Poate te-ai obișnuit să faci liste și planuri pentru alții, dar sunt câteva lucruri pe care orice femeie ar trebui să le facă doar pentru ea. Și nu este vorba doar de plăcerile corpului, ci de satisfacția și de încrederea în sine pe care o aduc aceste activități. Este vorba, până la urmă, de sănătatea ta mintală pentru o stare de bine generală. Pentru că felul în care te simți afectează modul în care interacționezi emoțional și social.
Mănâncă alimente hrănitoare.
Atunci când oferi corpului un aport ridicat de fructe, legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și antioxidanți și un aport scăzut de alimente de origine animală riscul de depresie este mai scăzut, conform unor studii recente. Ca și restul corpului, creierul are nevoie de o gamă largă de nutrienți pentru a funcționa corect. Bunăstarea minții și cea emoțională au nevoie de o dietă sănătoasă. În absența unei diete bine echilibrate, corpul este mai predispus să se îmbolnăvească, să se contamineze, să fie obosit, să nu aibă performanțe bune și chiar să sufere de probleme de sănătate mintală.
Întoarce-te la natură.
Indiferent dacă ești sau nu o iubitoare a plantelor, reconectarea la natură schimbă complet nivelul de energie din corp. Fie că faci o plimbare și doar admiri peisajul, fie că ești în mijlocul naturii, la un picnic în familie sau faci mai mult decât atât, te implici activ prin grădinărit sau cățărat pe munte, petrecerea timpului în natură sau încorporarea ei în viața ta de zi cu zi îți va îmbunătăți sănătatea mintală fizică. Un impact pozitiv o are și apropierea de animale – fie că alegi un animal de companie sau mergi într-un loc în care poți vedea sau atinge animalele. Toate aceste lucruri te vor ajuta să te simți mai puțin singură, să te relaxezi mai mult, să îți îmbunătățești starea de spirit, să reduci sentimentele de tensiune sau furie și chiar să cunoști oameni noi.
Iubește-te pe tine și tot ceea ce faci.
Ai grijă de tine cu atenție, cu bunătate, cu respect și cu dragoste. Așa îți va fi mai ușor să previi stresul și epuizarea. Cu un tonus mai bun și cu o energie pozitivă către tine, vei lucra mai ușor. Nu uita să îți faci timp pentru hobby-urile tale, pentru momentele tale de relaxare și pentru sarcinile preferate, precum și pentru mișcare sau tratamente de înfrumusețare. Pune pe lista ta specială o programare la un salon, un ritual de îngrijire a pielii, o baie sau chiar un puzzle, ori alege o carte pe care să o citești cu plăcere. Dacă îți plac plantele, fă-ți un colț al tău pentru ele. Petrece timp acolo. Îți place să dansezi? Dansează prin casă sau mergi la cursuri de dans. Învață să cânți la un instrument – cele de percuție ar putea fi un început bun. Studiază ceva nou, fie că este vorba de o limbă străină, fie că e o completare a domeniului în care lucrezi sau ceva la polul opus.
Nu renunța la somn.
Privarea de somn, potrivit cercetătorilor, se corelează cu un risc ridicat de tristețe. Somnul permite corpului și creierului să-și revină din presiunile cu care se confruntă în timpul zilei. Ai performanțe mai bune și gândești mai clar după un somn bun. De asemenea, un somn odihnitor îți ajută corpul să fie puternic, sănătos și rezistent la boli. Majoritatea persoanelor au nevoie de 8 ore de somn în fiecare noapte pentru o performanță fizică și mintală excelentă, dar unii adulți necesită până la 9 ore.
Mișcare, nu epuizare.
Este posibil să-ți îmbunătățești starea emoțională având mai întâi grijă de sănătatea ta fizică. Se spune că exercițiile fizice încurajează creierul să producă hormonii fericirii. Stima de sine și capacitatea de a te concentra, de a dormi și de a te simți mai bine pot fi îmbunătățite prin exerciții fizice regulate. Creierul și alte organe esențiale sunt, de asemenea, protejate de exerciții fizice regulate. Nu trebuie să mergi la sală sau să faci sport pentru a face mișcare. O plimbare în parc sau efectuarea unor sarcini prin casă te pot menține sănătoasă și activă.
Învață cum să faci față stresului.
