Alina Aliman ∙ August 17, 2020 ∙ 5 min read

Sunt o ființă prea… urbană ca să pot locui undeva departe de agitația orașului și de toate lucrurile cu care Bucureștiul te îmbie la fiecare pas. Însă, dacă ar fi vreodată să-mi aleg o altă locuința, probabil că aceasta ar fi… la Cluj. Mâncare excelentă, locuri superbe și un vibe super pozitiv: iată de ce o escapadă la Cluj e cea mai bună terapie pentru această perioadă. 

Și nu doar pentru că aici oamenii sunt mai zâmbitori și mult, mult mai amabili, ci și pentru că orașul este mereu unul cu surprize. L-am vizitat ani la rând și mereu am descoperit ceva nou (de la un designer român super cool, absolvent al Universității de Arte și Design la un restaurant cu o mâncare vegetariană care m-a făcut să revin zile la rând, de la frumusețea clădirilor vechi, super frumos renovate din centrul Clujului la cei mai simpatici prieteni pe care mi i-am făcut aici. Asta ca să nu mai discutăm despre mai noua stradă complet informatizată (cu WiFi și prize pe bănci) sau de parcările pe care le poți plăti simplu, cu un SMS… Și, ca să încep într-o notă tipic clujană (cine a fost măcar o dată aici știe despre ce vorbesc)… Oare ați vrea să călătoriți cu mine, prin imagini, în câteva dintre cele mai mișto locuri din Cluj? Vă invit la o călătorie în orașul transilvăneean, alături de mine și noul meu partener Samsung Galaxy S20+. Sub semnul conceptului  See the world differently. Explore with Galaxy S20, iată un top al celor mai frumoase locuri din oraș!

Primul pas: nu poți ajunge în Cluj fără să vizitezi superba grădină botanică, cu statui interesante, cu o grădină de trandafiri care te vor ameți cu mirosul lor, cu un pavilion japonez și multe multe spații verzi, numai bune pentru a-ți petrece după-amiezile călduroase de august. Bazele acestei instituții au fost puse de către profesorul Alexandru Borza în 1920; la această oră, grădina are peste 10.000 de specimene de plante și flori. Vizitatorii regăsesc aici și specii importante, reprezentative pentru vegetația din Câmpia Transilvaniei, a Banatului și Olteniei, a Munților Carpați.

Piața Unirii din Cluj Napoca (mai demult Piața Regele Matia) este un loc în care te oprești, cu siguranță. Puțină istorie: piața a constituit miezul orașului medieval Cluj, grupat în jurul Bisericii Sf. Mihail. Laturile pieței conțin mai multe clădiri celebre: astfel pe latura estică se află Palatul Bánffy, care adăpostește acum Muzeul de Artă și cele 2 clădiri construite în oglindă, de la care pornește strada Iuliu Maniu. Pe latura sudică se află clădirea fostei primării și cea a Băncii Naționale. La colțul sud-vestic se află clădirea Hotelului Continental, ridicată la 1894. Cât despre distracție… acesta este locul în care poți găsi terase minunate, pe care savurezi gulaș, varză a la Cluj, lapte de pasăre, kürtős kalács și alte bunătăți. Recomanările noastre: Nukka Bistro, Bujole, Toulouse. 

Centrul vechi și Casa Matei Corvin (secolul 15 – unicul palat din Cluj reprezentant al epocii de tranziție de la stilul gotic la stilul renascentist). În zilele de vară, nimic nu e mai plăcut în Cluj decât să te pierzi pe străduțele pietruite din centrul vechi în căutarea celei mai aromate limonade. Supriza acestui an, pentru mine, a fost puzderia de lumini agățate deasupra străzilor din centrul vechi, care dau noaptea o atmosferă de basm – abia aștept să revin și pentru o poză sera. Dacă îți plac preparatele din carne, nu uita să te oprești la restaurantul Bistro Viena. 

