Primul test care măsoară nivelul de imunitate al celor care s-au vindecat de Covid-19 a fost conceput de cercetătorii din Franța, iar după 15 mai oricine poate să își facă un astfel de test și în țara noastră. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, medic-șef Laborator Central București și director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA, ne explică ce înseamnă testele de imunitate, cât sunt de exacte și cât costă ele. Detalii în cele ce urmează!
Pe înțelesul tuturor, ce înseamnă acest test al imunității împotriva Covid 19? În ce constă și ce ne arată el?
Sistemul imun va lupta mereu împotriva a tot ceea ce este non-self (nu este propriu organismului) în diferite moduri, cu diferite arme. Unele dintre acestea arme se cheamă anticorpi. Aceștia sunt de tip IgM și sunt produși în faza acută a unei boli, în medie, în primele două săptămâni de la întâlnirea organismului cu “inamicul“, în acest context cu virusul CoVID-19, și de tip IgG, produși după 2 săptămâni de la momentul infectant în perioada de refacere/convalescență. Organismul are nevoie de aceste săptămâni pentru a mobiliza resursele și sistemele implicate în producerea acestor Anticorpi (“o armată de soldați bine instruiți să recunoască un anumit tip de inamic și să lupte cu el“).
În aceste săptămâni, virusul există în organismul nostru, suntem infectați, putem avea sau nu simptome, și suntem contagioși, putând transmite virusul și altor persoane. Aici intervine testarea RT-PCR, care poate detecta prezența virusului prin căutarea acidului nucleic specific acestuia de tip ARN în produsele recoltate (secreții naso-faringiene de obicei – tractul respirator superior fiind poarta de intrare a acestui virus). Astfel, testarea imunității testează prezența acestor anticorpi specifici de tip IgM și IgG produși de organism împotriva “inamicului “ – CoVid-19. Prezența sau absența lor poate ajuta la încadrarea într-o fază a bolii a organismului respectiv, fiind o unealtă de mare ajutor pentru clinicieni.
Cât de exact este? Și dacă suntem imuni înseamnă că putem umbla, circula fără grijă în societate?
Este vorba de specificitate și sensibilitate, acestea fiind undeva între 99 și 100 %, asta însemnând că determină specific doar anticorpii produși pentru CoVid-19. Prezența anticorpilor de tipi IgG ne arată că am trecut prin boală, că avem “o armată de soldați“ instruiți să recunoască “ inamicul” și să reacționeze rapid la o nouă întâlnire cu el. Prezența noastră activă în societate în aceste zile poate depinde de prezența acestor anticorpi de tip IgG, dar încă în cercurile știițifice există discuții dacă acești anticorpi oferă protecție împotriva unei reinfecții cu virusul. Trebuie să ținem cont, de asemenea, că prezența acestui virus s-a adăugat populației de microorganisme existente în jurul nostru patogene, prin urmare “umblatul” fără griji în societate este discutabil .
Care este diferența între acest test și cel care ne spune dacă am fost infectați sau nu cu coronavirus?
Un test RT-PCR cu rezultat pozitiv arată că persoana respectivă are o infecție activă, pe care ar putea să o răspândească. Odată ce o persoană se recuperează după infecție, rezultatele RT-PCR devin negative. Pentru determinarea răspunsului imun la infecție (cine a fost expus și a dezvoltat anticorpi) se recomandă testarea serologică a imunoglobulinelor IgM și IgG in laborator, utilizând tehnici robuste de detecție.
Când va fi adus în România? De cân vom putea fi testați?
Testul este disponibil în România deja, sub diferite variante. Pe perioada stării de urgență, oferim gratuit această testare cadrelor medicale din linia întâi. În acest moment, lucrăm la un protocol de testare a pacienților la cerere. Acesta va fi disponibil după ieșirea din starea de urgență.
Și cât costă un astfel de test?
Trebuie să ne așteptăm ca aceste testări să aibă un cost în spate care să reflecte munca depusă de echipele de cercetare și dezvoltare, pentru a lansa pe piață în foarte scurt timp aceste teste. În REGINA MARIA, testele pentru anticorpii IgG și IgM vor costa 280 lei împreună.
Când credeți că vom scăpa de acest virus?