Stresul este o parte inevitabilă a vieții, indiferent dacă ne place sau nu. Potrivit Institutului American de Stres, aproximativ 33% din populație suferă de niveluri ridicate de stres, 77% se confruntă cu probleme de sănătate fizică și alți 73% se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Practicile de relaxare precum yoga, meditația, Tai Chi, exercițiile fizice, jocul cu animalul tău de companie, scrierea în jurnal sau orice altă distracție te pot ajuta să faci față stresului și anxietății. Amintește-ți să fii fericită, să zâmbești și să alegi să vezi frumusețea vieții. Și dă-ți voie să râzi. Conform cercetărilor, râsul întărește sistemul imunitar, ușurează durerea, calmează sistemul nervos și scade nivelul de stres. Te ajută să te relaxezi și reglează ritmul cardiac. Stresul cronic poate contribui la depresie.
Pune telefonul deoparte.
Telefoanele sunt necesare, dar dacă le folosești tot timpul, nu vei observa cât de repede vă consumă tot timpul și energia. Tendințe și știri de actualitate, solicitări și răspunsuri în e-mail, în rețelele sociale sunt consumatoare de timp și devin un cumul de stres. Cel puțin o oră pe zi, în timpul zilei, închideți telefonul sau ignoră-l total.
Mai mult timp pentru familie și prieteni.
Compania celor dragi te poate face să te simți iubită, apreciată. Cei dragi îți pot oferi sfaturi, îndrumare și alte perspective asupra vieții, fiind mai obiectivi decât tine. Gândește-te la oamenii cărora le pasă de tine și care sunt întotdeauna gata să te primească înapoi în viața lor.
Uneori, ceea ce trebuie să faci poate fi mai complicat. De exemplu, ar fi grozat să poți avea propria casă. Dar, până acolo, este important să trăiești pe cont propriu — pentru o perioadă scurtă sau lungă de timp. Fii un mentor pentru o altă femeie care are nevoie de îndrumare prin experiența ta de viață și ajută un străin aflat în dificultate. Călătorește singură într-o țară străină — nivelul de interacțiune cu oamenii din jur este mai intens decât dacă ești cu un prieten, un iubit sau cu familia. Înțelege-ți și controlează-și propriile finanțe. Fii cea care pleacă dintr-o relație proastă.
Alteori poate fi mai simplu: oferă-te voluntar pentru o cauză în care crezi. Hrănește un copil.
Foto: pexels.com (Maksim Goncharenok)
Vești bune la început de an pentru Kate Middleton
Prințesa de Wales, Kate Middleton, vine cu cele mai bune vești la început de an. Prințesa a anunțat…
Sofia Vergara a pus ochii de Lewis Hamilton
Sofia Vergara (52 de ani) a rămas singură de câteva luni, după ce relația ei cu chirurgul ortoped…
6 lecturi extraordinare care vă ajută să vă îndepliniți rezoluțiile pentru noul an
6 lecturi extraordinare care vă ajută să vă îndepliniți rezoluțiile pentru noul an Noul an aduce speranța unui…
Nominalizările la Oscar 2025, amânate din cauza incendiilor din California
Anunțul nominalizărilor la Gala Oscar 2025 au fost amânate pentru a doua oară în contextul provocat de incendiile…
Jessica Simpson divorțează după zece ani de mariaj
Plouă cu divorțuri la Hollywood. După ce Jessica Alba și soțul ei, Cash Warren, au anunțat că se…
Sari peste micul dejun ca să slăbești sau când ești pe fugă? Iată de ce este greșit!
Micul dejun este considerat una din cele mai importante mese ale zilei, dacă nu cea mai importantă, pentru…
Meghan Markle își amână lansarea cooking-show-ului ei de pe Netflix
Meghan Markle e nevoită să amâne lansarea cooking show-ului ei de pe Netflix, programat să înceapă pe 15…
Cele mai interesante destinații din 2025, potrivit New York Times
Anual, publicația New York Time s realizează un clasament al celor mai atractive destinații de pus pe lista…
Horoscopul săptămânii 13-19 ianuarie 2025
Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în perioada…
Gerard Butler revine pe marile ecrane în „Frăția Hoților 2: Pantera”
Vești bune pentru fanii lui Gerard Butler. Începutul de an îl aruncă pe celebrul actor în plină acțiune…