți de la al doilea sezon Squid Game (Netflix)?

Fenomenul coreean Squid Game a avut premiera în 2021 și s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai populare…