Cred că va trebui să ne obișnuim să trăim cu prezența acestui virus, așa cum o facem cu Virusul Gripal , Virusul Sincitial Respirator și alte microorganisme.
Cum va funcționa Rețeaua Regina Maria, după 15 mai?
Rețeaua REGINA MARIA a continuat să funcționeze și în perioada stării de urgență și va continua și după 15 mai. Răspunzând rapid contextului actual determinat de apariția virusului Covid-19, am oferit pacienților posibilitatea de a beneficia de consultații online, desfășurate de la distanță, prin intermediul Clinicii Virtuale. Am fost primii care au oferit gratuit testarea RT-PCR a personalului medical, am continuat cu testele pentru depistarea anticorpilor, oferite gratuit celor din linia întâi și am gândit un program de monitorizare a celor care au fost infectați și vindecați de COVID 19. După 15 mai, ca și până acum, continuăm să oferim pacienților serviciile medicale de care au nevoie și vom lua toate măsurile pentru siguranța personalului medical și a pacienților noștri.
Ce lecție ar trebui să reținem fiecare dintre noi, din acestă criză?
Fiecare a avut parte de experiența proprie în condițiile acestei crize. Dacă nu învățăm nimic din aceste experiențe ca indivizi și ca societate este un lucru regretabil. Suntem ființe inteligente, adaptabile, educabile și cred că orice experiență ar trebui să ne stimuleze să evoluăm, să devenim mai buni, mai performanți, mai atenți și mai sensibili, să trecem la o versiune a noastră îmbunătățită.
Dr. Mirela Istrati: „MUNCA MEA ESTE MAI MULT DECÂT UN ACT MEDICAL, ESTE DESPRE A REDA DEMNITATEA ȘI ÎNCREDEREA OAMENILOR”
Dentovita este prima clinică de wellbeing stomatologic din România. Printr-o experiență holistică, centrată atât pe actul medical, cât…
„Trebuie să ai o mentalitate puternică” – Cristina Gutiérrez, pilot Dacia Sandriders pentru Dakar 2025
Un raliu cu o tradiție de 40 de ani. Peste 500 de concurenți din 60 de țări. Și…
Dana Rogoz și Marian Râlea, față în față
Magicianul și Abramburica. Mentorul și discipolul. ”Tatăl” și ”copilul”. Colegi-actori, pe aceeași scenă de teatru. Prietenia dintre Dana…
Ana Ularu: ”Încerc să mă păstrez mereu cât de puternică și de agilă pot”
Pe Ana Ularu urmează s-o vedem de astăzi într-un nou rol, Freja, în serialul “Cod roșu la Paris” (”Paris Has…
Interviu cu Mara Bugarin (Moromeții 3): „Pentru iubitorii primelor filme va fi palpitant să trăiască sensibilitatea, umorul și culoarea specifică lumii Moromeților‟
Ultima parte a trilogiei bazată pe romanele lui Marin Preda, Moromeții 3 urmărește destinul lui Niculae (Alex Călin),…
Interviu: Fotograful Omar Victor Diop, despre calendarul Lavazza 2025 și vizuniunea sa despre artă
L-am întâlnit pe Omar Victor Diop, fotograful senegalez care a realizat imaginile calendarului Lavazza 2025. Am stat de…
Lavazza a lansat calendarul pentru 2025. Francesca Lavazza ne spune povestea din spate și care sunt misiunile brandului
Când spui Lavazza, spui tradiție, gust, eleganță și, desigur, inovație. Am fost pentru a doua oară la evenimentul…
Vlad Drăgulin (”Căsătoria”): ”Întotdeauna am avut atracție față de personajele defavorizate”
Vlad Drăgulin este unul dintre protagoniștii primului film regizat de Mihai Bendeac, ”Căsătoria”, o producție inspirată din piesa…
Surorile Galeriu, despre cea mai frumoasă experiență a vieții lor: Trupa The Twins: “Noi am cunoscut adevăratul succes peste hotare, nu în România“
Cântă de când se știu și cum se aleagă un alt drum, când mama lor a fost artistă…
Mira: „Iubesc să dau multe sensuri muzicii pe care o fac”
Ne vorbește despre dragoste, despre cum nicăieri nu-i ca-n România, despre străzile din București: melodiile sale pline de…