Monica Cismaru ∙ February 13, 2023 ∙ 4 min read

Valentine’s Day sau sărbătoarea Sfântului Valentin este un moment în care întreaga lume celebrează dragostea și romantismul cu diverse gesturi și cuvinte dulci. Totuși, originile acestei festivități sărbătorite cu cupidoni și inimioare sunt întunecate, sângeroase, foarte diferite de ceea ce vedem azi.

Originile Sf. Valentin datează încă de pe vremea Romanilor, când aceștia celebrau între 13 și 15 februarie sărbătoarea Lupercaliei. Bărbații sacrificau o capră și un câine, cu al căror sânge își mânjeau soțiile. ”Romanticii romani petreceau cu multă băutură și renunțau la haine”, povestește Noel Lenski, profesor de studii religioase la Universitatea Yale. Tinerele femei se aliniau pentru ca bărbații să le lovească, deoarece credeau că această ”procedură” le va face mai fertile.

sf valentin

Brutala sărbătorire includea și o loterie a cuplurilor, în care tinerii bărbați extrăgeau numele femeilor disponibile. Apoi, cuplurile rămâneau împreună pe toată durata festivalului sau chiar mai mult. Romanii au dat și numele sărbătorii de astăzi- Împăratul Claudius al doilea a executat doi bărbați, amabii cu numele Valentin, pe 14 februarie, în ani diferiți, în secolul al treilea. Martiriul lor este celebrat de Biserica Catolică de ziua Sf. Valentin.

sf valentin

Papa Gelasius a ”încurcat” putin lucrurile în secolul al cincilea, când a combinat ziua Sf. Valentin cu Lueprcalia, pentru a extermina ritualurile păgâne. Festivalul a devenit mai degrabă o interpretare teatrală a ceea ce obișnuia să fie. ”Era mai degrabă o orgie bahică, dar creștinii au adăugat și haine. Acest lucru n-a împeidicat sărbătoarea să fie o zi dedicată fertilității și dragostei”, adaugă Lenski.

În aceeași vreme, normanzii celebrau ziua Sf. Galatin. Galatin însemna ”iubitor de femei”, iar ziua care celebra acest sfânt a ajuns să fie confundată cu cea a Sf. Valentin, deoarece aveau și aceeași rezonanță. Pe măsură ce a trecut timpul, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai dulce. Chaucer și Shakespeare i-au crescut doza de romantism în operele lor și a început să câștige popularitate pe teritoriul Marii Britanii, dar și în restul Europei. Felicitările scrise de mână au devenit un token al dragostei în perioada Evului Mediu.

Într-un final, tradiția legată de celebrarea dragostei și-a făcut loc către Lumea Nouă. Revoluția industrială a facut posibilă imprimarea felicitărilor de Sf. Valentin în secolul al 19-lea. În 1913, compania Hallmark Cards of Kansas City a început producerea în masă a felicitărilor de Sf. Valentin, iar luna februarie n-a mai arătat la fel de atunci.

În ziua de azi, Valentine’s Day este un business imens, iar comercializarea ei a stricat farmecul celebrării pentru mulți. Helen Fisher, sociolog la Universitatea Rutgers, spune că doar noi însine suntem de vină.

”Nu e o celebrare obligatorie. Dacă oamenii n-ar fi vrut să cumpere felicitările de Sf. Valentin, atunci compania Hallmark ar fi dat faliment”, spune aceasta.

Așa că sărbătorirea Valentine’s Day merge înainte, în diverse moduri, scrie npr.org. Mulți își devalizează conturile din bancă pentru a cumpăra bijuterii și flori pentru persoana iubită. Alții vor celebra ziua SAD (Singles Awareness Day, Ziua oamenilor singuri, al cărei acronim în engleză se traduce prin ”trist”), vor lua cina singuri și se vor îndopa cu bomboane de ciocolată, în timp ce alții vor găsi o metodă prin care să facă pace cu însingurarea într-o societate în care fiecare vrea să aibă pe cineva.

Foto: Hepta

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…