Alina Aliman ∙ July 11, 2024 ∙ 6 min read

„Ei bine… eu cred că nici nu-ți dai seama cât de mulți bani cheltuiești pe cafea și pe mesele în oraș”, o aud pe prietena mea spunând, cu un zâmbet pe buze, în timp ce eu bombăneam butonând la telefon ca să mă uit din nou, în urmă… unde au dispărut banii pe care abia îi virasem pe acel card. „Nu, nu”, o contrazic, „Au mai fost cheltuielile cu asigurarea mașinii, mi-am luat niște haine așa, impulsiv, dintr-o colecție specială cu Victoria Beckham… Uite, am să-ți calculez exact, și îți arăt, imediat ce descarc extrasul de cont.” Este o discuție pe care cred că n-am avut-o doar eu cu prietena cea mai bună – știu persoane care au un tabel în Excel în care își trec cheltuielile pe categorii separate (de la casă, de la mâncare, vacanțe, cumpărături și medicamente), cunosc prieteni care își notează în telefon, în fiecare zi, câți bani dau pe diverse activități, alții care își stabilesc câte un buget fix, pun banii într-un cont separat și încearcă să nu depășească suma lunară pe care și-o alocă pentru cheltuieli uzuale… Dar cum poți face să nu fii nevoit să scoți agenda ori de câte ori cumperi ceva și cum faci să nu uiți până seara pe ce s-a dus bugetul tău zilnic? Mai ales dacă ești o persoană activă, ca mine, cu multe întâlniri la cafenele, cu parcări în diverse locuri din oraș, cu o pasiune aparte pentru cafea și orice librărie care apare în cale?! 

Ei bine, este destul de simplu, am realizat. Instalezi aplicația Salt Bank, devii client, îți iei cardul, și… gata! După ce folosești cardul la diverși comercianți, tot ce trebuie să faci ca să vezi pe ce ți s-au dus banii este să te uiți cât de tare s-a „umflat” gogoașa ta de cheltuieli din contul cardului Salt Bank. Ați auzit foarte bine – gogoașa de cheltuieli este, practic… o gogoașă virtuală (da, chiar așa arată când te uiți în aplicație, ca o gogoașă pufoasă), unde cheltuielile pe care le faci cu cardul sunt grupate pe diverse categorii, în funcție de comercianții la care îl folosești. Pot fi cheltuielile cu mașina (în cazul meu, alimentarea cu benzină, asigurarea mașinii, lichidul pentru parbriz cumpărat tot de la benzinărie), pot fi cele de la shopping (haine, parfumuri, cărți) pot fi cheltuieli încadrate la categoria lifestyle (cum au fost recentul weekend în Bulgaria la clubul de golf și biletele de film). Practic, nu mai trebuie să scoți un extras de cont și apoi, cu creionul în mână, să calculezi pe ce s-au dus banii. 

Extrem de important: „miezul” gogoașei reprezintă totalul cheltuielilor pe care le-ai făcut într-o anumită perioadă de timp. Astfel, poți ști exact cât ai cheltuit într-o lună sau, să fim în același registru, dacă ai ținut dietă sau dacă ai făcut excese. Poți să-ți organizezi mai bine cheltuielile, poți vedea dacă apetitul pentru pantofi cu toc sau pentru bilete la film te-a făcut să fii la limită cu bugetul sau dacă, într-o lună în care ai decis să gătești acasă în loc să comanzi ai reușit să mai salvezi niște bani. Astfel, poți evita pe viitor să iei decizii nesănătoase pentru bugetul tău și să ai… o gogoașă de cheltuieli cât se poate de echilibrată. 

Vă spun cât se poate de sincer: eu una… nu prea știu să țin vreo dietă (aparent, nici măcar una financiară). Și da, prietena mea a avut mare dreptate – în gogoașa mea de cheltuieli cea mai mare parte era „umflată” de cafea și mese în oraș. Un semn clar că ar trebui să verific mai des aplicația Salt Bank și Gogoașa de cheltuieli. 

Ce este, pe scurt, gogoașa de cheltuieli?

Funcția Spending (Cheltuieli) îți împarte cheltuielile pe categorii, în funcție de tipul tranzacției sau comercianți, inclusiv transferuri cǎtre prieteni, familie sau top-up-urile fǎcute cu un alt card bancar. Pe scurt, vezi dintr-o singurǎ privire unde se duc banii tăi şi unde ai mai putea optimiza cheltuielile.

Cum folosești această facilitate ? 

Pasul 1: deschizi aplicația. Pasul 2: alegi contul pentru care vrei să vezi cheltuielile. Pasul 3: dai click pe butonul Cheltuieli de la baza ecranului și astfel poți vedea cât ai cheltuit doar selectând perioada și… apar ordonate acolo toate cheltuielile tale, de la entertainment, transport sau shopping. 

Despre Salt Bank trebuie să știi că… 

… este mai mult decât o aplicație bancară, este prima bancă românescă 100% digitală, care se angajează să ofere clienților săi cele mai bune soluții bancare de pe piață.
… este prima bancă românească 100% digitală: https://salt.bank
… numele Salt vine de la salt pe românește, nu sare pe englezește, pentru că reprezintă un salt în tehnologie și toate serviciile pe care le aduce reprezintă într-adevăr un salt în banking.
… aplicația oferă utilizatorilor săi: cont curent cu spații de economisire, carduri,  constituire de depozite șiinformații privitoare la produse de investitii. 
… primești dobândă 3% la lei pe an la contul curent și Spaces (dacă faci tranzacții de minimum 1.000 lei /lună).
… cardul Salt este multicurrency – adică folosești un singur card pentru toate conturile tale în diverse valute, cu un curs valutar excelent.
… poți să îți setezi ușor obiective de economisire în Spaces – adică niște pușculițe virtuale atașate contului tău principal.
… poți face retrageri la bancomat și poți înrola cardul în Wallet (Google/Apple). 

Related Posts

Cele mai așteptate filme din 2025

Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…

Meseria, brățară de aur sau de tinichea?

Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…

Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV

Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…

Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema

Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…

Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute

Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…

Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming

Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…

Cum stă treaba cu reinventarea?

Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…

Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine

În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…

Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?

Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…