În contextul actual, în care pandemia de Coronavirus ne-a dat viața peste cap, am stat de vorbă cu câteva cupluri care aveau (și au, încă) nunțile programate în această perioadă și care aproape că s-au resemnat la gândul că vor păși în fața altarului la o altă dată, nedefinită.
În timp ce ne unește pe toți aceeași frică inefabilă în fața unui virus căruia se pare că nimeni nu-i poate da de cap, în viețile unora dintre noi și-au făcut loc niște drame în drame, reprezentate de incertitudinea derulării unor momente definitorii în viață, precum nunțile.
Emoțiile generate de un astfel de moment sunt diferite pentru fiecare cuplu și individ în parte și, fără să diminuăm din gravitatea situației de la nivel internațional, am încercat să vedem cum fac față viitorii miri incertitudinii nunții lor și cum îi afectează, mai ales din punct de vedere emoțional, această tranziție bruscă, de la a-și proba rochia sau costumul de mire la telefoane și e-mailuri de adminstrat această criză, în care pragmatismul și emoțiile au făcut un amalgam în gândurile și în inimile lor.
Nesiguranța asupra a ceea ce va urma e ceea ce dezorientează și doare cel mai tare, iar frustrarea, furia și resemnarea sunt trăiri omenești, la fel de firești în acest context precum calmul, răbdarea, empatia și compasiunea.
Cuplurile cu care am stat de vorbă își împărtășesc cu noi trăirile legate de posibilitatea ca unul dintre cele mai importante evenimente din viața lor să nu mai aibă loc la data stabilită, dar trebuie subliniat și faptul că ei își păstrează optimismul și, cel mai important, că se au unul pe celălalt, indiferent de ce le rezervă viitorul.
Daniel și Ana-Maria Ileana, 24 de ani, București
Daniel Ileana este colegul nostru și, în mai puțin de două luni, are programată cununia religioasă și petrecerea de nuntă la Snagov, unde sunt așteptați aproape 300 de invitați. Cununia lor civilă a avut loc în septembrie 2019, iar toate toate detaliile nunții propriu-zise sunt puse la punct – invitațiile trimise, hainele de miri – cumpărate, la fel și serviciile de foto-video și tot ce implică o nuntă mare. În plus, plecarea în luna de miere a lui Daniel și a Anei-Maria, soția lui, este programată la două zile după petrecerea de nuntă – au ales Bali, Indonezia.
Daniel Ileana
”Noi aveam nunta programată pe data de 23 mai 2020 la un restaurant de pe malul lacului Snagov. Am făcut cununia civilă în septembrie, tocmai pentru a putea să stăm relaxați în ziua nunții și pentru că voiam să mergem imediat în luna de miere. Acum îmi pare rău că nu am făcut și nunta în aceeași zi. Am trecut peste multe piedici până când am stabilit data de 23 mai. După ce am plătit avansul la resturant și am securizat data, a trebuit să căutăm formație. După o lună am găsit o trupă din Bacău care ne plăcea și am reușit să rezolvăm și cu ei. Am ales meniul, am făcut degustări și am bătut palma pentru minimum 150 de persoane, deși am invitat aproape 300. Florile și tortul erau asigurate de restaurant în prețul meniului. Am găsit și o biserică frumoasă la care să facem cununia religioasă, dar nu îi dau numele ca să nu se ocupe între timp. Înainte de toate astea, am dat avansul și pentru luna de miere în Bali, ne-am făcut pașapoarte pentru că eu îl pierdusem și Ana își schimbase numele, dar nici în vacanță nu o să mai mergem. Deci avans la restaurant, la trupă, la fotograf și 80% din vacanță, programul pentru ziua respectivă stabilit pe ore și a doua zi ciorba de potroace, iar luni plecam în luna de miere. Încă nu am reprogramat nunta, dar către asta ne îndreptăm. Sunt dezamăgit și supărat pentru că am plănuit nunta foarte mult timp și am avut totul pus la punct, dar sunt conștient că virusul a afectat toată planeta și alții au probleme mai mare decât noi. Încerc să rămân optimist, dar nu cred că o să mai existe o nuntă anul asta.”
