Metabolismul funcțional susține pierderea în greutate și starea bună de sănătate, iar acest lucru poate fi obținut prin consumul cu precădere al anumitor alimente și prin respectarea unor reguli de alimentație simple.
Accelerarea metabolismului presupune arderea caloriilor într-un mod eficient, când organimsul transformă alimentele în energie. Odată cu trecerea timpului, metabolismul încetinește, iar o altă cauză care duce la apariția acestui fenomen este și alimentația deficitară sau urmarea unei diete restrictive.
Iată cum îți poți menține metabolismul activ
Nu reduce drastic aportul caloric
Pentru ca pierderea în greutate să poată funcționa, fără teama de a recâștiga kilogramele pierdute, este esențial să nu cazi în capcana reducerii drastice a caloriilor. A mânca mai puțin nu accelerează metabolismul, din contră. Dacă organismului îi este necesar un minim caloric zilnic pentru a funcționa corespunzător, eliminarea acestei surse de energie va forța metabolismul să încetinească și să facă pierderea în greutate să apară mai greu.
Astfel, nu se recomandă reducerea cantității de mâncare consumată pe zi fără consultarea unui nutriționist. Nu trebuie consumate mai puțin de 1200 de calorii pe zi și respectarea numărului de mese – între trei și cinci pe zi.
Bea apă înainte de micul dejun
Apa băută înainte de micul dejun activează metabolismul– la prima oră a dimineții, mecanimsul de drenaj e cel mai activ.
Consumă alimente bogate în vitamina B
Alimentele bogate în vitamina B oferă energie. Vitamina B12 joacă un rol important în acest fenomen și poate fi găsită în alimente precum: spanac, broccoli, kale, varză, frunze verzi, în general.
Fă exerciții de forță
În mod normal, asociem exercițiile cardio cu scăderea în greutate, dar, de fapt, antrenamentele de forță au cel mai mare impact asupra metabolismului. Acestea declanșează fenomenul și au efect pe durata întregii zile, când continuă arderea calorică.
Antrenamentele de forță cresc masa musculară și, cu cât mușchii sunt mai puternici, cu atât ardem mai multe calorii la repaus.
Alege alimente bogate în proteine
Proteinele cresc puterea metabolică și susțin sațietatea, de aici și rolul lor esențial în mesele noastre zilnice. O cină exclusiv formată din proteine este alegerea perfectă când vrem să pierdem în greutate. Consumă mai ales alimente sănătoase, precum ouă, pește, carne de curcan, pui și kefir. Kefirul ajută la reglarea procesului digestiv și la curățarea circuitului gastrointestinal; în plus, nu are multe calorii, iar nivelul său ridicat de probiotice ajută la digestia grăsimilor.
Alege fructe la gustare
Este recomandat ca fructele să fie consumate între mese, ca gustare. E ideal să fie mâncate pe stomacul gol, altfel, dacă se consumă alături de proteine sau de grăsimi, nu se vor digera bine, ceea ce duce la fermentarea lor și la inflamații. Consumate corespunzător, fructele se digeră repede, nu lasă reziduuri toxice în organism și asigură un aport crescut de energie.
Bea ceai înainte de masă
Ceaiurile și infuziile băute înainte de mese ajută la accelerarea metabolismului, elimină toxinele din sistemul digestiv și susțin procesul de metabolizare a grăsimilor, plus că înlătură retenția de apă, controlează pofta de mâncare și raționalizează energia. Ceaiurile recomandate sunt cele de ghimbir și de păpădie – un tonic puternic care energizează orice organism supus unei diete deficitare și fără exerciții fizice.
Foto: Unsplash
Mesajul emoționant al lui Sebastian Stan la Golden: “România, te iubesc!”
Un român a urcat triumfător pe scena Golden Globes și ne-a emoționat cu discursul său. Sebastian Stan a…
Globurile de Aur 2025: lista câștigătorilor
Noaptea trecută a avut loc gala de decernare a Globurilor de Aur 2025, iar Emilia Pérez, cel mai…
Stresul financiar. Cum ne dăm cu stângul în dreptul când vine vorba de bani?
… și ce putem face în legătură cu asta? Ne explică, atent și în amănunt, psihologul Raluca Anton….
Cele mai așteptate seriale din 2025
Sezoane noi din serialele tale preferate sau producții noi, perfecte pentru serile de bingeing: iată care sunt titlurile…
Vremea probabilă cu Mihai Jurca – Antena 1
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Cele mai așteptate filme din 2025
Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…
Meseria, brățară de aur sau de tinichea?
Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…
Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema
Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…
Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute
Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…