Vara încă nu s-a terminat, ba chiar promite să intre în prelungiri, judecând după temperaturile din aceste zile toride. Prin urmare, ți-am pregătit o nouă selecție de noutăți beletristice, numai bune de citit și iubit în vacanțele pe care le vei plănui în perioada următoare.
Eric-Emmanuel Schmitt, Felix și izvorul invizibil, editura Humanitas Fiction
Eric-Emmanuel Schmitt nu ne dezamăgește cu poveștile sale captivante, pline de emoție, iubire, compansiune, iar de această dată, ne propune un roman despre căile întortocheate ale sufletului, despre formele de spiritualitate, o minunată declarație de dragoste a unui băiat pentru mama sa. Suntem în neobositul cartier parizian Belleville, unde cafeneaua „La Muncă“ e un reper al bunei dispoziții. Fatou, tânăra patroană, o senegaleză plină de viață, și-a câștigat, grație veseliei molipsitoare și abilității de a asculta și de a sfătui, o clientelă fidelă și pestriță. Simone, travestitul cu talent contabil, domnul Sophronidès, filozoful pesimist, și înduioșătorul Robert Larousse, care citește marile dicționare în ordine alfabetică, alcătuiesc o mare familie pentru ea și pentru fiul ei, Félix, pe care îl crește singură. Echilibrul perfect al vieții lor este spulberat într-o zi, odată cu planurile de viitor ale lui Fatou, care se transformă într-un mod surprizător. Fiul ei, însă, face tot ce e posibil omenește pentru a-și recăpăta mama. Preț Diverta: 18,75 lei
Ted Chiang, Exalare, editura Nemira
Un volum de proze SF de care până și fostul președinte american Barack Obama a fost cucerit, Exalare încearcă să răspundă la cele mai vechi întrebări din lume: ce este universu și ce este umanitatea? O poveste este despre un portal temporal care îl obligă pe un vânzător din vechiul Bagdad să se confrunte cu greșelile din trecut. O alta îl are în prim-plan pe un om de știință care studiază extratereștrii și care face o descoperire șocantă, cu ramificații universale. Apoi avem privire aruncată într-un univers alternativ, ce pune la îndoială liberul arbitru și alegerile noastre. În povestirile lui science fiction răzbat la tot pasul frumusețea și înțelesurile ascunse. Preț Diverta: 30 de lei
Yoko Ogawa, Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica, editura Humanitas Fiction
Un băiețel care se naște cu buzele lipite, un elefant condamnat să trăiască pe terasa unui centru comercial, o fetiță dispărută în spațiul dintre două clădiri, un șofer de autobuz maestru în arta patiseriei și a șahului și o misterioasă păpușă-automat fac din Înotând cu elefantul, în brațe cu pisica un roman al instantaneelor pline de lirism și emoție. Totul începe cu un puști singuratic de șapte ani, care întâlnește un fost șofer obez, locatar al unui autobuz uimitor. Pasionat de șah, după ale cărui reguli se ghidează ca și cum ar fi o religie, acesta îi va descoperi talentul neobișnuit, transformându-l în urmașul său spiritual. Băiatul este deopotrivă fascinat de un elefant dus cândva pe acoperișul unui mare magazin și de o fetiță prizonieră în firida întunecoasă dintre două case din cartierul său. Când Maestrul moare și trupul lui rămâne captiv în autobuz, micul șahist are convingerea că a descoperit sentința fatidică a oricărei existențe: maturizarea este un proces extrem de complicat, „să crești e o dramă“. Preț Diverta: 25,50 lei
John Grisham, Barul Rooster, editura RAO
John Grisham, cunoscut drept unul dintre cei mai buni autori de thrillere din prezent, revine cu un roman inspirat dintr-o problemă acută a vieții reale, și anume exploatarea persoanelor tinere. De altfel, autorul dezvoltă ideea unei investigații realizate și publicate într-un ziar. O firmă de avocatură rău intenționată profită de inocența și nevoile financiare ale studenților pentru a-i constrânge la datorii economice imposibil de returnat. Revelația studenților care își dau seama că justiția este atacată de persoane influente încă din timpul studenției devine o realitate asupra căreia suntem datori cu toții să ne întrebăm. Grisham scrie o poveste palpitantă despre lumea academică a Dreptului și sistemele financiare, un cuplu ce riscă să afecteze orice societate și pentru care este nevoie de eroi care să îl înfrângă. Preț Diverta: 26,40 lei.
