O carte pe zi (ok, fie, una pe lună) ține plictiseala deoparte. N-o spun doar eu, ci și toți scriitorii, poeții, documentariștii și jurnaliștii. Așadar, la început de an 2025 am alcătuit o listă de recomandări de 12 volume care de care mai diferite – de la o antologie de eseuri la romane polițiste, thrillere, poezie, beletristică made in Ro, biografii ale unor celebrități. Începeți cu ele în ce ordine vreți – promit lipsă de plictiseală și maximum de relaxare!
„Aproape de natură: O viață în Anglia rurală“, de Ronald Blythe (editura ap!). Începutul de an îndeamnă la introspecție, așa-i? Aceasta este lectura de suflet care oferă o evadare perfectă din agitația cotidiană și te poartă într-un univers plin de frumusețe și reflecție. Ronald Blythe, unul dintre cei mai respectați scriitori britanici ai generației sale, reușește să surprindă esența vieții simple și armonioase în inima rurală a Angliei – cartea este o meditație profundă asupra relației dintre om, natură și trecerea timpului.
„Mereu cu gândul la ea“, de Jean-Baptiste Andrea (editura Trei). Să continuăm în februarie cu o poveste imposibilă de dragoste. Romanul scriitorului (scenarist și regizor francez) a câștigat premiul Goncourt 2023, iar acțiunea lui te învăluie într-o atmosferă asemănătoare cu a romanelor cavalerești, din vremea iubirii curtenești, într-o ambianță aproape feerică. Bineînțeles, nu lipsesc răsturnările de situație și personajele pitorești, în anii de teroare când Italia alunecă spre fascism.
„Bărbați răi“, de Julie Mae Cohen (editura Crime Scene Press). O lectură de martie. Despre romanul scriitoarei (ale cărei cărți s-au vândut în peste un milion de exemplare și au fost traduse în 17 limbi), Financial Times spune că e… „o combinație între Tăcerea mieilor și Totul despre sex”. Romanul este un thriller feminist captivant care te face să râzi, să te gândești și să te înfiori, totul în același timp. Julie Mae Cohen combină umorul negru cu o intrigă psihologică, oferind o perspectivă îndrăzneață asupra răzbunării și iubirii. Ce se întâmplă când o criminală în serie își caută alesul inimii?
„Ministerul timpului“, de Kaliane Bradley (editura Litera). O carte originală și amuzantă e propunerea pentru început de primăvară. În viitorul apropiat, unei funcționare publice nemulțumite de cariera sa i se oferă un post bine plătit într-o instituție guvernamentală misterioasă, care aduce „expați“ din diverse epoci istorice pentru a testa limitele călătoriei în timp. Rolul ei este să conviețuiască, să-l asiste și să-l monitorizeze pe expatul cunoscut drept „1847“,comandorul Graham Gore. Din punct de vedere istoric, comandorul Gore a murit în expediția lui Sir John Franklin în Arctica; prin urmare, este puțin derutat când se trezește înconjurat de concepte stranii precum „mașină de spălat“, „Spotify“. Dar Graham se adaptează rapid, iar în cursul unei veri lungi și fierbinți el și facilitatoarea lui trec de la stânjeneală la o prietenie sinceră, apoi la ceva mai mult.
„Fericire într-o ceașcă de cafea“, de Toshikazu Kawaguchi (editura Litera). Cu siguranță v-a plăcut „Până nu se răcește cafeaua“, acel roman unde, într-o cafenea din Tokyo, te poți întoarce în timp. Pentru luna mai (în anotimpul cireșilor în floare) un autor japonez este alegerea perfectă. Suntem din nou în cafeneaua Funiculi Funicula, pe unde vor trece acum bărbatul care vrea să-și întâlnească prietenul mort, fiul care nu a ajuns la funeraliile mamei, bătrânul polițist care nu i-a oferit niciodată un cadou soției. Întâmplările romanului explorează modul cum purtăm în noi însemnele trecutului și cât de departe am merge pentru a-i vedea – poate pentru ultima oară – pe cei pe care ii iubim.
„30. Antologie aniversară coordonată de Diana Iepure“ (editura Paralela 45). La 30 de ani de la înființare, Editura Paralela 45 lansează un nou proiect editorial, care adună între coperțile sale mai mulți colaboratori și prieteni. „În această antologie veți putea simți țesutul pestriț al lumii noastre culturale, care nu e 100% bumbac, ci are și un procent bun de proză, la care se mai adaugă și altele: de istorie literară, de poezie, de eseu, amestecat cu pagini de jurnal – toate importante pentru înțelegerea unei epoci. Antologia are și ilustrații, niște mărturii plastice ale aceleiași lumi.”
„Cum să porți orice” de Kay Barron (editura ap! – ACT și Politon). Vara e vremea subiectelor mai… light. Așadar, pentru iulie am ales o carte scrisă de Kay Barron – care ocupă actualmente funcția de fashion director la Net-A-Porter – care te va ajuta să îți redefinești garderoba și să transformi fiecare zi într-o oportunitate de a te prezenta lumii în cea mai bună lumină. Kay Barron a combinat cunoștințele sale în domeniul modei cu o serie de sfaturi de persoane stilate din lume, precum Sarah Jessica Parker, Law Roach, Monica Bellucci și Oprah Winfrey.
