Am auzit cu toții că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei pentru că, pe parcursul nopții, organismul consumă rezervele de energie, iar acestea trebuie refăcute. Momentul ideal de a lua micul dejun este la 30-60 de minute de la trezire. Este importantă nu numai ora la care iei această masă, ci și ceea ce mănânci, astfel încât organismului tău să nu îi lipsească nimic. Indicat este să ai un mic dejun cât mai variat. Iată recomandările nutriționistului Simona Colonescu!
Veți fi surprinși să aflați că multe dintre ideile de mic dejun sănătos necesită foarte puțin efort pentru a fi puse în practică.
- Avocado cu pâine prăjită și ou
Uneori simplu este mai bun. Ingrediente: 2 felii de pâine, un avocado, 2 ouă, câteva feliuțe de roșii, sare și piper.
Mod de preparare: Prăjește feliile de pâine, pasează avocado și întinde-l pe feliile de pâine. Fierbe ouăle, taie-le felii și pune-le peste toast. Adaugă câteva feliuțe de roșii, presară sare și piper și servește-le!
- Sufleu de cartof dulce cu brânză
Pentru un mic dejun rapid, încercați această rețetă de sufleu. Se gătește în 20-25 de minute și este absolut delicioasă.
Ingrediente: 2 cartofi dulci, un avocado, 100 gr brânză de vaci slabă, 2 ouă, sare și piper.
Mod de preparare: Se curăță cartofii, se taie cubulețe, se fierb, apoi se pasează cu furculița. Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat albușurile spumă. Se amestecă piureul de cartofi cu gălbenușurile și brânza, apoi se integrează ușor albușurile spumă, amestecând de jos în sus cu o spatulă. Compoziția se pune în 2 vase mici și se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Se lasă aproximativ 20-25 minute sau până se rumenește.
- Pancakes cu ovăz și banană
Făcute cu ovăz, lapte, fructe și sirop de arțar, aceste clătite sunt sănătoase, pline de vitamine și de arome.
Ingrediente: 100 ml lapte, 60 gr fulgi de ovăz, 1 ou, 1 banană, 100 gr afine, 100 gr zmeură, sirop de arțar.
Mod de preparare: Puneți toate ingredientele în blender și mixați pentru un minut. Lăsaţi aluatul să se odihnească câteva minute. Încingeți bine o crepieră sau o tigaie antiaderentă, o ungeți cu foarte puțin ulei folosind o pensulă de silicon și turnați forme rotunde (cât de mari doriti) din aluat. Turnaţi câte o clătită (un polonic de aproximativ un sfert de cană) în mijlocul tigăii. Lăsaţi-o să se distribuie singură, natural, pentru a obţine clătite egale. Prăjiţi pe ambele părţi până se rumenesc. Serviţi clătitele calde, imediat, aşezate una peste alta, cu puțin sirop de arțar și fructe de pădure.
- Brioșe cu ou și ton
Aceste brioșe cu ou și ton au un gust excelent și sunt foarte hrănitoare datorită ingredientelor bogate în proteine.
Ingrediente: 120 gr de ton în suc propriu, 2 ouă, 4 linguri de brânză de vaci, 30 gr telemea de capră, o mână de spanac mărunțit, sare și piper.
Mod de preparare: Amestecă într-un castron tonul, brânza de vaci, ouăle, spanacul proaspăt şi condimentele. Adaugă și brânza telemea dată pe răzătoare. Toarnă aluatul în cupe pentru brioşe și coace-le la 200°C timp de 30-35 minute până se rumenesc un pic.
- Lipie cu omletă și avocado
Este o omletă foarte bună, simplă și hrănitoare și este o variantă mai sățioasă a omletei clasice.
Ingrediente: lipie graham, 2 ouă, un avocado, puțin lapte, ulei, sare și piper.
Mod de preparare: Într-un castron mic se bat ouăle și laptele, se condimentează cu sare și piper, și se amestecă până se obține o compoziție omogenă. Într-o tigaie se încinge puțin ulei, se adaugă amestecul de ou și lapte, se împinge ușurel de la margini spre centru, până omleta este gata. Se adaugă cubulețele de avocado și se retrage imediat de pe foc. Lipia se umple cu amestecul din tigaie, se rulează și se fixează.
Deserturi cu istorie, din București – o călătorie dulce
În plină modă a New York rolls și a pannetone-ului cu maia, dospit la rece, la Fundația Calea…
Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun
Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…
Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu
Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…
Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean
Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…
Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef
V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…
Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025
Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…
Cadourile: codul bunelor maniere
Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…
Ce face amanta de Crăciun?
Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…
Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor
Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….
Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară
Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…