Nicoleta Nicolae ∙ March 30, 2020 ∙ 7 min read

Atena Boca este fondatoarea „La primul bebe”, cea mai mare comunitate de sprijin pentru mame educate de la noi, e și singura româncă aleasă de Facebook să facă parte din programul Community Leadership 2018, din peste peste 6000 de aplicaţii din aproape toate ţările lumii. Și, pentru că #stamincasa de câteva săptămâni, am vorbit un pic despre cum putem depăși această perioadă tulbure din viețile noastre. Iar răspunsul a fost unul… NEAȘTEPTAT.

Trecem toți printr-o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat până acum și mulți dintre noi – cei care au posibilitatea asta – lucrează de acasă. Cum e la tine, la voi? Cum se desfășoară activitatea LaPrimulBebe zilele acestea?

Ne adaptăm la noile condiții și toată echipa lucrează de acasă. Este o provocare. Deși activitatea noastră, în afară evenimentelor educaționale pe care le organizăm pentru mamele din comunitate, este preponderent online, pregătirea a tot ceea ce face asociația noastră se face cel mai bine offline. Așadar, ducem lipsa echipei adunate în același birou, a întâlnirilor cu oamenii care ne sprijină activitatea și a întâlnirii cu mamele noastre. Ținem ședințe online și cumva învățăm să apreciem mai mult ceea ce până acum ni se părea că este firesc și ni se cuvine.

Cu siguranță în comunitatea voastră există multe tipsuri și sfaturi despre cum lucrăm atunci când sunt copiii prin preajmă. Eu, de exemplu, scriu articole în timp ce fiica mea vrea să facem biscuiți. Ce sfaturi ai pentru mame pentru a putea lucra și a se ocupa și de copii în același timp?

Ce este spectaculos într-o comunitate în care empatia și sprijinul sunt cultivate de ani de zile este modul în care oamenii sunt acolo unii pentru alții. În perioada aceasta, grupurile noastre din toată țara sunt pline de postări în care mamele împărtășesc metode de supraviețuire. Poate cea mai importantă este aceea de a ne da voie să avem această perioada de adaptare, să fim blânzi cu noi. Să ne așteptăm să fie o perioada haotică, complicată, cu neînțelegeri până ce găsim o nouă rutină. Apoi să ne dăm voie să simțim și beneficiile: copiii noștri ne vor vedea la „birou” mai îndeaproape, le putem povesti cu ce ne ocupăm, pot fi parte din viața noastră mai mult. Crearea unei rutine este esențială pentru mintea copiilor, dar și pentru a noastră. Rutinele ne pot calma sistemul nervos.

Știu că ai început LaPrimulBebe în perioada când erai în concediu postnatal. Deci e un proiect care s-a născut lucrând de acasă. Crezi că perioada asta prin care trecem toți va da o resetare multor angajați?

Așa îmi doresc să fie. Am mai trecut printr-o criză economică și, deși a fost greu, mulți oameni și-au schimbat viața în bine. Este o perioadă pe care o putem folosi pentru a reveni acasă la familii, la tihnă, la resetare de valori, la reglarea relațiilor de acasă. O șansă să dăm timp sufletului să ne prindă din urmă. Și când facem toate acestea mai întotdeauna înțelegem și cum ne putem recadra munca, astfel încât să aibă cu adevărat valoare pentru noi și pentru ceilalți.

Facebook te-a ales de curând în Top 20 de femei cu impact din Europa, Africa și Middle East. Femei pe care le celebrează în luna martie, pentru ce aduc acestea în societate prin munca lor. Ce înseamnă asta pentru tine?

M-a onorat foarte tare alegerea lor. Anul trecut am fost invitată de Facebook în SUA, la birourile din Silicon Valley, să țin o prezentare inginerilor lor despre comunitatea LaPrimulBebe și modul în care strângem fonduri, iar apoi în decembrie am vorbit în fața a peste 3.500 de angajați Facebook din Europa, Africa și Middle East la întâlnirea lor internă de final de an. Am înțeles că munca noastră validează misiunea lor, însă chiar să fiu aleasă in Top 20 nu mă așteptăm. Sunt atât de mulți oameni incredibili care fac lucruri extraordinare pe Facebook!

În conferințele pe care le-ai ținut în repetate rânduri ai vorbit despre experiența ta pe Kilimanjaro și cum te-a schimbat emoțional ea. Care sunt cele mai importante 3 lecții pe care le-ai învățat atunci și pe care simți că le poți aplica zi de zi?

Experiența Kilimanjaro nu este neapărat povestea unui munte, ci un îndemn de a ne onora toate rolurile după ce devenim mame. De multe ori suntem absorbite de acest rol frumos și greu și uităm ne noi. Uităm să fim prietene, soții, amânăm visurile, punem pe Hold pasiunile. Încerc prin povestea mea să încurajez mamele să se pună pe primul loc măcar câteodată, pentru că doar dacă au plin paharul lor interior pot să ofere celorlalți din el. Mai ales copiilor.

