Unul dintre avantajele meseriei mele este acela de a avea multe oportunități de a călători în cele mai frumoase locuri din lume, iar aici vi-l voi prezenta pe unul dintre acestea – Calabria, regiunea sudică din Italia, din vârful cizmei, supranumită, nu degeaba, și Costa degli Dei- Coasta Zeilor, cu peste 900 de kilometri de-a lungul Marii Tireniene.
Mai fusesem de câteva ori în Italia, dar această călătorie a fost cea mai revelatoare și nu mă feresc să spun… cea mai frumoasă. Am vizitat pentru prima dată Calabria și nu știam la ce să mă aștept. De multe ori, îmi place să mă las surprinsă de locurile noi în care ajung și așa am procedat și de această dată. Mai ales că vizita era organizată în amănunt, așa că nu aveam nicio emoție legată de detaliile logistice. Iar întâlnirea cu această regiune a Italiei a fost… magică.
Nu-mi place să folosesc cuvinte mari și multe superlative, dar aici pare că vocabularul e sărac când e vorba să descriu aceste locuri, de o frumusețe sălbatică, nealterată, în același timp cochetă și dichisită. Am decolat de la București via Napoli, de unde ne-am îmbarcat imediat cu destinația Scalea, prima noastră oprire, unde urma să petrecem o noapte. Am mers cu mașina de-a lungul coastei, timp în care am putut admira în voie peisajele idilice de pe geamul mașinii și am trecut de cunoscutele destinații Amalfi, Salerno, Pompeii.
Am ajuns în Scalea, un resort apreciat de mii de turiști, cu plaje imense, o mulțime de hoteluri și pensiuni, restaurante și un centru istoric pe care l-am străbatut pe jos înainte de cină. In Italia, întâlnești istoria la fiecare pas, nu numai în orașele mari, supraaglomerate turistic, ci și până în cele mai mici așezări, pline de vestigii de sute și chiar de mii de ani.
Scalea are un aer idilic, ca de altfel întreaga coasta calabreză, iar apogeul a fost atins când am vizitat pentru cină un palazzo adevărat, vechi de sute de ani, transformat într-un boutique hotel primitor, cu o priveliște de milioane către un turn de pe vârful unei stânci, care i-a aparținut unui scriitor american, F. Marion Crawford, asupra unul golf frumos ca o pictură si asupra munților înalți din regiune, unde se și schiază, de altfel. Tot de aici se poate admira și Isola di Dino, iar întreaga panoramă e un spectacol natural de nedescris. Munte și mare, opulență si simplitate, natură și civilizație, toate se întrepătrund armonios și fac din aceasta destinație cea mai inspirată alegere pentru petrecerea unei vacanțe.
Aș fi petrecut ore întregi pe plajele întinse care ni se deschideau în față la orice pas, toate cu nisip, amenajate și confortabile, dar noi am ales să facem o drumeție pentru a ne bucura și mai mult de frumusețile regiunii, unde natura a croit peisaje unice, cum ar fi și Arco Magno – San Nicola Arcello, o arcadă săpată în stâncă de apele mării, unde se poate ajunge doar pe jos, într-o ascensiune la îndemâna oricui. Locul este vizitat de mii de turiști și este unul dintre cele mai instagramabile din zonă.
E greu totuși să faci un top al celor mai instagramabile locuri din Calabria, pentru că fiecare colțișor îți rezervă câte o surpriză și ajungi să nu mai ai spațiu în telefon de la nenumăratele fotografii prin care vrei sa imortalizezi fiecare obiectiv vizitat.
Regiunea oferă de toate pentru toți – parc natural unde se pot practica diverse sporturi, excursii cu bicicletele electrice, rafting, drumeții, până la excursii cu barca și alte incursiuni în fruncție de profilul turistic al fiecărui vizitator.
Itinerariul nostru a continuat apoi cu un nou drum către Tropea, spre sud, dar am avut o oprire de prânz la o fabrică de bere craft, Cala, unde am degustat mai multe feluri de bere – blondă, aromată, spicy și ne-am dat seama că e greu să facem facem o departajare definitivă, așa că am plecat și cu câteva sticle de bere la pachet, urmând să ne pronunțăm după degustări ulterioare.
Trebuie să spun că pe întreg parcursul excursiei am fost tentați la fiecare pas de cele mai bune mâncăruri și băuturi, dar voi dezvolta acest aspect câteva rânduri mai jos. Așadar, cum spuneam, ne-am continuat periplul calabrez către Tropea, o așezare turistică încântătoare, unde am avut ocazia să strabatem orașul la pas, dar și împrejurimile sale, Pizzo și Spilinga.
Ne-am cazat la hotelul Baia del Sole, din Capo Vaticano, un resort plin de vegetație, la malul mării, de pe plaja căruia ai ocazia să vezi cel mai frumos apus și de unde, în zare, răsare vulcanul Stromboli. Centrul istoric din Tropea freamătă de agitație și e plin de magazine, de restaurante, cafenele și de obiective turistice care te pot ține ocupat ore întregi. Punctul principal de atracție este Santa Maria dell’Isola, o biserică în stil bizantin aflată pe vârful unei stânci, care formează o imagine fascinantă din orice punct ai privi-o.
