A List Magazine ∙ March 6, 2023 ∙ 7 min read

Iulia Ionescu, prezentatoarea emisiunii iLike IT de la PRO TV, a fost prezentă la CES 2023 – Consumers Electronics Show – în Las Vegas, Nevada, Statele Unite, la începutul acestui an. Ce a văzut acolo a depășit orice limită a imaginației, iar Iulia a hotărât să împărtășească câteva dintre descoperirile făcute cu cititorii Alist. 

Târgul de tehnologie din Las Vegas a strâns anul acesta 115.000 de oameni din toate colțurile lumii. A fost cea mai mare ediție din ultimii trei ani. Foarte mulți participanți au fost prezenți încă din prima zi, fiind dornici să afle cum se raportează tehnologia la provocările planetei; aceasta a fost tema evenimentului. Au fost prezentate foarte multe soluții VR pentru Metaverse, inovații medicale, mașini autonome, dar și idei sustenabile pentru mobilitatea urbană, restaurante și industria de beauty. Pentru mine a fost ca o călătorie în viitor. Am avut șansa să văd și să testez tehnologii care ne pot face viața mai ușoară. A fost și distractiv. Cei peste 3.000 de expozanți au pregătit experiențe unice pentru participanți. Am gustat și cele mai noi produse alimentare făcute în laborator și m-am hidratat cu apă din deșert. Am văzut, însă, și tehnologii care nu m-au convins. Tot aici sunt lansate și unele dintre cele mai inedite și ciudate inovații. Misiunea participanților este să identifice acele tehnologii care vor schimba lumea, iar despre câteva dintre ele cred că ar trebui deja să aflați și voi. 

Brațul bionic de la Psyonic va schimba milioane de vieți. Nu este doar o proteză, ci un braț artificial care le permite celor care au suferit amputări să facă tot ceea ce făceau și înainte, să simtă tot ceea ce ating și să aibă aceeași forță. Secretul stă în multitudinea de senzori din fiecare deget. Totul se coordonează perfect cu ajutorul inteligenței artificiale. În plus, nu cântărește mai multe de 500 de grame și este rezistent la apă, temperaturi scăzute și impact puternic. 

Apollo este un robot umanoid dezvoltat de Apptronik împreună cu NASA. Este o alternativă ceva mai prietenoasă a roboților industriali. Pe el ar trebuie să-l vedem în următorii ani în multe depozite și fabrici din întreaga lume. Este și o variantă mai accesibilă. În plus, este foarte posibil ca brațele sale să fie dezvoltate tot de cei de la Psyonic. Inginerii NASA și-au anunțat deja interesul pentru acest mic, dar extrem de puternic robot. 

Eyeris 1 sunt ochelarii care te scapă de migrene prin masaj. Trebuie doar să-i pui la ochi și să te relaxezi. Poți să asculți și muzică în timp ce te bucuri de acest masaj și poți să reglezi și temperatura la care vrei să-ți fie făcută această terapie. Eu am încercat varianta cu aer cald și recunosc că aproape am adormit. Costă în jur de 70 de dolari și sunt deja disponibili pe piața din Statele Unite.

Respiray este aparatul gândit pentru cei care au diverse alergii. Funcționează ca un mic purificator de aer portabil, pe care îl porți la gât de fiecare dată când simți că ești în preajma factorilor alergici. Imaginați-vă că puteți sta în preajma animalelor la care sunteți alergici sau că vă puteți plimba prin parc în sezonul ambroziei. Eu l-am folosit doar pentru câteva minute. Este o soluție pe care am văzut că mulți specialiști o iau în calcul în contextul schimbărilor climatice și a aerului tot mai poluat.

Bob este o mașină de spălat vase compactă și portabilă. Este produsul unui start-up francez. Un dispozitiv vesel și colorat, care a atras foarte multe priviri la CES. Este gândit pentru spațiile mici, înguste, unde cu greu mai găsești loc pentru o mașină de spălat vase. Un dispozitiv portabil, cu un design minimalist, care nu consumă multă energie și pe care îl poți lua și într-o călătorie cu rulota sau cu iahtul. 

Caps Me este un sistem dezvoltat de francezi pentru cei care vor să-și facă singuri capsulele de cafea. O inovație sustenabilă prin care capsulele pot fi refolosite. Trebuie doar să-ți adaugi singur cafea în capsulă cu ajutorul unui shaker special, iar apoi, când o elimini din aparat, o bagi în mașina de spălat vase, eventual într-un mic Bob, la birou. 

Am avut șansa să testez cea mai nouă tehnologie din industria de beauty. O aplicație dezvoltată de GESKA, prin care îți este făcută în timp real o analiză a tenului și îți sunt recomandate cele mai potrivite produse. Aplicația are la bază un sistem bazat pe inteligență artificială, care promite să revoluționeze tot ceea ce înseamnă rutina de îngrijire a tenului. În plus, prin aceeași aplicație vei putea să-ți comanzi și produsele de care ai nevoie și te vei putea consulta cu un A.I. de fiecare dată când apar schimbări în textura pielii tale. Funcționează ca un dermatolog disponibil 24 de ore din 24. Producătorii au investit peste 12 milioane de dolari doar în sistemul bazat pe inteligență artificială care stă la baza aplicației. Până la finalul anului ar trebui s-o putem testa toți.

Robotul modular Huenit ar putea fi cel mai bun prieten al tău dacă ai nevoie de cineva care să-ți prepare cafeaua, să se ocupe de mâncarea de pe foc, să printeze 3D sau să-ți graveze numele pe o bucată de lemn sau metal. Este vorba despre un braț robotic foarte simpatic care vine la pachet cu diverse accesorii și poate să îndeplinească mai multe funcții. În Asia este deja nelipsit din clădirile de birouri. Este un robot destul de accesibil, iar producătorul promite că acesta va putea să îndeplinească multe alte funcții, treptat. Planul este ca în fiecare an să fie lansate alte accesorii pentru Huenit. 

Mi-au plăcut mult generatoarele și bateriile externe cu încărcare solară de la ECOFLOW. Cred că toți vom avea la un moment dat așa ceva în casă și vom ajunge să ne încărcăm și electrocasnicele cu energie solară. Mașinile viitorului au fost, însă, vedetele acestui târg. În viitor, autoturismele își vor schimba culoarea în funcție de starea noastră, vor comunica cu noi în permanență, vor fi autonome, vor avea panouri solare pe plafon și display-uri exterioare pe care vom putea afișa inclusiv nivelul bateriei sau scorul meciului pe care îl urmărim. 

În unele zone din Statele Unite deja circulă mașini autonome, iar în Asia sunt testate iahturile fără șofer și submarine de mare viteză pentru transportul industrial. Le-am văzut și testat pe toate. Le vedeți și voi la iLike IT, în acest nou sezon. Emisiunea este în fiecare sâmbătă, de la ora 10:00, la PRO TV, dar și de luni până vineri, în fiecare dimineață, în cadrul matinalului Știrile PRO TV.

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…