Sven Hassel, Lichidați Parisul!, editura Nemira
Când nu poti să cucerești, alegi să distrugi. E ultima șansă a lui Hitler să salveze Al Treilea Reich. Milioane de trupe aliate au debarcat în Normandia. Ordinele sunt clare: Sven și camarazii săi, deja întăriți de războiul sălbatic dus în stepele de pe frontul de Est și la Monte Cassino, trebuie să se retragă din Strasburg și să distrugă Parisul. Au 12 zile la dispoziție pentru a-l lichida. Preț Diverta: 26,24 lei.
Arianna Huffington, Thrive, editura Publica
Arianna Huffington, fondatoarea site-ului de știri și opinii The Huffington Post și a Thrive Global, platforma de wellbeing și eficiență a cărei misiune este schimbarea modului în care muncim și trăim, ne propune un volum care începe cu următoarea întrebare: „Ce înseamnă să ai o viaţă bună?“. Este o întrebare care i-a preocupat pe filosofi, începând cu grecii antici. Undeva pe drum, însă, a fost abandonată, iar atenția noastră s-a concentrat asupra modului în care putem să facem mulți bani, să ne cumpărăm o casă mare și să avansăm cât mai sus în carieră. În timp, în societatea noastră, noțiunea de succes s-a redus la bani și putere. De fapt, în momentul de față, succesul, banii și puterea au devenit practic sinonime în mintea multora. Pentru a trăi viața pe care ne-o dorim și pe care o merităm cu adevărat, avem nevoie de o a treia metrică, de o a treia unitate de măsură a succesului, care merge dincolo de cele două deja existente, bani și putere. Cea de-a treia metrică este clădită pe patru fundamente – bunăstare, înțelepciune, miracol și dăruire –, noțiuni care alcătuiesc cele patru secțiuni ale acestei cărți.
Chuck Palahniuk, Ziua Ajustării, editura Polirom
După o așteptare îndelungată, autorul celebrului roman Fight Club, Chuck Palahniuk revine cu un nou roman intens și terifiant în egală măsură. Oamenii răspândesc vestea pe la colțuri, dar numai celor în care au încredere: Ziua Ajustării se apropie. Au aflat dintr-o celebră cărticică-manifest. Acum sunt pregătiți. În acest volum de un umor caustic, primul după mai mulți ani, Chuck Palahniuk face ce știe el mai bine: o critică usturătoare la adresa absurdităților din societatea americană de astăzi. Politicienii bătrâni și corupți pun la cale o soartă cruntă pentru tinerii bărbați ai țării, muncitorii visează să-i anihileze pe bogați, în vreme ce profesorii expun la cursuri teorii care anunță un viitor fără speranță. În plus, pe un site din ce în ce mai popular, un proiect macabru adună semnături în fiecare zi. Pentru că, atunci cînd Ziua Ajustării va veni, nu mai încape îndoială: extremismul, presa faptului alternativ și teoriile conspiraţiei ce bântuie societatea astăzi își vor scoate la iveală roadele înspăimântătoare.
Foto: PIXABAY.com
Cele mai așteptate filme din 2025
Sunt filme pe care le așteptăm cu nerăbdare: remake-uri, continuări ale unor francize de succes sau povești pe…
Meseria, brățară de aur sau de tinichea?
Anii 1990 au marcat declinul școlilor de arte și meserii și au favorizat apariția „fabricilor de diplome” în…
Vremea probabilă cu Busu (Florin Busuioc) – PRO TV
Știu, înaintea tuturor, dacă ziua care se întinde în fața noastră va fi una frumoasă sau dacă ne…
Ianuarie 2025: ce filme noi vedem la cinema
Luna ianuarie începe cu o serie de blockbustere: Nosferatu, Babygirl, un nou film din seria Paddington și multe…
Hobby-uri: cum îți (re)descoperi pasiunile pierdute
Sunt ingineri, dar mereu au visat să picteze. Sunt manageri, însă și-au dorit să afle despre antropologie și…
Ianuarie 2025: ce filme și seriale vedem pe platformele de streaming
Sezoane noi din serialele preferate, titluri noi, drame pline de suspans: iată noutățile pe care pe poți vedea…
Cum stă treaba cu reinventarea?
Vine o vreme în viață când începe să miroasă a „vreau altceva, nu știu exact ce, dar îți…
Un om educat este un om puternic și valoros. Oameni din România care fac educație pentru mai mult bine
În fiecare număr îţi prezentăm oameni care fac din lume un loc mai bun, trag un semnal de…
Ce înseamnă să fii strateg de mesaj?
Iată 7 scurtături care te salvează când ai de promovat o idee. Ce înseamnă să fii strateg de…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Dana Predescu, doctor
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…