Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți spun dacă văd” (citat imprecis din Steve Jobs, un maestru al subiectului).
Text de Roxana Grămadă.
Hainele din dulap nu mai sunt pentru tine. Conversațiile au gust de carton cu aromă de ChatGPT. Plutești printre valuri de Instagram cu câini și ASMR în care nu te regăsești. Și, poate, de undeva de nicăieri, Universul îți ridică la fileu o provocare. Cineva din lumea ta devine de nerecunoscut. Strălucește. Face ceva absolut nou. Are curaj să spună ce crede. Și te bucuri pentru ea (el), dar nu poți să nu te gândești: oare eu cum aș putea face asta, dar nu ca ea, ca mine?
Să te reinventezi nu poate fi decât despre tine. Altfel s-ar numi imitație. Și este un act necesar de curaj. Dacă n-o să-l faci deliberat, o să se întâmple haotic, de la sine. Nu mai ești cine erai acum zece ani, nu? Nici chir cinci, dacă chiar te gândești. Deci întrebarea ar fi: „dacă tot mă reinventez, în ce direcție aș vrea să merg? Și, mai ales, de unde încep?”. Sunt, spune profilul meu de Generator 3/5 de Human Design, genul care experimentează și raportează. Uite ce-am găsit.
Începe din corp. Aliniază-te.
Am scris acum ani de zile cronică de dans contemporan. Și, ca orice groupie, am primit privilegii. O dansatoare m-a dus, poate pentru că i-a plăcut ce-am scris, poate pentru că i s-a făcut milă de articulațiile mele întinse în arta marțială pe care o practic de zeci de ani, la Feldenkrais. Acolo, am aflat, „se repară” dansatorii și artiștii marțiali. Sunt exerciții de awareness through movement (conștientizare prin mișcare), sau ATM-uri, făcute pe podea, foarte, foarte încet. După aproape două ore, m-am ridicat ușoară, elastică. Tălpile mi se așezau diferit pe podea și spatele își găsise o nouă verticalitate. Îmi reinventasem postura.
Înțelege-ți puterea creierului
Fără să trebuiască să citești cărți de neuroștiințe pentru toți. Am descoperit nici nu mai știu când testul StrengthsFinder, creat de Gallup acum 25 de ani (apropo, aceasta nu este o colaborare plătită). După 20 de minute de întrebări, afli care sunt primele 5 zone cele mai dezvoltate din creierul tău, dintr-o listă de 34 de teme. Pentru că e mai ușor să dezvolți ce faci deja bine decât să corectezi mereu ce nu îți iese. Secretul reinventării tale stă în a ști să pătrunzi sensul acestor cinci arii. Să le dai o nouă versiune de joc. Nu te duce spre o profesie singuratică dacă ești făcută să lucrezi în echipă. Fără rezultate pe masă, nu intru în nicio sesiune de claritate de misiune.
Îmbracă-te după cât yin și yang ai în corp
Pune David Kibbe body type” în bara de căutare și o să intri într-o bulă perfectă de internet. În care o să afli ce tip de corp ai după un test care analizează cât yin și yang ai în fiecare parte a corpului. Și îți spune și cum să te îmbraci. Încă am dubii dacă m-am diagnosticat 100% corect, dar aparent sunt Dramatic Classic ca Diane Kruger. Cu care m-am intersectat scurt la o petrecere de film, când lucram la studiouri. Atunci n-aș fi zis că suntem același tip, ea părea minionă pe lângă mine. Tu ai putea fi Flamboyant Gamine ca Lily-Rose Depp, Romantic precum Madonna sau Soft Natural ca Sofia Vergara. Zeci de postări Pinterest și video-uri în TikTok sunt gata să te acapareze. Kibbe susține că a reinventat până acum peste 35,000 de corpuri. (Al meu nu se pune, n-am lucrat direct.) Să vedem dacă și pe al tău.
Minimalism, minimalism, minimalism
Când mă blochez undeva, e timpul pentru un raid de declutter prin casă. O moștenire din copilărie, când tata ne amenința că aruncă tot ce nu e la locul lui. Nu prea se ținea de cuvânt, dar obiceiul a rămas, reinventat (ha!) cu bucurie de Marie Kondo, japoneza care vrea să facă curat în toată lumea, deci și la tine acasă. Indiferent dacă te lași cucerită de ea sau nu, principiul rămâne. Ca să ai loc de ceva nou, trebuie mai întâi se renunți la ceva vechi. Și până nu golești, nu ai cum să umpli, ca în parabola cu maestrul zen, învățăcelul și ceașca de ceai prea plină.
Ce zici de-o aventură?
În necunoscut. Pentru că nicio reinventare nu o să iasă la suprafață fără inspirație dintr-un alt domeniu, mai ales dintr-unul complet nou. Nu trebuie să fie ceva periculos. Poate fi un curs de gătit, de desen în cerneală sau de sustenabilitate planetară. Sau, nu pot să mă abțin, de aikido cu subsemnata. Ca în orice, mai întâi descifrezi, descoperi, lași lucrurile să se așeze și apoi, dintr-o dată, te trezești făcând ceva nou. Pentru extra-senzații, studiază un maestru la lucru. De exemplu, pe Ferran Adria, chef-ul din spatele elBulli, restaurantul desemnat cel mai bun din lume cinci ani la rând. Acolo, în bucătăria lui Adria, se întâmplă o mecanică de reinventare pe care, din fericire, o poți descoperi în cartea Lisei Abend, „The Sorcerer’s Apprentices: A Season in the Kitchen at Ferran Adria’s elBulli”. Și apoi, e timpul să încerci. Dacă gândul reinventării te sperie, nu e cazul. Nimeni nu are nevoie de o reinventare totală. Nici n-ar fi posibilă. Pentru că o faci tu, din cine ești. Exact ca-n manual: Întorcându-mă la propria-mi natură, creez din nou și din nou”, zice Bhagavad Gita. Nu zice degeaba…
Horoscopul săptămânii 6-12 ianuarie 2025
Anul începe cu multe provocări pentru unele dintre zodii. Astrologul Anca Stoica ne dezvăluie în cele ce urmează…
Mesajul emoționant al lui Sebastian Stan la Golden: “România, te iubesc!”
Un român a urcat triumfător pe scena Golden Globes și ne-a emoționat cu discursul său. Sebastian Stan a…
Globurile de Aur 2025: lista câștigătorilor
Noaptea trecută a avut loc gala de decernare a Globurilor de Aur 2025, iar Emilia Pérez, cel mai…
Stresul financiar. Cum ne dăm cu stângul în dreptul când vine vorba de bani?
… și ce putem face în legătură cu asta? Ne explică, atent și în amănunt, psihologul Raluca Anton….
Cele mai așteptate seriale din 2025
Sezoane noi din serialele tale preferate sau producții noi, perfecte pentru serile de bingeing: iată care sunt titlurile…
Vremea probabilă cu Mihai Jurca – Antena 1
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Cele mai așteptate filme din 2025
Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…
Meseria, brățară de aur sau de tinichea?
Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…
Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema
Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…