Cozonacul lui Scărlătescu, secretul desertului-vedetă de pe Masa de Crăciun

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei dragi, totul trebuie să fie perfect! Chef Cătălin Scărlătescu îți vine în ajutor și îți dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma de sărbătoare a cozonacului pentru Masa de Crăciun.
”În ultimele luni, am început să realizez că cel mai important e timpul petrecut alături de oamenii dragi. Și ce moment poate fi mai potrivit decât Crăciunul? Anul acesta, am decis să gătesc pentru toți oamenii pe care îi iubesc”, declară Chef Cătălin Scărlătescu.
În afara ingredientelor care trebuie să fie de cea mai bună calitate, ne spune el, un rol important are și răbdarea pe care o aloci fiecărei etape în parte. „În pregătirea cozonacului, nu e loc de scurtături, nu poți arde etape”.

Nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, cozonacul nu este, totuși, la îndemâna oricui, fiind un desert destul de pretențios.
Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.
Ingrediente:
1 kg faină
250 g zahăr
450 g lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nucă
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajă de lămâie
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune deasupra crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră, la 160 de grade.
Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat online pentru Masa de Crăciun pe www.chefsuperfood.ro.

Ai intrat deja în febra Sărbătorilor? De la cadouri până la preparatele cu care îi surprinzi pe cei dragi, totul trebuie să fie perfect! Chef Cătălin Scărlătescu îți vine în ajutor și îți dezvăluie trucurile sale pentru a obține aroma de sărbătoare a cozonacului pentru Masa de Crăciun.
”În ultimele luni, am început să realizez că cel mai important e timpul petrecut alături de oamenii dragi. Și ce moment poate fi mai potrivit decât Crăciunul? Anul acesta, am decis să gătesc pentru toți oamenii pe care îi iubesc”, declară Chef Cătălin Scărlătescu.
În afara ingredientelor care trebuie să fie de cea mai bună calitate, ne spune el, un rol important are și răbdarea pe care o aloci fiecărei etape în parte. „În pregătirea cozonacului, nu e loc de scurtături, nu poți arde etape”.

Nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, cozonacul nu este, totuși, la îndemâna oricui, fiind un desert destul de pretențios.
Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu îți va fi de ajutor dacă ești la primul cozonac. Dacă ai deja experiență, te va ajuta să faci un cozonac deosebit cu care să-i impresionezi pe cei dragi.
Ingrediente:
1 kg faină
250 g zahăr
450 g lapte
5 ouă proaspete
1 păstaie vanilie
60 g drojdie
300 g unt
500 g nucă
200 g rahat
150 g ciocolată de calitate
30 g portocală confiată
30 g coajă de lămâie
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr și trei linguri de faină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zahărul și cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
Gălbenușurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obține un aluat aerat, consistent și elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune deasupra crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră, la 160 de grade.
Cozonacul lui Chef Cătălin Scărlătescu poate fi comandat online pentru Masa de Crăciun pe www.chefsuperfood.ro.