Adriana Moscu ∙ July 18, 2024 ∙ 5 min read

În fiecare număr, îţi prezentăm ONG-uri, proiecte sociale sau campanii umanitare care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de alarmă asupra neregulilor sau susţin cauze de interes pentru societate.

Într-o țară în care sectorul cultural este în mod acut subfinanțat, să activezi într-un ONG care imaginează și implementează proiecte artistice este un act de curaj autentic. Toate aceste echipe de oameni pasionați de munca lor transformă spațiile obișnuite în locuri magice, pline de artă și creativitate. Fie că deschid uși către trecut prin recuperarea unor epoci istorice sau că încurajează inovația și expresia artistică în rândul tinerilor, aceste organizații ne conectează mai profund unii cu alții.

Qolony (qolony.eu)

Qolony este o organizație non-profit cu sediul în București, dedicată stimulării conexiunilor dintre artă, știință și tehnologie. Făcând aluzie la coloniile bacteriene auto-organizate, Qolony își propune să genereze în mod organic o rețea colaborativă, o punte vitală între profesioniștii din aceste domenii. Qolony este ghidată de convingerea că practicile transdisciplinare stau la baza dezvoltării ideilor inovatoare, contribuind la construirea unui viitor mai inclusiv și mai sustenabil. Qolony sprijină și facilitează diverse evenimente, precum expoziții, conferințe, discuții artist-cercetător și rezidențe artistice.

În cel mai nou proiect, AfterLand, arta și știința își unesc forțele pentru schimbare în bine, în Delta Dunării. Proiectul promovează implicarea artiștilor în cercetare ca pe o componentă esențială și un instrument pentru abordarea unor subiecte sensibile, oferind o platformă pentru stimularea reflecției asupra comportamentului uman și a impactului său asupra societății și mediului înconjurător. De asemenea, completează peisajul deja bogat al cercetărilor artistice și științifice din România, concentrându-se în premieră pe ecologia apei și a Deltei Dunării.

Entuziart (arterapie.com)

Asociația de Art Terapie – Entuziart are ca scop principal sprijinirea persoanelor aflate în suferință prin art terapie, dans terapie și psihoterapie. Asociația colaborează în proiectele sale cu art terapeuți, dans terapeuți, psihoterapeuți, psihologi, psihopedagogi, traineri specializați în muzicoterapie, terapeuți specializați în terapie amniotică prin plutire pe apă, psihologi clinicieni și studenți. Entuziart se adresează persoanelor provenite din zone defavorabile, în situații familiale de risc. Participanții sunt încurajați să-și descopere propriul mod de expresie şi de mișcare și să reflecteze la el, de aceea nu sunt necesare cunoștințe anterioare de desen, pictură, dans, nu se vor învăța tehnici artistice sau coregrafii prestabilite, nu există imagini urâte sau frumoase ori mişcări corecte sau greşite. Aspectul estetic al lucrării sau al mișcării are importanță doar în măsura în care este important pentru beneficiar, focusul art terapiei fiind pe emoțiile trăite și exprimate prin pictură sau dans.

Marginal (marginal.ro)

Asociația Culturală Marginal funcționează ca un colectiv transdisciplinar care urmărește să susțină, să promoveze și să extindă punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent asupra științelor umaniste, respectiv implicațiile științei și tehnologiei în structurile socio-culturale. Sub această ideologie, Marginal își propune să creeze o rețea colaborativă care să conecteze domenii precum știința și tehnologia cu arta, prin implicarea publicului într-un mod activ, punând la îndoială ideea tradițională a publicului pasiv-spectator. Cei din asociație sunt activatori de schimbare prin generarea unor spații în care oamenii sunt liberi să (se) schimbe. Cred în puterea comunității și își doresc să aducă împreună oameni din diferite domenii, prin proiecte și programe care să îmbine cercetarea transdisciplinară și creația artistică.

