Andreea Leta ∙ November 27, 2024 ∙ 4 min read

Poate că ai mai văzut sau auzit pe undeva sintagma asta „garderobă funcțională”, dar dacă nu ai apucat să faci un mic research asupra conceptului, iată tot ce trebuie să știi despre ce înseamnă acest concept. Cum probabil bănuiești, descrie mai degrabă un tip de atitudine decât un stil anume. 

Ambyr Childers , Ornella Muti

Doar pentru că are o nouă denumire, nu înseamnă că e neapărat un concept al prezentului. Dacă o rogi pe bunica, mătușa, vecina sau, în tot cazul, dacă apelezi la o persoană care își amintește perioada anilor ’60, ’70, ’80, să îți descrie garderoba din acele perioade, îți va spune exact același lucru, doar că nu o va denumi „garderobă funcțională”.  În România, acest lucru era impus atât de tendințele puține și foarte clare, de gama nu foarte variată de produse, cât mai ales de calitatea materialelor textile, care nu solicita schimbarea sezonieră, nici măcar anuală, a garderobei. Din fericire, astăzi nu mai suntem nevoiți să „ne descurcăm”, ci avem la îndemână o sferă largă de opțiuni. Dar fix asta s-ar putea să ne încurce un pic uneori.

Pe scurt, garderoba funcțională a însemnat dintotdeauna o selecție riguroasă a unor piese vestimentare, croite din materiale de calitate, care îți vin foarte bine și pe care le poți mixa astfel încât să obții cât mai multe ținute. 

Regina Letizia a Spaniei, Cara Delevingne, Sarah Jessica Parker

Este posibil să fi găsit anterior ideea de „garderobă esențială” sau de „garderobă-capsulă”, dar sensul este același. Din ce este compusă o astfel de selecție? Hai să ne gândim obiectiv. Ai nevoie de piese basic, precum tricoul alb, cămașa albă, sacoul negru, un pulover, o pereche de jeanși cu o croială care ți se potrivește, o pereche de pantaloni de costum/o fustă-creion, o rochie neagră lungă, o jachetă matlasată, un trench/ un palton, o pereche de pantofi sport, o pereche de stiletto, o geantă de umăr de dimensiuni medii, un clutch. Atât. Te asigur că poți crea o serie generoasă de outfituri cu atât de puține piese, pentru că le poți combina în multiple feluri, astfel încât să obții lookuri pentru toate ocaziile. Cele mai important e aspecte sunt următoarele: toate aceste lucruri trebuie să te reprezinte, să aparțină aceluiași spectru cromatic, să fie din materiale de calitate, care să fie plăcute la atingere și care să arate bine (exemple: bumbac, in, stofă din lână, mătase) să pornească de la croieli clasice, astfel încât să le poți încadra în categoria „atemporale”. 

Garderoba funcțională: Ce înseamnă și cum o poți adopta și tu
Angelia Jolie, Sharon Stone, Rosario Dawson

Ce reprezintă restul pieselor din garderobă? Obiectiv vorbind, nu poți defila în 2024 cu aceleași piese la nesfârșit, decât dacă ți-ai însușit extrem de serios conceptul de minimalism, așa că întotdeauna simți nevoia de un suflu nou, firesc de altfel, care să dea sarea și piperul garderobei tale. 

Aceste piese extra pot fi inspirate de tendințele sezoniere, de perioada pe care o traversezi* și, desigur, de pasiunile tale. 

*de obicei, garderoba funcțională capătă contur după vârsta de 30 ani, pe măsură ce ne autocunoaștem în contextul social complex în care ne aflăm, de la job, la hobbiuri, la tipul de societate în care ne desfășurăm activitatea etc

Garderoba funcțională denotă, mai degrabă, un tip de atitudine, decât un stil propriu-zis, pentru că fiecare persoană are o abordare diferită asupra propriei imagini. Acest tip de atitudine te ajută să creezi o garderobă care te va ajuta să compui mai ușor ținutele de zi cu zi, dar și să adopți un stil de viață sustenabil. Și, nu în ultimul rând, orice persoană, indiferent de sex sau de cultură, poate implementa această idee oricând.

Foto: hepta.ro

Related Posts

Alist Designers boutique te așteaptă inclusiv azi pentru cadourile last minute. Grăbește-te, suntem aici până la ora 18! 

După un an plin de provocări, mulți dintre noi am lăsat pe ultima sută de metri curățenia, cumpărăturile…

Home decor: Cei mai fancy brazi de Crăciun

Dacă încă nu ai apucat să decorezi bradul de Crăciun, cu siguranță ai observat deja că anul acesta…

TERMINAL OF FASHION deschide boutique-ul ZEGNA în inima Bucureștiului

TERMINAL OF FASHION, liderul incontestabil al modei de lux în România, are deosebita onoare de a anunța inaugurarea…

Chestionarul Alist Designers boutique: Ioana Dumitrache completează frazele noastre 

Seria cu care te-am obișnuit deja continuă astăzi cu una dintre cele mai apreciate prezențe din social media…

Trenduri de fashion pentru 2025 – Ce vom purta la anul?

2025 se anunță a fi un an stilat, plin de eleganță, de rafinament și nu în ultimul rând,…

Matthieu Blazy este noul designer al casei Chanel

După ce postul de director de creație a rămas vacant timp de șase luni, în urma plecării lui…

Chestionarul Alist Designers boutique: Noria Anis completează frazele noastre

Seria Chestionarului Alist Designers boutique are astăzi sub lupă brandul Noria Anis, despre care Georgiana, owner și creative…

The Grand Avenue: Ice, ice, baby!

Sezonul rece i-a trimis pe marii designeri spre o estetică glacială, reflectată prin tonurile de gri, perfect puse…

Zalando: Ce port de Sărbători?

Sezonul festiv a sosit! Găsește-ți inspirația împreună cu Zalando și adaugă acea strălucire ținutei tale perfecte, fie pentru…

C&A Xmas 2024: Strălucește alături de întreaga familie 

Unul dintre cele mai așteptate momente ale anului este chiar sărbătoarea Crăciunului, care a inspirat cea mai recentă…