6 alimente care dau dependență

Alimentele pot influența creierul și proftele culinare. Cu toții suntem dependenți de anumite mâncăruri mai mult sau mai puțin sănătoase – fie că e vorba de chipsuri, de biscuiți, de dulciuri etc, pe care le consumăm ca mâncare ce ne aduce alinare și confort, în momentele de relaxare – gândește-te doar la acele momente pe care le astepți întreaga zi, în care te așezi în fața televizorului sau a calculatorului, pentru a urmări emisiunea sau serialul preferat… Parcă e și mai bine cu o punga de chipsuri sau de bomboane lângă, nu?
Așadar, hai să vorbim despre aceste alimente care generează impulsuri de necontrolat- cu cât le mâncăm mai mult, cu atât ne dorim și mai multe și, adesea, dezvoltăm o relație de love&hate cu ele, scrie Vogue. Poftim la ele, nu le putem rezista, consumăm prea mult și apoi regretăm. Există o explicație științifică pentru faptul că ne e poftă adesea de alimente nesănătoase. V-ați gândit vreodată că nu vă e o poftă nebună niciodată de morcovi sau de broccoli crud? De ce?

Explicația constă în faptul că adesea aceste alimente conțin zahăr rafinat, făină ultraprocesată, grăsimi saturate, arome artificale și sare, substanțe care, odată ingerate în cantități mari, pot duce la obezitate și la nivel crescut al colesterolului sau la diabet.
Un studiu publicat de Universitatea din Michigan a făcut o listă cu alimentele care dau cea mai mare dependențăși le enumerăm și noi aici, alături de alternative sănătoase:
Pizza
Acest preparat adorat în întreaga lume este o capodoperă a gastronomiei prin însăși simplitatea sa, dacă e gătită din ingrediente proaspete, de calitate și e coaptă în cuptor cu lemne. Congelată sau semipreparată – este un cocktail caloric de ingrediente ultraprocesate. Alternativa? Exact ce am spus mai sus: pizza făcută în casă, din ingrediente de calitate, sănătoase, cu toppinguri de legume precum dovleceii; varianta și mai sănătoasă e aceea în care aluatul se prepară din ”orez” de conopidă sau din grâu spelta sau din făină de năut. Fără multă sare și cu ulei de măsline.

Ciocolata
Recompensa suprema dintre alimente – pentru mulți, e prietenul care nu dezamăgește niciodată. Cel mai des întâlnita versiune este ciocolata cu lapte și cu alune, bogată în lapte praf, grăsimi și zahăr. Pentru a scăpa de aceste apucături, alege ciocolata neagră, cu concentrație mare de cacao- de peste 70% și cu conținut scăzut de zahăr sau chiar fără. A nu se consuma mai mult de două patrățele pe zi.
Cartofii
Cartofii sunt irezistibili, mai ales cei sub forma de chips sau cei prăjiți. Din păcate, sunt plini de grăsimi saturate prin prăjirea în ulei vegetal ieftin, cu multă sare. Cu ce îi poți înlocui? Cu popcorn făcut în casă, cu ulei de măsline sau de cocos, cu un praf de sare și cu susan presărat.
Biscuiții din comerț
Combinația de făină albă-zahăr-grăsimi hidrogenate dă un grad crescut de dependență acestor biscuiți. Dacă aceștia mai sunt și umpluți cu cremă sau cu gem, efectul se dublează. Renunță la ei în favoarea biscuiților din făină de orez sau de porumb, unși cu un straț subțire de unt de arahide, de midgale sau de caju sau cu miere.

Înghețata
Înghețata făcută industrial, cu multe grăsimi și zahăr crește nivelul de dopamina, așa că vom vrea și mai multă și mai multă… prepară în schimb un sorbet de fructe de sezon (combinația ideală – căpșune-banane), fara zahăr sau îndulcit cu stevia sau cu sirop de agave.