Am învățat să spun stop atunci când îmi ating limita, să îmi fiu de ajuns, să mă iubesc și când nu iau nota 10. Am învățat că pot fi cel mai bun exemplu copilului meu făcând și nu doar vorbind despre ce aș vrea să fac. Am învățat că nu sunt pe pământ doar pentru a bifa succesul, așa cum ni l-a definit societatea, ci pentru a încerca să las ceva bun în urma mea și pentru ceilalți, nu doar pentru mine.

Trăim într-o perioadă în care suntem asaltați de știri grave, negative, cu puternic impact emoțional. Cred că avem nevoie și de o doză de optimism zilnică. Ce sfaturi ai pentru cei care stau acasă în perioada asta? Cum poate fi ea transformată într-o oportunitate?

Avem lucrul de care ne plângeam mereu că nu îl avem: timp. Avem șansa să ne uităm mai bine la ce simțim, la cine suntem, la cum reacționăm în perioada asta, la frici, anxietăți, la cine este cu adevărat important în jurul nostru. Avem șansa să punem energie în relații, în case, în noi. Citesc o dată pe zi știrile, în rest fac lucruri care mă bucură. Scriu mult pentru mamele comunității mele, gătesc, iar asta pentru mine este o mare noutate, mă rog, stau de vorbă cu soțul meu și încerc o stare de prezență cât mai mare. Perioada aceasta cred că ne ajută să înțelegem cât de mici suntem și mai ales că ziua de mâine nu ne este promisă. Astăzi este singura certitudine.

Ai strâns peste 1 milion și jumătate de euro în campaniile umanitare pe care le-ai desfășurat până acum în cadrul comunității LaPrimulBebe. Ce urmează?

Următoarea perioadă este destinată campaniei umanitare de urgență. Ne dorim mai ales mărirea focusului și strângerea rândurilor în toate cele 23 de comunități locale LaPrimulBebe din toată țara. În această perioadă, „împreună” este mai valoros decât a fost vreodată.

Ce planuri aveți în perioada imediat următoare? Ce campanii pregătiți?

În această perioada am ales să păstrăm un mediu fără panică în grupurile noastre. Am oferit șansa să se discute despre situația actuală în cadrul unei singure postări și în rest am încurajat mamele să se concentreze pe subiectele ce țin de viața alături de un nou-născut. Avem alături proaspete mame care trec deja printr-o perioadă dificilă, aceea a lăuziei.

Cu toate acestea, am considerat că nu putem sta cu mâinile încrucișate și între 1 și 5 aprilie organizăm o campanie umanitară de strângere de fonduri pentru a sprijini linia 1 de medici cu materiale de protecție. Am stat mereu lângă sistemul medical, în campaniile noastre, și nici acum nu putem închide ochii.

 

Related Posts

Be Love! Laura Giurcanu X Pandora – despre relațiile cu bijuteriile și sezonul de cadouri 

Iubire, emoție, fericire, zâmbete și oameni dragi: lunile reci de iarnă pot fi mereu încălzite cu o surpriză,…

Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”

Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…

„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025

Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…

Dana Rogoz și Marian Râlea, față în față

Magicianul și Abramburica. Mentorul și discipolul. ”Tatăl” și ”copilul”. Colegi-actori, pe aceeași scenă de teatru. Prietenia dintre Dana…

Ana Ularu: ”Încerc să mă păstrez mereu cât de puternică și de agilă pot”

Pe Ana Ularu urmează s-o vedem de astăzi într-un nou rol, Freja, în serialul “Cod roșu la Paris” (”Paris Has…

Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟

Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…

Interviu: Fotograful Omar Victor Diop, despre calendarul Lavazza 2025 și vizuniunea sa despre artă

L-am întâlnit pe Omar Victor Diop, fotograful senegalez care a realizat imaginile calendarului Lavazza 2025. Am stat de…

Lavazza a lansat calendarul pentru 2025. Francesca Lavazza ne spune povestea din spate și care sunt misiunile brandului

Când spui Lavazza, spui tradiție, gust, eleganță și, desigur, inovație. Am fost pentru a doua oară la evenimentul…

Vlad Drăgulin (”Căsătoria”): ”Întotdeauna am avut atracție față de personajele defavorizate”

Vlad Drăgulin este unul dintre protagoniștii primului film regizat de Mihai Bendeac, ”Căsătoria”, o producție inspirată din piesa…

Surorile Galeriu, despre cea mai frumoasă experiență a vieții lor: Trupa The Twins: “Noi am cunoscut adevăratul succes peste hotare, nu în România“

Cântă de când se știu și cum se aleagă un alt drum, când mama lor a fost artistă…