Alina Burlacu ∙ September 26, 2022 ∙ 7 min read

Chiar dacă la noi vara s-a sfârșit, plajele internaționale ne așteaptă. Cu atât de multă libertate de mișcare sub soare, avem de ales, acum, între obiceiurile bune și obiceiurile rele. Check the LIST!

Prima nuanțare

Colorarea pielii înainte de prima expunere la soare este pentru multe dintre noi ca pregătirea pentru un concurs: nu putem merge in albis. Atât timp cât, peste albul pielii, aplicăm un produs nuanțator, autobronzant de calitate, avem prea puține motive să ne temem pentru alegerea făcută sau pentru sănătatea pielii.

Loțiunile, picăturile și cremele autobronzante sunt considerate, în general, sigure. Ingredientul-cheie ce modifică nuanța pielii este dihidroxiacetona (DHA), un compus care interacționează cu proteinele din derm și schimbă culoarea pielii. El este responsabil de culoarea obținută, dar și de mirosul ușor înțepător. Concentrația de DHA poate varia între 2,5-10% și corespunde nivelului de acoperire și nuanțare: de la light, la medium sau dark. Pentru prima utilizare, alege light shade.

Produsele de ultimă generație conțin ingrediente hidratante și emoliente, perfecte pentru pielea uscată, sau matifiante, ideale pentru pielea grasă.

Tanning Mousse, Vita Liberata, 122 lei

Atenție!

Evită produsele de autobronzare care se aplică prin pulverizare deoarece există riscul ca vaporii să fie inhalați.

O altă recomandare ar fi să reduci cantitatea și frecvența utilizării autobronzantelor. Dihidroxiacetona poate crește vulnerabilitatea pielii la expunerea directă la soare.

Chiar dacă pielea are o nuanță mai închisă obținută cu ajutorul autobronzantului sau în mod natural mai închisă, este obligatorie aplicarea produselor de protecție solară, cu o jumătate de oră înainte de expunerea directă la soare pentru a te proteja de radiațiile UV.

Parfumurile adăugate în compoziția autobronzantelor pot cauza reacții alergice. De asemenea, autobronzantele pot conține parabeni, conservanți sau alți compuși care pot cauza alergii sau eczeme.

Nu te grăbi să consumi suplimente alimentare care promit obținerea bronzului! De exemplu, FDA a aprobat folosirea cantaxantinei (colorant din alimentație), dar o cantitate mare poate colora pielea, în același timp se depozitează și la nivelul organelor interne, perturbându-le funcțiile.

Bronzul rupt din soare

Frumusețea ruptă din soare nu este totuna cu bronzul rupt din soare, ba chiar sunt expresii antagonice. În timp ce terapia solară înseamnă 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui, recomandare făcută și de medici, depășirea acestui interval, în lipsa protecției solare corecte, înseamnă risc: arsuri, insolație, până la degenerarea structurii celulare, sub forma îmbătrânirii premature a pielii sau a cancerului.

Sun Care Water Mist 50+, Clarins, 120 lei

Un obicei foarte bun este alegerea vestimentației cu USF (ultraviolet sun factor), de la pălării la fuste, însă, pentru zonele rămase descoperite, aplicarea produselor cu factor de protecție solară rămâne necesară.

Atenție!

Factorul de protecție solară (SPF) te protejează de radiațiile UVB, dar nu și împotriva radiațiilor UVA (care cauzează îmbătrânirea pielii), așa că atunci când alegi produsul de fotoprotecție fii atentă la cuvintele-cheie de pe ambalaj.

SPF+50 este cifra maximă, conform unui protocol agreat de specialiștii din întreaga lume, în 2015, dar asta nu înseamnă pielea nu va fi afectată de ultraviolete pe termen nelimitat, după doar o aplicare.

Unii conservanți din produsele de protecție solară provoacă sensibilizarea pielii sau alergii, de aceea trebuie să fii atentă la reacțiile pielii, fără să nu excluzi și alergiile solare. Un control dermatologic este obligatoriu indiferent de reacțiile pielii.

Dacă pe corp ai folosit o cantitate mai mică decât mărimea unei mingi de ping-pong, faci ceva greșit!

Dacă nu reaplici crema de protecție solară la două ore și chiar mai repede când înoți sau faci sport, din nou faci ceva greșit!

Fii atentă la avertizările de indice moderat sau mare ale UV!

Păstrarea cremei sau loțiunii de protecție solară de la o vară la alta nu este o idee bună, chiar dacă pe ambalaj este trecut simbolul 12 M (12 luni). Luat zile la rând la plajă și redeschis de câteva ori pe zi pentru reaplicare, produsul de protecție solară este expus mai mult la lumină, aer și bacterii, accelerând degradarea formulei.

Dacă ajungi în zone insulare, trebuie să știi că unele state au legi noi referitoare la produsele cu SPF: Republica Palau a devenit prima țară din lume care a interzis cremele de protecție solară care conțin ingredientele obișnuite precum oxibenzona, iar legea prevede atât interzicerea comercializării, cât și a folosirii lor. A fost urmată de Hawai, Insulele Virgine, Bonaire (Insulele Caraibe).