„De aici spre marele necunoscut“, de Lisa Marie Presley, Riley Keough (editura Nemira / Orion). Memoir-ul, început de Lisa Marie și dus la bun sfârșit de fiica ei, Riley, este bestseller internațional deja. Cartea spune povestea emoționantă a unei vieți trăite sub umbra celebrității, iubirii și pierderii. Lisa Marie Presley, fiica legendarului Elvis Presley, a fost o figură enigmatică. În acest volum de memorii, completat postum de fiica sa, Riley Keough, Lisa Marie împărtășește cu cititorii povești despre momente intime din copilăria sa tumultuoasă la Graceland, relațiile sale complicate, maternitatea și luptele cu dependența, despre bucuriile și provocările personale, legătura profundă cu tatăl său, mariajul cu Michael Jackson și Danny Keough, dar și despre durerea copleșitoare trăită după pierderea fiului său, Benjamin.
„Viața mai pe scurt“, Mihail Vakulovski (Colecția Biblioteca românească, Editura Paralela 45). Luna septembrie o dedicăm poeziei. Volumul cuprinde o selecţie din poezia scrisă în ultimul deceniu, inclusiv în drum spre şi dinspre serviciu, pe sub sau pe Tâmpa, din Răcădău, cartierul cu urşi, până-n Piaţa Sfatului, la Librăria Humanitas, unde autorul este librar.
„Ultima crimă de la sfârșitul lumii“, de Sturat Turton (editura Crime Scene Press). Revenim în forță la început de toamnă și recomandarea pentru octombrie e un roman postapocaliptic, la granița dintre thriller și SF. O sută douăzeci și doi de săteni și trei oameni de știință trăiesc în armonie pe o insulă, singura rămasă în lume. Sătenii se mulțumesc să se ocupe de pescuit, agricultură și ospețe, să se supună orei de stingere din fiecare noapte și în general să facă tot ce le spun oamenii de știință. Asta până când unul dintre oamenii de știință e găsit înjunghiat mortal. Ce e mai rău, asasinatul a declanșat căderea sistemului de securitate din jurul insulei, iar ceața începe să se apropie. Emory și fiica ei Clara au la dispoziție 107 ore să dezlege misterul ca să-i salveze pe toți.
„Soarele negru“, de Bogdan Alexandru Stănescu (editura Trei). Un cuplu cum nu se poate mai improbabil care se întâlnește în Bucureștiul anilor ’70, un psihiatru malefic, racolat de KGB, un nazist gay, membru al Societății Thule, care vânează artefacte magice, o stranie croitoreasă a Casei de Modă Diana, căzută pradă demonilor, o mamă creștin-ortodoxă pasionată de artele marțiale, un scriitor german melancolic pe nume Max Sebald, străzile înguste și pietruite din Norwich, Sulina anilor ’90, socialiști camerunezi, un Păpușar rus care colecționează trofee de care se îndrăgostește, un roman neterminat ce iradiază viețile celor care-l citesc.
„Cum am devenit feministă“, antologie coordonată de Ionela Băluță și Emanuela Ignățoiu-Sora (editura Nemira). Pentru final de an, revenim la antologii de povestiri. Aceasta reunește 23 de texte care abordează feminismul contemporan și actualitatea necesității acestuia; 23 de unghiuri deopotrivă personale și profesionale, povești de formare, de conștientizare, de solidaritate.
Gerard Butler revine pe marile ecrane în „Frăția Hoților 2: Pantera”
Vești bune pentru fanii lui Gerard Butler. Începutul de an îl aruncă pe celebrul actor în plină acțiune…
Interviu cu Irina Artenii & Cosmin Teodor Pană: „Subteran e un thriller care te ține cu sufletul la gură!”
Luna ianuarie începe la Netflix cu un serial original românesc care promite mult suspans și adrenalină – Subteran,…
Rihanna, pregătiri pentru Ziua Îndrăgostiților
Abia s-a încheiat campania de Sărbători în care Rihanna a apărut alături de copii ei, că artista a…
Iad din Orașul îngerilor: Paris Hilton, Ben Affleck, Hailey Bieber, evacuați, averi făcute scrum
Numeroși actori și celebrități, printre care Paris Hilton și Hailey Bieber au postat fotografii înfiorătoare ale incendiilor din…
Pavlova cu crema de rodie. Rețetă recomandată de Adrian Hădean
Pavlova cu cremă de rodie, acoperită cu un amalgam de fructe care mai de care, este ușor de…
De pe munte, în cele mai fashionable locuri din oraș
De ceva vreme, brandurile despre care vorbeam doar cu „munțomanii” mei, pe vârf de munte, au cucerit străzile…
Zendaya și Tom Holland, logodiți la început de an
Inelul cu piatră de pe mâna actriței a atras atenția la Globurile de Aur din acest an. Au…
Vremea probabilă cu Dana Iancu – TVR 1
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Horoscopul lunii Ianuarie 2025
Astrologul Anca Stoica vine cu detalii despre fiecare zodie în parte. Iată ce ne rezervă astrele în luna…
S-a lansat trailerul comediei MENTORII, primul lungmetraj produs de UNTOLD Universe, care ajunge în cinematografe pe 28 februarie 2025
S-a lansat trailerul comediei MENTORII, primul film de lungmetraj creat de Magic Maker Media House, casa de producție…