Ana-Maria Ileana
”16 Martie 2019 – Disneyland, Paris. S-a pus în genunchi, m-a întrebat, am spus DA (cred) și am primit inelul. Când ne-am întors acasă lucrurile erau clare. Se dăduse startul. Am început să căutăm restaurant, formație, fotograf și, cel mai important, nași. Am rezervat și achitat o bună parte din luna de miere – în Bali. Am urmărit pe Instagram hotelurile la care trebuia să stăm, ne făceam planuri cu ce urma să vizităm, iar nunta era planificată pentru fiecare oră în parte. Știam tot ce trebuia să se întâmplă în următoarele două luni până la nuntă, mai puțin această situație – Coronavirusul. Inițial, am crezut că totul o să treacă imediat, că se exagerează la televizor și că nu o să avem de ce să ne facem griji. Cu cât au mai trecut săptămânile, cu atât suntem mai conștienți de faptul că va trebui să reprogramăm nunta, pentru că, și dacă se vor diminua cazurile, tot nu există un vaccin și oamenilor le va fi frică să vină. După un an de pregătiri și foarte mulți bani investiți, ne-am trezit cu invitațiile trimise la un eveniment care nu se știe dacă va mai avea loc. Avem posibilitatea reprogramării, dar, având în vedere situația, nu am ști când să reprogramăm. Nu putem reprograma și virusul. Situația dintre noi a devenit foarte tensionată și ne vărsăm nervii unul pe celălalt cu fiecare ocazie când apare subiectul ”Nunta”. Dintr-un eveniment care trebuia să fie cel mai frumos, s-a transformat într-un eveniment care ne ține într-o continuă tensiune, stres și frustrare. Dacă în orice altă situație neprevăzută am fi putut s-o luăm de la capăt, în situația aceasta apare mereu întrebarea “Când o să revină totul la normal?”, pentru a putea stabili următorii pași.”
Alin și Nicoleta Grigore, 28 de ani, București
Alin și Nicoleta sunt împreună de trei ani și au programată nunta pe data de 30 mai. Și ei au facut deja cununia civilă și au aproape toate detaliile pregătite pentru marele eveniment. Viitorii miri își păstrează calmul și optimismul, chiar dacă recunosc că sunt stresați de incertitudini.
Alin Grigore
”Nunta noastră este pe 30 mai 2020. Încă sperăm să nu fim nevoiți să o anulăm sau să o amânăm. De ce spun asta? Am făcut o paralelă între problema actuală și fotbalul. În mod normal, echipele de fotbal își vor relua antrenamentele la mijlocul lunii aprilie, astfel că am speranța ca la finalul lui mai să putem să petrecem. Bine, asta în cazul în care nu se mai anunță încă o lună de situație de urgență.
Avem în jur de 150 de invitați, iar pe 10 mai ar trebui să transmitem restaurantului numărul final de invitați. Încă nu știm ce pierderi financiare am suferi dacă s-ar amâna evenimentul. În mod normal, ar trebui să reușim să ducem nunta undeva spre finalul anului, dar asta ar însemna să ajungem la un acord cu toate cele trei părți implicate: restaurant, foto-video și cântăreții.
Din fericire, am avut inspirația să ne cununăm civil în decembrie, de Sfântul Nicolae. Pe 30 mai ar trebui să ne cununăm religios, apoi să petrecem, nu trei zile și trei nopți, ci măcar acea noapte pe care sperăm să nu ne-o fure pandemia de Coronavirus.
