Este vară, e vremea vacanțelor, a distracției si a plimbărilor. Dar este și momentul potrivit pentru a vă schimba dieta. Să fii în aer liber mai des este minunat, dar căldura poate provoca anumite probleme de sănătate cum ar fi deshidratarea, sensibilitatea pielii sau deficiente de vitamine și minerale. Soluția simplă și delicioasă? Mâncați alimente de sezon, locale. Iată ce sfaturi ne dă nutriționistul Simona Colonescu!
Mâncarea sezoniera poate părea o tendință recentă, dar alimentația bunicilor noștri era una de sezon, naturală și neprocesată. Oamenii știau care e cel mai bun moment pentru a culege fructele sau ce legume vor crește cel mai bine în zona lor și când. Stilul modern de viață ne-a determinat să pierdem legătura cu aceste idei de bază. Astăzi avem acces la orice aliment dorim, pe tot parcursul anului. Dar doar pentru că ceva e disponibil în magazin nu înseamnă că are aceleași calități sau valori nutritive ca un aliment de sezon. Cred că alimentația de sezon este ceva ce trebuie readus în ritmul vieții noastre.
Iată câteva beneficii ale consumului produselor de sezon:
Au un gust mai bun și un aportul ideal de nutrienți. Sunt mai sănătoase decât produsele extrasezoniere deoarece acestea din urmă, fiind expediate de departe, sunt culese prematur, înainte de a fi coapte. Există studii care arată ca produsului cules prematur îi lipsesc nutrienți. Sunt mai ieftine.
Cel mai iubit sezon al anului ne aduce cele mai delicioase alimente, care ne vor ajuta corpul să arate și să se simtă cel mai bine.
Top 5 alimente pe care ar trebui să le consumăm vara:
Pepenele roșu– hidratează, remineralizează și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Este bogat în vitaminele A, B6, C, se evidențiază prin conținutul de magneziu și potasiu și are foarte puține calorii, aproximativ 30 kcal la 100 gr. Pepenele roșu mai contine și licopen, o substanță care protejează pielea de razele UV. Îl puteți folosi în salate, deserturi și smoothie-uri.
Roșiile – sunt o sursă excelentă de antioxidanți, minerale, vitamine și fibre. Au un nivel scăzut de calorii, ele conținând doar 18 kcal la 100 gr. Roșiile pot reduce în mod semnificativ nivelul de colesterol rău din sânge (LDL), reduc hipertensiunea arterială, reduc riscul apariției bolilor de inimă.
Afinele – sunt sărace în calorii și grăsimi, însă abundă în substanțe nutritive. 100 gr de afine conțin 57 de kcal. Sunt o sursă bună de magneziu și vitaminete K și C. Afinele cresc capacitatea de memorare și învățare, țin sub control nivelul zahărului din sânge, lupta împotriva infecțiilor urinare, au efecte antidepresive, mențin sănătatea ochilor. Le poți consuma fie ca topping pentru porridge, în combinație cu iaurt sau cereale, în smoothie-uri sau chiar în salate cu nuci și brânză feta.
Porumbul dulce –indiferent dacă îl fierbi, îl gătești pe grătar sau îl incluzi în salate, porumbul este o alegere bună și are câteva beneficii cunoscute pentru sănătate. Este o sursă bogată de carbohidrați ce furnizează energie pe tot parcursul zilei, prevenind fluctuațiile de glicemie și oferă o senzație de sațietate de lungă durata. Porumbul conține luteina și zeaxantina care pot preveni cataracta.
Dovleceii – sunt ideali în curele de slăbire, 100 gr dovlecei conținând doar 12 kcal. Sunt o sursă bună de mangan, potasiu, calciu, zinc, fosfor, folati, vitaminele A, C, B1, B6, B12. Dovleceii stimulează digestia, au efecte diuretice, mențin sănătatea ochilor, scad tensiunea și previn bolile de inima. Îi poți consuma în salate, la grătar sau poți face chiar paste din dovlecei.
Pe toate le găsești la piață… proaspete și gustoase.
Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun
Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…
Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu
Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…
Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean
Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…
Cadourile: codul bunelor maniere
Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…
Ce face amanta de Crăciun?
Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…
Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor
Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….
Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară
Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…
„Iubire la puterea feminin”, ritualul tău de prevenție
Începe să ai mai multă grijă de tine chiar acum! Te ajută o echipă de profesioniști în domeniul…