Solarele

Nu voi insista prea mult la acest capitol, însă îți spun că Australia a scos, de câțiva ani deja, în afara legii saloanele de bronzare cu UV, în urma statisticilor primite de la medicii dermatologi privind numărul mare de cancere de piele declanșate după aceste ședințe de colorare a pielii. Dacă ei au luat decizia asta pe baza unor cifre precise, trebuie să fie un adevăr acolo. Există și studii care arată că 10 ședințe de solar dublează riscul de a face melanom (cancerul cu mortalitatea cea mai ridicată). Teoretic, radiațiile UV din saloanele de bronzare sunt pațial filtrate, dar acum că știi care este riscul real, ești dispusă să ți-l asumi?

Albirea pielii

Petele pigmentare nu sunt un strat fin, de la suprafața pielii, ci din profunzime. Și sunt rezultatul multor ani de expunere la soare, fără protecția solară. Dacă ți-au apărut în mijlocul verii sau la finalul ei, înseamnă că ultima picătură tocmai a umplut paharul.

În acest moment, crema pentru protecție solară nu te mai ajută să scapi de pete, ci să împiedici formarea altora pete sau mărirea acestora.

Din fericire, pentru noi, dermatologii nu au stat cu mâinile încrucișate, dând din umeri, ci s-au pus pe treabă. Pe lângă campaniile de avertizare desfășurate anual, în special vara, au fost dezvoltate și soluții de reducere a petelor pigmentare.

Există tratamente topice, pe care le poți aplica acasă: unele acționează prin exfoliere, altele inhibă melanina (împiedică pigmentul închis la culoare să se producă în exces și să se ridice la suprafața pielii).

Gel-cremă Intensive Vitamina C, Institut Esthederm, 339 lei (institutesthederm.ro)

Un produs de tip skin lightener poate să conțină hydroquinona și reduce aspectul întunecat al petelor sau al pistruilor deveniți mai vizibili în urma expunerii la soare. Alte ingrediente utile: acidul elagic, acidul kojic și arbutina. Schimbările în bine se pot produce în 2-3 luni.

Un produs de tip skin brightener poate să conțină vitamina C sau niacinamide și se focusează pe uniformizarea aspectului pielii și regenerarea pielii.

Poți combina cele două tipuri de produse pentru ca acestea se completează, fiecare acționând diferit. Nu combina două de același tip pentru că vei agresa pielea.

Atenție!

Nu te grăbi să începi un tratament cu retinol dacă nu ai exersat anterior. În plus, dacă dimineața nu aplici un strat corect și uniform de cremă pentru protecție solară, riști să multiplici sau agravezi petele.

Când îți cumperi un produs anti brown spots ține cont de faptul că această referire include petele pigmentare create de acnee, iar acest produs are o formulă care se adresează tenului gras, acneic, ceea ce înseamnă că nu se potrivesc oricărui tip de pată sau de ten. Efectele sigur nu vor fi cele dorite, dimpotrivă!

Sper că ți-am răspuns, măcar parțial, întrebării: to Bronze or NOT to Bronze? Și cred că răspunsul corect și scurt ar fi: TO CARE.

Articol publicat în ediția de vară a revistei A List Magazine (2022).

Foto: Hepta, PR.

Related Posts

Coafuri de testat și purtat la petrecerile de Crăciun și la cinele în familie

Doar câteva zile ne mai despart până la Crăciun și odată cu această sărbătoare apare și dorința de…

De vorbă cu celebrul make-up artist Jordan Liberty despre culori, Sărbători și ce se poartă în 2025

Una dintre cele mai plăcute experiențe în jobul de beauty editor este întâlnirea față în față cu profesioniști…

Coafuri pentru petrecerile de Crăciun, recomandate de stilistul Vali Sava

Doar câteva zile ne mai despart până la Crăciun și odată cu această sărbătoare apare și dorința de…

16 idei de cadouri de Crăciun pentru femeia specială din viața ta

Oricine ai fi, ai toate motivele să rămâi mai mult pe această pagină pentru că aici sunt ideile…

Interviu: Dr. Ichrak Dali, despre viață și carieră

Își începe fiecare zi la ora 5 dimineața când plecă la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan, unde…

Cum ne ajută chirurgia și procedurile de medicină estetică pentru a arăta cât mai fresh?

Chirurgia și medicina estetică au evoluat pentru a oferi soluții personalizate care păstrează și accentuează frumusețea naturală, adică…

3 tratamente estetice rapide pentru un ten perfect de sărbători

Mai avem puțin până la petrecerile de sărbători, iar multe persoane caută acum soluții eficiente pentru a da…

Adrian Perjovschi recomandă 11 stylinguri speciale pentru Sărbători

Pentru finalul de an, Adrian Perjovschi, hair-stylist de top, specialist în transformări radicale de look și fondator Jovsky…

Planuri de Sărbători: 3 tipuri de masaje care alungă oboseala din corp

După un an întreg de muncă, stres, alergătură și griji pentru toate sarcinile pe care le aveai de…

Mici retușuri de final de an

Finalul și începutul de an pot fi destul de haotice. Lasă schimbările care necesită timp și treci direct…