Monica Cismaru ∙ January 10, 2024 ∙ 4 min read

Când ne preocupăm de dieta noastră, avem tendința de a urmări aportul de calorii, de grăsimi, de carbohidrați etc. De multe ori, uităm să verificăm și câtă sare consumăm, de fapt. Majoritatea trec cu vederea acest aspect, mai ales dacă nu suferă de vreo afecțiune. Aportul prea mare de sare poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre.

Sarea este bună, în cantități potrivite vârstei, greutății și stării generale de sănătate. Sarea oferă savoare mâncării, ajută la conservarea alimentelor și reduce riscul de contaminări bacteriene. Sarea este vitală pentru buna funcționare a organismului și este considerată unul dintre principalii electroliți de care avem nevoie.

Consumul unei cantități prea mici de sare poate duce la apariția hiponatremiei, care cauzează greață, dureri de cap, stări de confuzie etc. Corpul nostru are nevoie de sodiu pentru ca mușchii și funcțiile nervoase să lucreze în parametri și ajută la păstrarea echilibrului fluidelor în organism.

Totuși, ce se întâmplă când consumăm prea multă sare, care se ascunde în cele mai multe alimente semipreparate și condiment pe care mulți îl folosec cu prea multă generozitate la masă?

Daca ești o persoană superactiva, sportiv de performanță sau te antrenezi aproape în fiecare zi a săptămânii, ai nevoie de o cantitate mai mare de sodiu decât în mod obișnuit. O mare parte din sodiu se pierde prin transpirație și trebuie înlocuită cumva.

Specialiștii recomandă pentru adulți să nu consume mai mult de o linguriță de sare pe zi, iar cei care suferă de tensiune arterială mai mare să consume aproximativ 1,500 de miligrame pe zi. Majoritatea sării pe care o consumăm nu este adăugată în mâncare cu mâna noastră, ci vine sub forma alimentelor împachetate, semipreparate sau de la restaurant.

În același timp, aproximativ 15% din sodiul ingerat vine din alimentele naturale- un cartof, spre exemplu, are 24 de miligarme. Doar 11% din sarea pe care o consumăm este adăugată în mâncare la masă.

Prea multă sare poate duce la balonare și la retenție de apă

Balonarea poate apărea după ce mănânci o masă bogată în sare sau un snack, un covrig sau un cârnăcior de bere. Excesul de sodiu duce la retenția de apă, care se traduce în balonare. Ca să reduci acest efect temporar, mănâncă la masă și lămâi, țelină apio, sparanghel etc.

Tensiune arterială crescută

Dacă mănânci prea multă sare, acest lucru poate duce la retenția cronică de apă și la creșterea cantității de sânge, ceea ce înseamnă că inima are mai mult sânge de pompat, ceea ce duce la creșterea tensiunii, risc pentru apariția bolilor de inimă.

Dureri de cap

Pe termen scurt, creșterea, fie ea și temporară a tensiunii arteriale, poate duce la apariția durerilor de cap.

Boli de rinichi

Rinichii sunt sistemul natural de filtrare al organismului. Pe lângă altele, rinichii joacă un rol vital în reglarea nivelului de sodiu prin ajustarea cantității de urină eliminată. Nivelul crescut de sodiu poate îngreuna menținerera acestui echilibru. De asemenea, sodiul poate determina rinichii să excrete mai mult calciu, ceea ce poate duce în timp la apariția pietrelor la rinichi.

Foto: Unsplash

Related Posts

S-a lansat trailerul comediei MENTORII, primul lungmetraj produs de UNTOLD Universe, care ajunge în cinematografe pe 28 februarie 2025

S-a lansat trailerul comediei MENTORII, primul film de lungmetraj creat de Magic Maker Media House, casa de producție…

Misiune de mamă: serbări, ședințe și alți demoni

De abia când s-au afișat rezultatele admiterii la facultate și am aflat că fiica mea urmează să plece…

Horoscopul săptămânii 6-12 ianuarie 2025

Anul începe cu multe provocări pentru unele dintre zodii. Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează…

Mesajul emoționant al lui Sebastian Stan la Golden: “România, te iubesc!”

Un român a urcat triumfător pe scena Golden Globes și ne-a emoționat cu discursul său. Sebastian Stan a…

Globurile de Aur 2025: lista câștigătorilor

Noaptea trecută a avut loc gala de decernare a Globurilor de Aur 2025, iar Emilia Pérez, cel mai…

Gala Premiilor Literare 2025: Premii, inspirație și o seară dedicată literaturii

Bookzone organizează pe 30 ianuarie 2025, între orele 18:00 și 22:00, la Sala Palatului, cea de-a doua ediție…

Stresul financiar. Cum ne dăm cu stângul în dreptul când vine vorba de bani? 

… și ce putem face în legătură cu asta? Ne explică, atent și în amănunt, psihologul Raluca Anton….

Cele mai așteptate seriale din 2025

Sezoane noi din serialele tale preferate sau producții noi, perfecte pentru serile de bingeing: iată care sunt titlurile…

Vremea probabilă cu Mihai Jurca – Antena 1

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Cele mai așteptate filme din 2025

Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…