Tot în apropiere se află și portul din Tropea, o marina plină de bărci cochete. Aici, la Marina Yacht Club Tropea am luat unul dintre cele mai bune prânzuri din viața mea, – cele mai delicioase preparate ne-au fost servite mie comesenilor de către un șef renumit- aperitive cu ton, vită, fructe de mare și sosuri fine de trufe, paste delicioase și un desert divin, totul udat cu cele mai bune vinuri italiene. În Italia se mănâncă bine oriunde, fie că e vorba de restaurante cu meniuri sofisticate sau de localuri mai puțin pretențioase, pentru că localnicii prepară totul cu ingrediente locale, care au un gust aparte.
Noi am fost răsfățați de gazdele noastre cu incursiuni culinare în cele mai căutate restaurante, unde am avut ocazia să mâncam cele mai rafinate feluri – aici, peștele și fructele de mare predomină, spre bucuria mea. Intr-una dintre zile, am avut ocazia și să participăm la un atelier de gătit mâncare cu specific calabrez, cu unul dintre ingredientele specifice regiunii, Nduja, o specialitate din carne și grăsime de porc, amestecată cu pudră de ardei, care se poate folosi în diverse alte preparate sau consumată ca atare, întinsă pe pâine.
La atelierul nostru de gătit de la Accademia Internazionale Cucina Mediterranea am învățat de la un chef veritabil să facem gnocchi și încă un preparat cu cartofi și nduja, iar experiența ne-a oferit încrederea necesară să încercăm și acasă să gătim la fel ca în Italia. De altfel, am avut ocazia să vedem cum se prepară specialitatea calabreză nduja de la cap la coadă, de la ardeii recoltați, transformați în pudră, la tocarea cărnii și grăsimii de porc și la amestecarea acestora cu sare și până la preparatul final, scos din afumătoare. O experiență inedită, unică.
Din periplul nostru culinar a făcut parte și o incursiune în Pizzo, unde am avut parte de o cină sofisticată, la Locanda Toscana, deținută de un chef cu stele Michelin, unde peștele și pastele au fost gătite până la rang de artă, iar răsfățul nostru a fost încheiat glorios cu un gelato ”de la mama lui”, de la una dintre cele mai vechi și apreciate gelaterii din piațeta din Pizzo.
Iar una dintre cele mai frumoase experiențe a fost o plimbare cu barca de-a lungul coastei din Tropea, în care am făcut baie în apele de un turcoaz ireal care caraterizează marea de aici, și în care ne-am simțit mai liberi ca niciodată.
Au fost niște zile intense, în care toate simțurile ne-au fost stimulate pe deplin. Calabria e într-adevăr Straordinaria, am fost acolo, am văzut, am atins, am testat, am gustat, am simțit și m-am întors acasă convinsă că aceasta nu va fi singura mea călătorie în regiunea de o frumusețe aparte din Italia, ci doar prima dintr-un lung șir. Pentru că are atâtea lucruri frumoase de oferit, încât probabil o viață de om nu e de ajuns să le descoperi pe toate.
Foto: Arhiva personală
Timeless Trend: Crăciun cu nuanțe de roșu
Sezonul acesta de Crăciun, roșul revine în forță, dar nu așa cum te-ai aștepta! Dacă până acum era…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Ștefan Olteanu, pompier
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Dragostea nu este doar pentru cei tineri
Trăim într-o societate care ne vinde creme, proceduri estetice și diete ca să ne menținem tineri, dar care…
Alist Designers boutique te așteaptă inclusiv azi pentru cadourile last minute. Grăbește-te, suntem aici până la ora 18!
După un an plin de provocări, mulți dintre noi am lăsat pe ultima sută de metri curățenia, cumpărăturile…
C de la … „Crăciun?” – Sărbătoarea între consumerism, tendințe și tradiție
Când mă gândesc la Crăciun, îmi vin în minte o grămadă de lucruri, mai ales dintre cele pe…
Home decor: Cei mai fancy brazi de Crăciun
Dacă încă nu ai apucat să decorezi bradul de Crăciun, cu siguranță ai observat deja că anul acesta…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Simona Păun, pilot
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Bucurie de Crăciun: obiceiuri din țară
Patru femei care și-au petrecut copilăria în diverse regiuni românești povestesc despre tradiții și obiceiuri de iarnă, din…
Horoscopul săptămânii 23-29 decembrie 2024
Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre ce ne-au pregătit astrele în ultima săptămână a acestui an. Iată…
La ce să te aștepți de la al doilea sezon Squid Game (Netflix)?
Fenomenul coreean Squid Game a avut premiera în 2021 și s-a transformat rapid într-unul dintre cele mai populare…