Hamburgerii din comerț
Hamburgerii din comerț , mai ale cei cu brânză, dau dependență din cauza mixului fatal d ingrediente- grăsimi de origine animală, zahăr, arome artificiale, sare și făină, fără să mai punem la socoteală și sosurile care îi însoțesc. Substitutul: burgerul simplu din carne proaspătă, cumpărată de la măcelărie, gătit acasă cu un strop de ulei de măsline și cu ierburi aromatice.
Foto. Unsplash

Alimentele pot influența creierul și proftele culinare. Cu toții suntem dependenți de anumite mâncăruri mai mult sau mai puțin sănătoase – fie că e vorba de chipsuri, de biscuiți, de dulciuri etc, pe care le consumăm ca mâncare ce ne aduce alinare și confort, în momentele de relaxare – gândește-te doar la acele momente pe care le astepți întreaga zi, în care te așezi în fața televizorului sau a calculatorului, pentru a urmări emisiunea sau serialul preferat… Parcă e și mai bine cu o punga de chipsuri sau de bomboane lângă, nu?
Așadar, hai să vorbim despre aceste alimente care generează impulsuri de necontrolat- cu cât le mâncăm mai mult, cu atât ne dorim și mai multe și, adesea, dezvoltăm o relație de love&hate cu ele, scrie Vogue. Poftim la ele, nu le putem rezista, consumăm prea mult și apoi regretăm. Există o explicație științifică pentru faptul că ne e poftă adesea de alimente nesănătoase. V-ați gândit vreodată că nu vă e o poftă nebună niciodată de morcovi sau de broccoli crud? De ce?

Explicația constă în faptul că adesea aceste alimente conțin zahăr rafinat, făină ultraprocesată, grăsimi saturate, arome artificale și sare, substanțe care, odată ingerate în cantități mari, pot duce la obezitate și la nivel crescut al colesterolului sau la diabet.
Un studiu publicat de Universitatea din Michigan a făcut o listă cu alimentele care dau cea mai mare dependențăși le enumerăm și noi aici, alături de alternative sănătoase:
Pizza
Acest preparat adorat în întreaga lume este o capodoperă a gastronomiei prin însăși simplitatea sa, dacă e gătită din ingrediente proaspete, de calitate și e coaptă în cuptor cu lemne. Congelată sau semipreparată – este un cocktail caloric de ingrediente ultraprocesate. Alternativa? Exact ce am spus mai sus: pizza făcută în casă, din ingrediente de calitate, sănătoase, cu toppinguri de legume precum dovleceii; varianta și mai sănătoasă e aceea în care aluatul se prepară din ”orez” de conopidă sau din grâu spelta sau din făină de năut. Fără multă sare și cu ulei de măsline.

Ciocolata
Recompensa suprema dintre alimente – pentru mulți, e prietenul care nu dezamăgește niciodată. Cel mai des întâlnita versiune este ciocolata cu lapte și cu alune, bogată în lapte praf, grăsimi și zahăr. Pentru a scăpa de aceste apucături, alege ciocolata neagră, cu concentrație mare de cacao- de peste 70% și cu conținut scăzut de zahăr sau chiar fără. A nu se consuma mai mult de două patrățele pe zi.
Cartofii
Cartofii sunt irezistibili, mai ales cei sub forma de chips sau cei prăjiți. Din păcate, sunt plini de grăsimi saturate prin prăjirea în ulei vegetal ieftin, cu multă sare. Cu ce îi poți înlocui? Cu popcorn făcut în casă, cu ulei de măsline sau de cocos, cu un praf de sare și cu susan presărat.
Biscuiții din comerț
Combinația de făină albă-zahăr-grăsimi hidrogenate dă un grad crescut de dependență acestor biscuiți. Dacă aceștia mai sunt și umpluți cu cremă sau cu gem, efectul se dublează. Renunță la ei în favoarea biscuiților din făină de orez sau de porumb, unși cu un straț subțire de unt de arahide, de midgale sau de caju sau cu miere.

Înghețata
Înghețata făcută industrial, cu multe grăsimi și zahăr crește nivelul de dopamina, așa că vom vrea și mai multă și mai multă… prepară în schimb un sorbet de fructe de sezon (combinația ideală – căpșune-banane), fara zahăr sau îndulcit cu stevia sau cu sirop de agave.

Hamburgerii din comerț
Hamburgerii din comerț , mai ale cei cu brânză, dau dependență din cauza mixului fatal d ingrediente- grăsimi de origine animală, zahăr, arome artificiale, sare și făină, fără să mai punem la socoteală și sosurile care îi însoțesc. Substitutul: burgerul simplu din carne proaspătă, cumpărată de la măcelărie, gătit acasă cu un strop de ulei de măsline și cu ierburi aromatice.
Foto. Unsplash