Chiar dacă am multe haine, mereu am impresia că nu am cu ce să mă îmbrac și continui să-mi cumpăr articole vestimentare, care ajung să zacă uitate printr-un colț al garderobei. În timp, am constatat că, de cele mai multe ori, evit să port hainele pe care le am din cauză că acestea suferă diverse modificări de formă, de culoare sau de textură din cauza spălărilor repetate și a modului cum le îngrijesc.
Obiceiuri pe care am aflat că le au și alții – de exemplu, conform unui studiu efectuat de Electrolux, două treimi dintre europeni se confruntă cu problema decolorării sau deformării hainelor. De aici și până a le arunca nu mai este decât un pas. Impactul efemerității hainelor noastre asupra mediului este unul foarte mare, în Europa, de exemplu, au fost generate într-un singur an aproximativ 6,9 milioane de tone de deșeuri textile. Am hotărât că ar fi timpul să mă bucur cât mai mult timp de hainele pe care le cumpăr, să economisesc astfel și bani, dar și să poluez mai puțin.
Inspirată de un nou studiu realizat de Electrolux, „Adevărul despre spălatul hainelor”, care dezvăluie că prelungirea duratei de viață a hainelor nu depinde doar de calitatea materialelor, ci și de modul în care acestea sunt spălate, am decis să urmez un plan de acțiune de salvare a hainelor mele. Acesta constă în cinci pași simpli, dar cu un efect major – voi prelungi durata de viața a hainelor, voi cheltui mai puțini bani pe articole noi și, nu în ultimul rând, voi reduce impactul asupra mediului, la care contribuiam și eu prin spălările repetate la temperaturi înalte și la cicluri îndelungate, care, de cele mai multe ori, pot fi evitate sau reduse semnificativ ca frecvență.
Pasul 1: Citește instrucțiunile mașinii de spălat
În primul rând, am decis să acord o atenție mai mare instrucțiunilor de utilizare a mașinii de spălat, ca astfel să aleg setări optime pentru spălarea rufelor în funcție de țesătură și gradul de murdărie. Simpla citire a instrucțiunilor de folosire a mașinii de spălat duce la prelungirea vieții articolelor din garderobă. Recent am aflat că multe mașini de spălat, cu tehnologie inteligentă incorporată, fac toată treaba pentru tine. De exemplu, funcţia SmartSelect de la Electrolux simplifică procesul, ghidând utilizatorii astfel încât să economisească timp, energie și apă, fără efort. Cu un singur clic, poate economisi până la 80% din energie, 50% din timp și 20% din apă.
Pasul 2: Perfect match – ciclu scurt de spălare și temperaturi scăzute
Acum mă gândesc de două ori înainte de a seta o temperatură înaltă pentru spălarea hainelor care nu apucă să se murdărească prea tare. Potrivit studiului efectuat de Electrolux, temperatura de 30 de grade și un ciclu mai scurt de spălare sunt suficiente pentru a obține rufe proaspete, gata de purtat. Datorită tehnologiilor inteligente actuale, chiar și hainele cu pete mai ”dificile”, precum ketchup sau alte sosuri, ies impecabile de la spălat. Mai puține resurse de energie consumate, mai puțin detergent și haine care pot fi purtate mai mult timp, câștig pe linie pentru mine.
Pasul 3: Selectează temperatura de 30°C ca implicită
Al treilea pas din planul meu de acțiune ar presupune să scap de toate grijile printr-o singură apăsare de buton – selectarea spălării la temperatura de 30°C ca implicită, când programul o permite. Majoritatea hainelor mele se pretează la o astfel de spălare și sunt convinsă că și ale voastre – o bluză sau un tricou purtate la serviciu sau tricotajele, că tot suntem în sezon, pot fi păstrate cu forma, culoarea și textura intacte un timp mai îndelungat spălate la o temperatură mai scăzută. Pentru a te asigura de asta, citește eticheta lor unde ai mai multe informații despre spălare și călcare. De exemplu, un lucru interesant pe care l-am mai aflat este că temperatura specificată pe etichetele hainelor este cea maximă la care acestea pot fi spălate în siguranță și nu cea recomandată. Hainele pot fi spălate eficient și la temperaturi mai scăzute, dacă acestea nu sunt excesiv de murdare.
Pentru rapiditate, DynamicDisplay, cel mai avansat și intuitiv ecran Electrolux de până acum, permite accesarea rapidă a ciclurilor preferate prin personalizarea setărilor și oferă o serie de sfaturi de spălare încă din momentul selectării programului.
