Un articol de Teodora Iacob – fondator Nature Talks și Școala de Mediu
Fac educație de mediu cu adulți și copii din România, de ceva vreme, și am cunoscut în ultimii ani mai multe tipologii de oameni care se raportează diferit la mediu: Nepăsătorul: ”Chiar o sticlă aruncată pe jos nu cred că e un lucru atât de grav”.
Imitatorul: ”Dar și vecinii mei aruncă aici zilnic, fix pe mine m-ați văzut”.
Conspiraționistul: ”Se fac atât de mulți bani pe tema asta cu schimbările climatice, așa că mai lăsați-ne”.
Ezitantul: ”Aș vrea să ajut și eu cumva mediul, dar chiar nu știu de unde să încep”.
Am descoperit, în schimb, deocamdată ca o specie rară, și Responsabilul: ”Tu încă mai folosești sticla din plastic? Am renunțat la ea acum 3 ani”. Eu sper să fie o specie pe care de…apariție!
Pentru cei care vor să facă ceva, orice, pentru protejarea mediului, dar nu știu care ar fi primii pași, am pregătit 5 obiceiuri prietenoase cu natura, ușor de pus în practică. Partea cea mai cool este că nu te costă nimic să le implementezi! Așa că, de ce să nu începi chiar de azi?
Regula de aur: nu arunca gunoiul pe jos!
Te enervează urmele pe care le lași pe geam, monitorul telefonului sau pe ecranul televizorului? Mai ales după ce tocmai ai făcut curat? Până la urmă sunt doar niște amprente… Ține minte, amprente lași și în natură! Cam tot ce facem zi de zi lasă o urmă. Și ar fi enervant să vină mereu cineva după tine să îți spună să o cureți, nu?
Cel mai simplu gest prin care putem ajuta mediul este să nu aruncăm nimic pe jos, nici măcar un bon sau un rest de țigară. Deșeurile care ajung pe stradă, pe spațiile verzi, pe plajă, nu dispar în mod miraculos, ci rămân în natură sute, mii de ani. De exemplu, un PET rezistă și 500 de ani, iar o sticlă dispare în câteva mii de ani.
Ambalajele aruncate la întâmplare nu ne fac rău doar nouă, ci și animalelor sau viețuitoarelor marine. Imaginile cu țestoasele prinse în pungi din plastic sau cu pești care au stomacul plin de microplastice au devenit deja virale în ultimii ani. #dislike
Fii responsabil! Lasă doar amprente verzi în natură!
Lista de cumpărături anti-risipă
Cumpărăm în exces și de multe ori aruncăm mare parte dintre alimentele cumpărate. Ca să evităm risipa alimentară, putem face câteva lucruri simple și utile: o listă cu produsele necesare și o planificare a meselor pentru săptămâna care urmează. Poate două – trei zile voi fi plecat din oraș și de aceea nu are rost să cumpăr prea multe.
Iar dacă ai uitat să faci o listă de cumpărături, uite alt truc foarte util: deschide frigiderul înainte să pleci și fă o poză interiorului! Când ajungi la supermarket o să fie foarte ușor să vezi ce alimente ai deja acasă. Ce rost are să cumperi unele noi? #evitarisipa #pozeazafrigiderul.
Alt sfat: să nu mergi la cumpărături flămând! Vei avea senzația că poți mânca mult și vei cumpăra tot ce îți iese în cale. Un singur român aruncă, în medie, 130 de kilograme de mâncare la gunoi într-un singur an. O cauză este și faptul că alimentele sunt depozitate de multe ori în locul greșit.
De ținut minte: merele emit un gaz, numit etilenă, care distruge în jur alte fructe sau legume. Este indicat să avem în bucătărie un coș special, doar pentru mere.
Culorile anului – verde, albastru și galben
Ești pasionat(ă) de modă? Un mic/o mică fashionista? De ce să nu începi cu cele trei culori ale anului? Unele care nu se schimbă niciodată, indiferent de sezon! Sunt mereu cool și la modă!
Folosește ALBASTRU mereu când vrei să colectezi separat hârtia și cartonul, GALBEN ori de câte ori vrei să dai o nouă viață unui deșeu din plastic sau metal și VERDE când o sticlă poate deveni… o nouă sticlă! Apropo, știai că sticla este singurul material care se poate recicla la nesfărșit? De ce să întrerupi chiar tu șirul? #colecteazaselectiv
De ce este important să colectăm deșeurile în tomberoanele speciale? Pentru ca ele să ajungă la o fabrică de reciclare, unde vor fi transformate într-un obiect nou.
Pungă cu pungi, îți spun: Adio și te las!
Provocare: data viitoare când mergi la cumpărături și primești întrebarea clasică Vă dau o pungă? răspunde NU. Ca să nu cari totuși produsele pe brațe, nu uita să ai mereu la tine o sacosă reutilizabilă din pânză sau rafie. Mai nou, aceste sacoșele pot fi transformate și într-un accesoriu șic, mai ales dacă le pictăm sau le personalizăm așa cum ne dorim.
De ce să faci asta? Multe pungi din plastic pe care le cumpărăm de la magazin nu se pot recicla, asta înseamnă că vor ajunge în natură și vor rămâne acolo sute de ani.
Stinge lumina, arată-mi calea… spre un mediu mai sănătătos
A trecut un secol și jumătate de când Thomas Edison a dat lumii becul. Acum e rândul nostru să găsim o soluție să îl folosim inteligent! Adică să nu facem risipă de energie! Și putem face asta fără efort.
Ca să nu te mai întorci din drum să vezi dacă ai stins lumina, folosește acolo unde poți un întrerupător cu senzor. O să aibă el grijă să folosească energia doar când e necesar.
Sau poate vrei să stai seara să te relaxezi la un film sau să citești o carte, dar nu vrei nici întuneric, nici lumina strălucitoare. Montează un întrerupător reglabil ca să ai lumina potrivită pentru orice ocazie. Așa mai reglezi și factura!
Și nu uita! Becurile incandescente, cele cu filament și lumină galbenă au fost interzise. Înlocuiește-le cu un bec LED! Economisești și bani și resurse.
”Salvarea planetei” pare o luptă grea, pe care nici nu știm de unde să o începem. Așa se face că mulți dintre noi alegem să nu ne gândim la asta. Vestea bună este că nu e greu deloc să ajutăm mediul și să ne îmbunătățim stilul de viață, trebuie doar să avem un pic de voință.
Deci, dacă ar fi să pui în practică un sfat chiar de astăzi, tu pe care l-ai alege?
Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa
Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…
John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani
Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…
Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români
Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…
Cine a câștigat MasterChef 2024?
Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…
Kate Moss, din nou singură
Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…
Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4
Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…
Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe
Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…
Alist Bazar. Noutățile săptămânii
Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…
Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump
Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….
Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur
Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…