Ce-i drept, suntem stresați legat de subiectul amânării nunții, mai ales că ne-am agitat extrem de mult și în prima parte a organizării eveimentului, când a trebuit să căutăm local, formație etc. Acum, stresul e suplimentar. Dar poate ăsta va fi un motiv în plus să ne distrăm și mai tare când va avea loc petrecerea de nuntă. Chiar dacă amândoi muncim de acasă, încercăm să ne ocupăm timpul cu diverse activități pentru a uita de nebunia creată de Coronavirus. Important e că ne iubim la fel de mult ca la început. Știi, de fapt, care e una dintre cele mai mari probleme în acest moment? Faptul că eu trebuie să-mi cumpăr costum de ginere (mireasa are deja rochia), iar, din câte am auzit, urmează să se închidă și mall-urile în următoarea perioadă. Ăsta-i un alt stres pe care nu-l aveam în program.
Am încercat să fim echilibrați, dar îți dai seama că, imediat cum am aflat că există posibilitatea ca nunta să nu mai aibă loc la data stabilită, am pus mâna pe telefon și am sunat la restaurant să întrebăm care e situația. Răspunsul restaurantului: încă nu știm nimic, dar cum vom afla ceva vom contacta toți clienții.
Tensiune nu e momentan. Probabil, tensiunea va începe să-și arate colții pe la jumătatea lunii aprilie când se încheie situația de urgență. Atunci urmează să sunăm din nou la restaurant să vedem cum stau lucrurile. Acela va fi momentul critic zic eu. Dacă răspunsul va fi unul pe care nu ni-l dorim, atunci va trebui s-o luăm de la capăt. Nervi, agitație, timp liber inexistent etc. Până atunăci însă stăm în casă, jucăm rummy, acum am învățat și rummy pe etalate. Învățăm lucruri noi unul de la celălalt. Sau cum îmi place mie să spun: acum ne cunoaștem și noi mai bine (râde).
Sincer, amândoi am vrut o nuntă normală, cu cei apropiați alături de noi. Acum ne dorim doar ca cei pe care i-am invitat să poată ajunge la nuntă fără a avea vreo problemă cu acest coronavirus. Până acum toate aceste persoane sunt în regulă și asta ne bucură cel mai tare.”
Raluca, 38 de ani, București
Raluca a dorit să-și păstreze anonimatul, dar ne dă detalii despre perspectiva asupra nunții ei, programată în data de 30 mai. Ca și celelalte cupluri amintite mai sus, și ea și soțul ei s-au cununat civil în prealabil – în ianuarie. Raluca avea 80 de invitați la nuntă, dar amenințarea pandemiei i-a dat planurile peste cap și acum ia în calcul amânarea nunții în așteptarea unor vremuri mai bune.
”Ni se pare că decizia nici nu mai e la noi, suntem obligați de circumstanțe să amânăm evenimentul. Nici nu știu ce mesaj să le transmitem oamenilor, că nu am avea să le comunicăm un alt termen și, în plus, cred că nimeni nu are chef să se mai gândească la asta. Pentru noi, nunta însemna mai mult o petrecere cu prietenii, un prilej de regăsire, pentru că mulți sunt plecați prin alte țări. De asta ne pare cel mai rău, că perspectiva de a ne reuni nu mai există.
Vom reprograma nunta, desigur, dar nu e vorba doar de când va fi posibil, ci de când vom fi cu toții într-un context mai bun – adică moral refăcuți după o perioadă grea. Când mergi la o petrecere, trebuie să ai chef să petreci, nu doar să respecți o programare din calendar. Soțul meu e mult mai relaxat decât mine în perioada asta, el e cel care îmi mută gândul de la întrebarea: Ce va fi? Nu am avut nicio descărcare nervoasă din cauza asta, sunt preocupată să analizez cifrele, să încerc să calculez ce va fi.”
Foto: Arhiva personală, Hepta, Unsplash
Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun
Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…
Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu
Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…
Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean
Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…
Cadourile: codul bunelor maniere
Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…
Ce face amanta de Crăciun?
Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…
Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor
Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….
Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară
Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…
„Iubire la puterea feminin”, ritualul tău de prevenție
Începe să ai mai multă grijă de tine chiar acum! Te ajută o echipă de profesioniști în domeniul…