Pasul 4: Acordă atenție duratei ciclului de spălare
Potrivit statisticilor, spălarea rufelor la temperaturi mai scăzute și la cicluri mai scurte le poate face să reziste mai mult, economisind și energie. În plus, un ciclu mai scurt de spălare este binevenit în economia timpului nostru – nu mai este nevoie să pierdem ore întregi cu spălarea rufelor și nici stabilirea unei zile anume din săptămână pentru acest proces. Acest lucru se poate întâmpla rapid, cu rezultate optime, între alte câteva activități gospodărești. Eu obișnuiesc să bag hainele la spălat seara, înainte de a începe să-mi pregătesc cina și, cât aceasta se prepară, hainele sunt spălate și astfel economisesc timp. Sau dimineața, când mă trezesc, inițiez un ciclu scurt de spălare și, cât mă pregătesc pentru serviciu, acestea se spală, le pun la uscat și plec. Un ciclu scurt și o temperatură scăzută de spălare nu înseamnă că rufele sunt curățate pe jumătate.
Electrolux a dezvoltat soluţia UltraQuick. Aceasta poate elimina mai mult de 50 de pete comune, cum ar fi de ketchup și sosuri, în mai puţin de o oră. Funcţia este compatibilă şi cu temperaturile mai scăzute, ceea ce economisește energie și preamestecă și distribuie uniform detergentul și balsamul, pentru rezultate mai bune.
Pasul 5: Gândește-te de două ori înainte de a spăla hainele
Aleg să mă gândesc de două ori înainte să-mi spăl hainele. Din reflex, aruncam un articol de îmbrăcăminte în coșul de rufe după doar o purtare, dar am început să port hainele mai des între spălări, dacă acestea nu au pete vizibile sau mirosuri. Cu cât un articol de îmbrăcăminte este spălat mai des, cu atât se uzează mai repede, iar eu de ce aș contribui la acest aspect? Pot purta mai des între spălări blugii, sacourile, cămășile, cu o reîmprospătare, în prealabil. Hainele pot fi aerisite înainte de purtare, iar eventualele pete pot fi tratate separat în loc să le spălăm complet. Una dintre cele mai ingenioase și eficiente soluții de reîmprospătare a hainelor este folosirea programului cu abur SteamRefresh de la Electrolux, care reîmprospătează hainele în 25 de minute și utilizează cu până la 96% mai puţină apă decât un ciclu de spălare. În plus, ajută și la netezirea cutelor și la eliminarea mirosurilor.
La fel procedez și când schimb hainele la schimbarea sezoanelor. Spre exemplu, când îmi schimb hainele de vară cu cele de iarnă, pe cele din urmă, depozitate în saci, nu le mai spăl încă o dată, ci le las la aerisit sau aș folosi un astfel de program cu aburi pentru reîmprospătarea lor.
Așadar, odată cu implementarea acestor pași simpli în rutina mea de îngrijire a hainelor, sper să am ocazia din ce în ce mai des să Shop My Closet (fără să pretind ca aș renunța vreodată la cumpărături, dar voi fi mai cumpătată, cel puțin) și să mă bucur un timp cât mai îndelungat de îmbrăcămintea pe care o dețin, să-mi aducă bucurie cu fiecare purtare și să ajung să mă despart de haine din ce în ce mai greu.
Previziuni Feng Shui pentru 2025
Anul 2025 marchează o etapă importantă în viețile tuturor, fiind un an transformațional, cu influențe Feng Shui contrastante,…
Cele mai afrodisiace parfumuri
Preferințele în ceea ce privește parfumurile sunt subiective, dar există câteva arome asupra cărora experții parfumieri au ajuns…
Prințul Louis, fotograf pentru mama lui, Prințesa Kate
Palatul Kensington a publicat o fotografie plină de însemnătate pentru Prințesa de Wales, Kate Middleton, în ajunul Zilei Mondiale…
Lily Collins, vedeta din Emily in Paris, a devenit mamă
Lily Collins (35 de ani), protagonista serialului de succes Emily in Paris (Netflix), a anunțat că a devenit…
Studiu al Clinicilor „Dr. Holhoș”, brandul nr. 1 în oftalmologie din România: Lucrul cu calculatorul, principalul motiv pentru care românii poartă ochelari
Mai mult de o treime (36%) dintre românii care poartă ochelari o fac timp de peste 10 ore…
Cristalele și energia lor: Cum să-ți alegi piatra potrivită pentru fiecare etapă a vieții
Cristalele fascinează omenirea din cele mai vechi timpuri, fiind folosite de civilizații antice pentru protecție, vindecare și conexiune…
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates: 10 alimente și obiceiuri la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești sănătos
Postul intermitent, postul cu apă, dieta cu conținut scăzut de carbohidrați, dieta keto, Rina și multe altele sunt diete…
Monica Alber, ilustrator și Graphic Designer – ”Cel mai bine creez când sunt în echilibru cu mine însămi”
Monica Alber este ilustrator și Graphic Designer, un artist care se lasă furat de procesul de creație și…
Februarie 2025: Ce filme noi vedem la cinema
Simpatica Bridget Jones revine pe marile ecrane, în timp ce Timothée Chalamet ne poartă pe urmele lui Bob…
Horoscopul săptămânii 3 – 9 februarie 2025
Astrologul Anca Stoica ne prezintă horoscopul săptămânii 3-9 februarie 2025. Iată ce ne prezic astrele! Berbec Situații controversate…