Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Nottara anunță demararea campaniei „Actori de pus în ramă”. În aceste vremuri dificile pentru lumea culturală, cele două instituții au găsit o modalitate inedită de a colabora, pentru a aduce arta mai aproape de oameni.
Campania, care va avea loc în mediul online din 11 mai 2020, constă în „interpretarea” unor lucrări din patrimoniul MNAR de către actorii Teatrului Nottara. Astfel, în fiecare zi de luni, pe paginile de Facebook ale celor două instituții vor fi postate imagini în care opera de artă este alăturată versiunii pe care actorii o realizează, intrând în pielea personajului din tablou.
Conceptul campaniei este inspirat de provocările lansate de marile muzee ale lumii în această perioadă, încurajând publicul să recreeze opere de artă în moduri cât mai creative, folosind resursele pe care le au la dispoziție acasă. MNAR a făcut o astfel de invitație către public pe 15 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei.
Colaborarea dintre MNAR și Teatrul Nottara înseamnă, însă, mai mult decât un mod jucăuș de a privi cu atenție o operă de artă pentru a vedea cât de asemănătoare sau de originală este versiunea propusă de actor. Tot în cadrul campaniei, vor fi realizate scurte materiale video în care actorul „pus în ramă” povestește despre lucrarea pe care a reinterpretat-o, pe baza informațiilor de specialitate primite de la MNAR. Astfel, întâlnirea dintre muzeu și teatru devine cu atât mai valoroasă pentru iubitorii de cultură, care se vor putea bucura atât să descopere lucruri noi despre o operă de artă, cât și de faptul că acestea le sunt oferite în interpretarea unui actor.
Pictura aleasă pentru lansarea campaniei este Buchetiera de Mihail Lapaty (1816-1860), iar Ioana Calotă este „actrița de pus în ramă” cu această ocazie. Povestea acestui tablou o veți auzi tot de la ea, într-un clip de 3 minute în care aflăm mai multe despre prințesa Maria Cantacuzino, chipul ei fiind folosit de artist în această alegorie.
Urmăriți paginile de Facebook ale Muzeului Naționale de Artă al României și Teatrului Nottara pentru a vă bucura de artă, în două dintre formele ei. Ambele instituții au folosit intens mediul online în această perioadă pentru a-și păstra publicul aproape, iar campania „Actor de pus în ramă” este doar una dintre inițiativele care i-au bucurat pe cei care le-au trecut pragurile virtuale în acest timp.
Cele mai așteptate filme din 2025
Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…
Meseria, brățară de aur sau de tinichea?
Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…
Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema
Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…
Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute
Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…
Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming
Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…
Cum stă treaba cu reinventarea?
Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…
Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine
În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…
Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?
Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…