Dieta Okinawa – 5 principii pentru a trăi mai mult și mai sănătos

Dieta Okinawa cuprinde principiile de viață și de alimentație ale locuitorilor din arhipelagul Okinawa, Japonia, unii dintre cei mai lonegivivi și sănătoși oameni din lume, datorită stilului de viață sănătos. Okinawa face parte din zonele ”blue” ale lumii, doar câteva la numar (Sardinia, Costa Rica, Grecia si California), în care localnicii se bucură de o sănătate de invidiat, tocmai datorită alimentației curate și a stilului de viață cât mai puțin alterat de poluare și de alți factori care duc la apariția bolilor de inimă sau a obezității (și nu numai).
Iată în ce constă Dieta Okinawa pentru un trai mai lung și mai sănătos
Cele 5 principii nutriționale ale Dietei Okinawa

Regula hara hachi bu
Principiul constă în a te opri din mâncat cu câteva momente înainte de a te sătura complet, când stomacul este plin 80%. Savurează fiecare înghițitură, nu te lăsa distras de la masă de telefon sau de televizor. Astfel, îți poți controla apetitul și aportul caloric, deci și greutatea – o să ai o senzație de satisfacție mai mare dacă te ridici de la masă înainte să te simți ghiftuit și n-o să resimți senzația de somn și de lentoare după, îți vei recăpăta tonusul. Obiceiul va fi pe deplin adoptat și îți va intra în rutină după aproximativ 20 de mese.
Regula kuten gwa
Nu folosi o singură farfurie pentru mâncare. Împarte felurile în porții mici, pe mai multe farfurii.
Așază farfuriile în mijlocul mesei, în acelasi timp, și împarte mâncarea cu membrii familiei. Ideea e să mănânci de toate, în cantități mici. Dieta presupune existența pe masă a orezului sau a alimentelor cu amidon, a supei (miso sau de legume) și a altor trei feluri principale. Bineînțeles că totul e gătit în casă, din ingrediente proaspete.

Legumele trebuie să ocupe jumătate din farfurie
Legumele sunt esențiale în dieta Okinawa, iar jumătate de farfurie de astfel de alimente asigură aportul de nutrienți la fiecare masă. Carnea ocupă un loc secundar, dupa pește și tofu, și este considerată un simplu adaos, în porții mici.
Cele trei metode de gătit
Dieta Okinawa presupune și trei metode agreate de ”gătit”
Alimente crude sau nepreparata termic – mâncarea crudă presupune un mestecat mai îndelungat, un indice glicemic mai scăzut și un aport intact de vitamine și de minerale;
Semi-gătit – alimente care sunt ușor preparate termic, al dente, au aceleași beneficii ca alimentele crude;
Fierbere – această metodă presupune eliminarea grăsimilor folosite la gătit – carnea e adesea fiartă și nu prăjită.
Desertul? Nu există!
Dieta Okinawa interzice desertul, deoarece ar contrazice prima regulă, aceea prin care te ridici de la masă doar 80% sătul. Pentru a uita de desert, mănâncă încet și, daca poftă e prea mare, optează pentru un fruct, cafea sau ceai fără zahăr.
Foto: Unsplash

Dieta Okinawa cuprinde principiile de viață și de alimentație ale locuitorilor din arhipelagul Okinawa, Japonia, unii dintre cei mai lonegivivi și sănătoși oameni din lume, datorită stilului de viață sănătos. Okinawa face parte din zonele ”blue” ale lumii, doar câteva la numar (Sardinia, Costa Rica, Grecia si California), în care localnicii se bucură de o sănătate de invidiat, tocmai datorită alimentației curate și a stilului de viață cât mai puțin alterat de poluare și de alți factori care duc la apariția bolilor de inimă sau a obezității (și nu numai).
Iată în ce constă Dieta Okinawa pentru un trai mai lung și mai sănătos
Cele 5 principii nutriționale ale Dietei Okinawa

Regula hara hachi bu
Principiul constă în a te opri din mâncat cu câteva momente înainte de a te sătura complet, când stomacul este plin 80%. Savurează fiecare înghițitură, nu te lăsa distras de la masă de telefon sau de televizor. Astfel, îți poți controla apetitul și aportul caloric, deci și greutatea – o să ai o senzație de satisfacție mai mare dacă te ridici de la masă înainte să te simți ghiftuit și n-o să resimți senzația de somn și de lentoare după, îți vei recăpăta tonusul. Obiceiul va fi pe deplin adoptat și îți va intra în rutină după aproximativ 20 de mese.
Regula kuten gwa
Nu folosi o singură farfurie pentru mâncare. Împarte felurile în porții mici, pe mai multe farfurii.
Așază farfuriile în mijlocul mesei, în acelasi timp, și împarte mâncarea cu membrii familiei. Ideea e să mănânci de toate, în cantități mici. Dieta presupune existența pe masă a orezului sau a alimentelor cu amidon, a supei (miso sau de legume) și a altor trei feluri principale. Bineînțeles că totul e gătit în casă, din ingrediente proaspete.

Legumele trebuie să ocupe jumătate din farfurie
Legumele sunt esențiale în dieta Okinawa, iar jumătate de farfurie de astfel de alimente asigură aportul de nutrienți la fiecare masă. Carnea ocupă un loc secundar, dupa pește și tofu, și este considerată un simplu adaos, în porții mici.
Cele trei metode de gătit
Dieta Okinawa presupune și trei metode agreate de ”gătit”
Alimente crude sau nepreparata termic – mâncarea crudă presupune un mestecat mai îndelungat, un indice glicemic mai scăzut și un aport intact de vitamine și de minerale;
Semi-gătit – alimente care sunt ușor preparate termic, al dente, au aceleași beneficii ca alimentele crude;
Fierbere – această metodă presupune eliminarea grăsimilor folosite la gătit – carnea e adesea fiartă și nu prăjită.
Desertul? Nu există!
Dieta Okinawa interzice desertul, deoarece ar contrazice prima regulă, aceea prin care te ridici de la masă doar 80% sătul. Pentru a uita de desert, mănâncă încet și, daca poftă e prea mare, optează pentru un fruct, cafea sau ceai fără zahăr.
Foto: Unsplash