A List Magazine ∙ December 19, 2024 ∙ 5 min read

Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada Renașterii se punea accent pe faptul că darurile trebuiau să reflecte nu doar bogăția, ci și gustul rafinat al persoanei care le oferea. Cum arată codul bunelor maniere din zilele noastre? Ce se oferă în dar și ce nu?

În primul rând… Alegerea cadoului trebuie să țină cont de natura relației cu persoana căreia îi este destinat (prieten, coleg, șef, rudă) și de ocazia specifică (aniversare, sărbători, vizită, nuntă). Un cadou reprezintă o formă de comunicare socială și emoțională, are încărcătură simbolică, fiind purtătorul unui mesaj de afecțiune sau recunoștință și are rolul de a întări o relație și de a produce momente speciale, având efecte semnificative asupra stării noastre de spirit.

DOs… 

* Este bine să evităm cadourile prea scumpe: dacă oferim un cadou scump, punem destinatarul într-o situație inconfortabilă, în cazul în care își dorește să întoarcă gestul. Un cadou este un gest de generozitate și trebuie oferit fără așteptarea de a primi ceva în schimb. Nu ar trebui să vorbim despre cât de scump sau dificil a fost să îl achiziționăm.

* Cadourile trebuie să fie ambalate elegant, într-un mod care arată atenție la detalii. Este important să oferim cadoul la momentul potrivit. La o petrecere de ziua de naștere, cadoul se oferă atunci când ajungem. De Crăciun sau alte sărbători, cadourile se oferă în ziua respectivă sau la un moment anterior.

* Despre flori, codul bunelor maniere precizează că trebuie să fie proaspete, oferite fără ambalaj, cu florile la vedere. De obicei, florile sunt oferite femeilor, însă și domnii pot primi flori atunci când sunt la spital.

* Când suntem invitați într-o vizită, este politicos să aducem un cadou simbolic. Cele mai potrivite opțiuni includ o sticlă de vin, un buchet de flori, o cutie de bomboane sau alte delicatese. Trebuie să ținem seama de toate detaliile: nu oferim vin unei persoane care evită alcoolul, nici zahăr diabeticilor sau flori unei persoane alergice!

DON’Ts…

* Oferirea unui cadou poate deveni o gafă atunci când nu ținem cont de context, de preferințele destinatarului sau de regulile bunelor maniere.

* Vom evita cadourile prea personale. Obiectele precum articolele de îmbrăcăminte intime nu sunt recomandate decât dacă relația este foarte apropiată.

* Cadourile cu subînțeles sau cadourile care ar putea stârni controverse, cadourile ce sugerează un defect (cum ar fi o carte despre dietă) trebuie evitate. Obiectele care poartă un mesaj ironic, sarcastic sau care fac haz de necaz pe seama destinatarului pot jigni, chiar dacă sunt oferite în glumă.

* Trebuie evitate cadouri care nu se potrivesc cu vârsta: de exemplu, oferirea unui joc pentru copii unui adult și achiziționarea de obiecte destinate adulților pentru ziua unui copil pot fi percepute ca lipsă de atenție și considerație. 

* Oferirea de obiecte kitsch, a cadourilor de prost gust sau a obiectelor ieftine care nu reflectă un minimum de atenție la detalii pot fi văzute ca lipsite de respect față de cel care le primește.

* Cadourile care promovează o anumită religie sau ideologie politică pot fi incomode dacă persoana nu împărtășește aceleași credințe sau convingeri. Este important să știm preferințele și valorile destinatarului pentru a evita astfel de greșeli.

* Să dai mai departe un cadou pe care l-ai primit (mai ales dacă persoanele implicate află acest lucru) este considerată o gafă, deoarece poate sugera lipsa de interes și de respect.

* Oferirea de obiecte de uz casnic poate fi interpretată ca un mesaj că persoana ar trebui să facă mai multe treburi casnice. Aceste cadouri sunt potrivite doar dacă sunt explicit cerute.

* Niciodată nu trebuie oferite cadouri de tip alimente, cosmetice sau alte produse care sunt expirate, de calitate inferioară sau în stare proastă!

* Animale cadou? Este un gest delicat și se poate transforma într-o gafă, incomodă pentru toată lumea, dacă nu este făcut cu atenție și considerație. Un animal nu este un obiect, ci o ființă vie care necesită atenție, îngrijire pentru mulți ani. Persoana care primește un animal poate să nu fie pregătită pentru acest angajament. Dacă cineva primește un animal fără a-și dori cu adevărat, acest lucru poate duce la neglijență sau abandon. Este potrivit să oferim un animal cadou doar dacă persoana sau copilul (care are acordul părinților) își dorește în mod expres un animal și a discutat acest lucru cu noi. 

Bani sau vouchere? Pot fi ele cadouri potrivite?

Oferirea de bani sau vouchere cadou este un subiect sensibil și depinde de context, de relația cu destinatarul și de ocazia în care se face cadoul. Este acceptabil să oferim bani la nunți (în multe culturi, este o tradiție să dai bani în plic la nunți, acest gest fiind văzut ca un sprijin pentru cuplu – îi ajută să acopere cheltuielile sau să își construiască un viitor) și la evenimente de caritate sau donații  (dacă o persoană a cerut explicit donații pentru o cauză în loc de cadouri, oferirea banilor este perfect adecvată).

Uneori, oferirea de bani poate fi considerată impersonală, sugerând că nu am acordat suficient timp sau efort pentru a alege un cadou specific. În relațiile apropiate, cu prietenii sau familia, banii pot fi percepuți ca un gest rece, lipsit de atenție și implicare emoțională. Voucherele pot adăuga o notă de personalizare, mai ales dacă sunt pentru un magazin sau o experiență despre care știm sigur că destinatarul se va bucura.     Valentina Bălașa-Ario – consultant de imagine și stil vestimentar și antreprenor în domeniul modei este lector la Fundația Calea Victoriei din 2013, unde susține ateliere de educație vestimentară pentru adulți și adolescenți. De-a lungul activității sale a colaborat cu artiști, antreprenori și persoane publice, axându-se pe transformări de imagine și stil.

Foto: pexels.com

Related Posts

Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun

Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…

Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu

Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…

Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean

Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…

Ce face amanta de Crăciun?

Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…

Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor

Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….

Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară

Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…

„Iubire la puterea feminin”, ritualul tău de prevenție

Începe să ai mai multă grijă de tine chiar acum! Te ajută o echipă de profesioniști în domeniul…

Masa de Crăciun cu echipa A List Magazine

Ca în fiecare an, echipa A List Magazine s-a reunit la masa de Crăciun, pentru a celebra încă…