Developing Art (developingart.org)

Developing Art este o asociație culturală dedicată facilitării proceselor artistice către public și îmbunătățirii relației dintre artiști și public. Din 2017, asociația a dezvoltat și coordonat un număr de proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educație și cercetare, precum și arte vizuale. Co-fondatoarele și membrii asociației sunt activi pe scena de artă contemporană, bucurându-se de colaborări atât naționale cât și internaționale.

Unul dintre cele mai recente proiecte, „Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie…”, este o inițiativă artistică și de cercetare desfășurată în trei locații cheie din România: Delta Dunării, Valea Jiului și parcurile Icoanei și Ioanid din București. „Despre Ploi, Râuri, Șuvoaie…” este o abordare transdisciplinară care îmbină arta vizuală, coregrafia, antropologia, etnologia și psihologia, și explorează relația dintre om și apă, dar și modul în care apa modelează culturile și peisajele.

PETEC (petec.ro)

Asociația Pentru Teatru și Carte (PETEC) activează în domeniul artei contemporane din anul 2013 și dezvoltă proiecte și programe culturale axate pe interdisciplinaritate și dialog. Unul dintre obiectivele asociației este acela de a comunica într-un mod sincer cu publicul, precum și crearea de programe educaționale destinate tuturor vârstelor. Producțiile PETEC pornesc de la explorarea unor teme incomode și a unor limbaje performative prin care sunt testate metode și forme noi de lucru. Aceste experimente prind contur în spectacole diverse, de la dans contemporan și piese de teatru, la intervenții performative în spații neconvenționale. Interesul artiștilor PETEC pentru cercetarea mișcării și a corpului în context performativ a dus la crearea unor programe de formare și schimb internațional precum Contact Bucharest Festival. Printre spectacolele produse de Asociația Petec se află: (În)LOCUIT – muzică nouă și obiecte în mișcare, Moving Fields, spectacol de dans contemporan, After.Life.

Foto: Hepta.

Articol publicat în revista A List Magazine (31).

Related Posts

Alist Designers boutique: Idei de cadouri pentru Secret Santa

Ți-a picat la Secret Santa colega care adoră bijuteriile? Ați organizat un mic joc în familie și ai…

John Galliano părăsește casa de modă Maison Margiela după zece ani

Designerul britanic John Galliano pleacă din funcția de director artistic al casei de modă franceze Maison Margiela după…

Colecția de Spumante Millesime Cotnari, lansate la Artmark cu etichete semnate de cinci artiști români

Cotnari a adus un omagiu atât rafinamentului, cât și tradiției vinurilor românești spumante cu un eveniment exclusivist care…

Cine a câștigat MasterChef 2024?

Câștigătoarea Masterchef 2024 a fost desemnată Georgiana Ene. Concurenta show-ului culinar a plecat acasă cu un premiu de…

Kate Moss, din nou singură

Kate Moss e o femeie singură și fără obligații după ce a pus capăt relației de nouă ani…

Robert De Niro și Ben Stiller, în Meet the Parents 4

Robert De Niro, Ben Stiller, Teri Polo și Blythe Danner se află în discuții pentru a juca într-o…

Un Crăciun magic cu Lidl Deluxe

Sărbătorile sunt întotdeauna magice alături de familie și prietenii dragi. Dacă n-ai pus pe lista lui Moș Crăciun…

Alist Bazar. Noutățile săptămânii

Ca în fiecare săptămână, vă ținem la curent cu noutățile și lansările din această perioadă. Iată ce ne-a…

Kate Middleton, pe lista scurtă a Personalităților Anului, alături de Kamala Harris, Elon Musk și Donald Trump

Prințesa de Wales Kate Middleton se află pe lista scurtă a personalităților anului, clasament realizat de publicația Time….

Sebastian Stan, actorul de origine română, dublu-nominalizat la Globurile de Aur

Nominalizările la Globurile de Aur au fost anunțate ieri, iar una dintre cele mai plăcute surprize l-a constituit…