Alina Aliman ∙ February 10, 2023 ∙ 6 min read

… așa ne sfătuiește curatoarea expoziției „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, Daria de Beauvais, despre expoziția care face parte din ediția 2023 a Art Safari, care va începe pe 10 februarie 2023. „Sunt super-bucuroasă să vă prezint cele mai interesante aspecte de care să țineți seama când vizitați aceastp expoziție”, spune Daria de Beauvais într-un interviu acordat A List Magazine. Pentru că, nu-i așa, „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” expune o selecție de 8 artiști și 2 duo-uri ale scenei artistice franceze, din generații și medii culturale diferite, selectați de Premiul Marcel Duchamp în ultimii 15 ani. Spoiler: artistul român Mircea Cantor este unul dintre ei! 

„Începeți vizita în expoziție cu capitolul intitulat Folklore, unde artiștii prezentați sunt influențați de moștenirea lor culturală. Aici, Mircea Cantor – ale cărui creații sunt legat de un registru social pronunțat – își expune în premieră mondială seria de fotografii realizate în 2014, serie realizată ca tribut adus Getei Brătescu, un artist important român. Mâinile acesteia, principalul instrument de lucru pentru operelor artistei, sunt subiectul fotografiilor; ele apar ca un simbol al relației pe care artista îl are cu timpul, timpul și simbolistica. În plus, aici artistul român mai are o premieră, lucrarea Rozetă, o premieră națională.

Mircea Cantor, Rozetă, 2018
Scrumiere din doze de suc, plexiglas, aluminiu, diametru: 190 cm
Prin amabilitatea artistului și a Galeriei Dvir, Paris
© ADAGP 2023

Apoi, în secțiunea următoare, intitulată Echo, artiștii și realizatorii de film Joana Hadjithomas și Khalil Joreige pun sub semnul întrebării fabricarea imaginilor. Opera lor, Time Capsule (2017) este practic o colecție de fragmente arheologice și geologice extrase de la mare adâncime. Colectate la Paris, aceste fragmente dezvăluie schimbările de care a avut parte orașul de-a lungul secolelor. Seria Unconformities, din care derivă lucrarea, arată ce zace chiar sub picioarele noastre, detaliile orașelor în care locuim – de la catastrofe la reconstrucții, elemente care stau la baza cunoașterii noastre și care ne provoacă să ne gândim la relația noastră cu istoria. 

Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Time Capsules: Paris, Collège de France A1 – A5, 2017, din seria Neconformități
Fragmente de rocă recompuse, rășină experimentală și tub de plexiglas, 150 x 11 cm fiecare. Prin amabilitatea artiștilor și In Situ-fabienne leclerc, Romainville

Dacă trecem mai departe, la capitolul Ghosts – trebuie să ne aplecăm atenția asupra lucrărilor pictoriței Farah Atassi, care prezintă aici o compoziție puternică, cu orașe imaginare foarte colorate, din care lipsește chiar elementul uman. Opera ei este ca un concentrat caleidoscopic al istoriei artei avangardiste a secolului 20. În Playroom (2021) regăsim obiecte hibride – case în miniatură, depozite, jucării de lemn. În Tabou III (2013) perspectiva se îngustează și arhitectura îți dă impresia că te afli în interiorul unui cort. 

Farah Atassi, Playroom, 2012
Ulei și glicerină pe pânză, 200 x 160 cm
Colecția MAC VAL – Musée d’Art Contemporain du Val-de-Marne, Vitry-sur-Seine
Credit foto: André Morin. © Adagp 2023

History Repeating (Istoria care se repetă) este următorul capitol al expoziției, acolo unde Thu-Van Tran explorează istoria ca un instrument politic, căruia îi oferă o interpretarea estetică. Seria ei, Rainbow Herbicides (2020) este inspirată de atacurile chimice din Vietnam. Realizate în creion, aceste desene evocă frumusețea naturii, găurită pe alocuri de pete intense de culoare. 

Thu-Van Tran, Rainbow Herbicides #3, 2020
Grafit pe hârtie Canson, spray, 68 x 57.5 x 3.5 cm
Prin amabilitatea artistei și Almine Rech, Paris
Credit foto: Rebecca Fanuele

În cele din urmă, avem capitolul Renewal, cel în care rădăcinile trecutului stau la baza înfloririi viitorului. Aici, orice poate fi construit și reconstruit. Obiectele provenite din era consumeristă au stat la baza inspirației artistului Michel Blazy, care le-a dat practic o a doua viață. Cu lucrarea Running Time (2014-2023) artistul prezintă o serie de sneakerși din care cresc plante. Cu poezie și umor, această lucrare oferă o a doua viață unor pantofi sport considerați neutilizabili. Aici, viața își recapătă drepturile, se reînoiește – astfel, o altă istorie este oricând posibilă.”

Michel Blazy, Fără titlu, 2018
Pantofi sport, plante, sol, apă, 34 × 21 × 27 cm
Prin amabilitatea artistului și a Galeriei Art: Concept, Paris
© ADAGP 2023

Și… 5 lucruri de ținut minte despre Art Safari 2023 

1. Art Safari 2023 prezintă expoziția „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize”, curatoriată de Daria de Beauvais, asistată de Lisa Colin. Expoziției îi va fi dedicat un etaj întreg din Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București). 

2. „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” expune o selecție de 8 artiști și 2 duo-uri ale scenei artistice franceze, din generații și medii culturale diferite, selectați de Premiul Marcel Duchamp în ultimii 15 ani. 

3. Printre aceștia se află și multipremiatul artist român care locuiește în Paris – Mircea Cantor – laureat al Premiului Marcel Duchamp în 2011. 

5. Artiștii selectați: Farah Atassi, Michel Blazy, Katinka Bock, Mircea Cantor, Clément Cogitore, Daniel Dewar & Grégory Gicquel, Joana Hadjithomas & Khalil Joreige, Enrique Ramírez, Thu-Van Tran, Tatiana Trouvé. 

5. Art Safari, ajuns la a 11-a ediție, va găzdui 3 sezoane expoziționale în 2023. Prima ediție va avea loc între 10 februarie și 14 mai, iar biletele sunt disponibile pe www.artsafari.ro

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…