Pentru acest final de săptămână, Chef Valentin Costea de la Le Château – Castelul din Inima Capitalei ne pregătește o rețetă extrem de gustoasă și nu foarte greu de preparat: dovadă roșie în crustă de sare. Aveți nevoie de ingredientele de mai jos și, apoi, să urmați pașii descriși de Chef Valentin pentru a avea la masa de prânz un pește apetisant, preparat după o metodă mai specială.
Doradă roșie în crustă de sare
Durată de pregătire: 20 de minute
Timp de gătire: 35 de minute
Număr porții: 2
Grad dificultate: mediu.
Ingrediente: 1 bucată doradă roșie, 1,5 kg sare de mare grunjoasă, 5 ouă
150 grame de făină, 4 căței de usturoi , 1 crenguță de rozmarin, 4 crenguțe de cimbrișor, 150 ml apă, 2 țeline medii, 2 zucchini, 2 sfecle roșii, 4 morcovi, 300 grame de broccoli, 100 grame de unt , 500 ml lapte, 1 ceapă, 2 lămâi, 1 lime, 50 ml ulei, piper.
Mod de preparare
Vom începe prin a curăța și eviscera peștele și îl vom tampona bine de apă cu un șervet.
Tăiem 3-4 felii groase de lămâie pe care, împreună cu usturoiul zdrobit, o crenguță de rozmarin și o crenguță de cimbrișor, le vom adăuga în interiorul peștelui. Asezonăm cu piper.
Pentru crusta de sare vom separa albușurile de gălbenușuri și le vom folosi doar pe primele pe care le adăugăm peste sare, alături de făină și apă. La amestec adăugăm frunzele de la câteva fire de cimbrișor, coaja răzuită de la o lămâie și un lime.
Ingredientele se amestecă cu o spatulă până când preparatul devine omogen.
Folosim o tavă în care punem o foaie de copt și întindem un strat subțire din amestecul obținut anterior, încercând, pe cât posibil, ca această crustă să aibă dimensiunea și forma peștelui.
Așezăm peștele peste stratul subțire din tavă, după care îl acoperim, în întregime, cu amestecul de sare.
Introducem peștele la cuptorul încins în prealabil la 200 grade și îl lăsăm pentru aproximativ 35 de minute (crusta va căpăta o culoare aurie).
În timpul în care peștele este la cuptor, pregătim piureul de țelină. Într-o cratiță mică punem o ceapă tăiată cubulețe și un cățel de usturoi și le lăsăm să se rumenească timp de două minute în 50 ml de ulei. Când ceapa începe să devină aurie, adăugăm țelina tăiată cubulețe și laptele, apoi presărăm cu sare și piper și lăsăm să fiarbă circa 25 minute.
În timp ce țelina este la fiert, ne ocupăm de celelalte legume. Cu ajutorul unei forme de inox semisferă, putem pregăti noisettes de legume (alternativ, acestea pot fi tăiate în cubulețe mari). Broccoliul îl desprindem în buchete mici. Punem legumele într-o oală cu apă și le blanșăm timp de cinci minute, având grijă să nu fiarbă prea mult. Vom scoate legumele rezultate într-un bol cu gheață sau cu apă rece.
Între timp, este necesar să scoatem țelina într-o sită pentru a strecura astfel foarte bine tot lichidul. Punem țelina într-un blender alături de 50 grame de unt, amestecăm și, apoi, asezonăm cu sare și piper, după gust.
După ce peștele este scos din cuptor, este nevoie să îl lăsăm zece minute la temperatura camerei, iar în timp ce acesta se răcește puțin, punem pe foc o tigaie cu 50 de grame de unt împreună cu legumele blanșate anterior, pe care acum le vom sota timp de 3-4 minute.
Cu ajutorul unui ciocan pentru șnițele crăpăm crusta de sare și o îndepărtăm cu grijă. Folosind două furculițe, putem îndepărta cu grijă pielea și oasele, apoi, cu ajutorul unei spatule, încercăm să scoatem fileurile.
Chef Valentin a ales să pregătească peștele în acest mod pentru gustul desăvârșit pe care crusta de sare o dă peștelui, devenind suculent și aromat. Deși cantitatea de sare grunjoasă folosită pentru crustă poate părea mare, cu siguranță peștele nu va fi foarte sărat, întrucât acesta își va lua sare atât cât are nevoie.
Reteta mai jos
Vești bune la început de an pentru Kate Middleton
Prințesa de Wales, Kate Middleton, vine cu cele mai bune vești la început de an. Prințesa a anunțat…
Sofia Vergara a pus ochii de Lewis Hamilton
Sofia Vergara (52 de ani) a rămas singură de câteva luni, după ce relația ei cu chirurgul ortoped…
6 lecturi extraordinare care vă ajută să vă îndepliniți rezoluțiile pentru noul an
6 lecturi extraordinare care vă ajută să vă îndepliniți rezoluțiile pentru noul an Noul an aduce speranța unui…
Nominalizările la Oscar 2025, amânate din cauza incendiilor din California
Anunțul nominalizărilor la Gala Oscar 2025 au fost amânate pentru a doua oară în contextul provocat de incendiile…
Jessica Simpson divorțează după zece ani de mariaj
Plouă cu divorțuri la Hollywood. După ce Jessica Alba și soțul ei, Cash Warren, au anunțat că se…
Sari peste micul dejun ca să slăbești sau când ești pe fugă? Iată de ce este greșit!
Micul dejun este considerat una din cele mai importante mese ale zilei, dacă nu cea mai importantă, pentru…
Meghan Markle își amână lansarea cooking-show-ului ei de pe Netflix
Meghan Markle e nevoită să amâne lansarea cooking show-ului ei de pe Netflix, programat să înceapă pe 15…
Cele mai interesante destinații din 2025, potrivit New York Times
Anual, publicația New York Time s realizează un clasament al celor mai atractive destinații de pus pe lista…
Horoscopul săptămânii 13-19 ianuarie 2025
Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…
Gerard Butler revine pe marile ecrane în „Frăția Hoților 2: Pantera”
Vești bune pentru fanii lui Gerard Butler. Începutul de an îl aruncă pe celebrul actor în plină acțiune…