Traversând Piața Unirii, ajungem în zona universitară (de admirat clădirile superbe ale Liceelor Báthory István, Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Teatru și Film). Neapărat trebuie să vă imortalizați pe una dintre cele mai instagramabile străzi pietonale din Cluj și să vă opriți pentru o porție de paste & prosecco pe terasele restaurantelor Via sau Da Pino (da, da, nimeni n-o să se mire că o să vreți să le pozați!). 

De aici, drumul te poate purta în Parcul Central Simion Bărnuțiu din Cluj, cu aleile lui umbrite sau, de ce nu, poți încerca o experiență pe apă în uriașele hidrobiciclete roz. Nu-ți fie teamă: lebedele de pe lac sunt acolo să te facă să zâmbești. Admiră clădirea fostului Cazino, acolo unde multe dintre perechile care își celebrează iubirea în căsătorii civile oficiate chiar în parc fac cele mai frumoase poze. Ți-e foame? Oprește-te la Chios, în parc, sau mai fă câțiva pași către restaurantul Samsara, cel mai bun restaurant vegetarian pe care l-am încercat vreodată. 

Următoarea oprire: piața Avram Iancu – una dintre cele mai mari piețe ale Clujului, piața adăpostește pe teritoriul ei Catedrala Mitropolitană a Ortodoxiei și Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De aceea, este adesea considerată a fi o „piață simbol a românismului”. De jur împrejurul pieței putem admira clădirile superb restaurate, care adăpostesc diverse instituții oficiale, dar și clădirea Operei clujene & Teatru Național, clădire care datează încă din 1919. 

Dacă mai ai o după-amiază liberă, ia o mașină și pornește pe drumul către Oradea. Oprește-te în sătucele pitorești și admiră dealurile acoperite cu fânețe. La întoarcere, casa Barolo din Vlaha e perfectă pentru un prânz delicios. 

Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S20+. –

Articolul face parte din campania See the world differently. Explore with Samsung Galaxy S20. 

Related Posts

Brunch Festiv: Top 6 locuri din București unde să mergi de Crăciun

Sezonul rece vine cu promisiunea unor întâlniri lungi și simpatice cu prietenii și familia. Și ce duminică ar…

Cadourile de Sărbători: „tentativele de conectare” de care are nevoie relația ta de cuplu

Îți surprinzi partenerul cu un cadou la care te-ai gândit mult? Îi ignori micile gesturi de atenție cu…

Șerbet de clementine. Rețetă by Adrian Hădean

Dacă te-ar întreba cineva ce miros are iarna, care ar fi răspunsul tău? Primul nostru gând a fost…

Oamenii care muncesc când toată lumea sărbătorește: Traian Galleguillos, chef

V-ați gândit vreodată că, în timp ce noi luăm zâmbitori avionul către destinația de Crăciun sau ciocnim paharul…

Art Safari. Keep the Art Beat, o nouă ediție, din 7 martie 2025

Art Safari, cel mai amplu eveniment expozițional dedicat artei din România (dar și din Europa de Est), anunță…

Cadourile: codul bunelor maniere

Încă din Antichitate cadourile au avut rolul să exprime gratitudinea. Sau… să înlesnească formarea unei alianțe. În perioada…

Ce face amanta de Crăciun?

Nina Evanghelina se întoarce cu rubrica de opinii, la 10 ani de când a întrerupt-o. Chiar… Ce face…

Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor

Actorul Tom Cruise a primit una dintre cele mai înalte distincții militare acordate civililor din partea Marinei Americane….

Adriana Lima s-a măritat pentru a doua oară

Supermodelul Victoria’s Secret, Adriana Lima, a anunțat că s-a căsătorit pentru a doua oară. Adriana Lima și-a oficializat…

„Iubire la puterea feminin”, ritualul tău de prevenție

Începe să ai mai multă grijă de tine chiar acum! Te ajută o echipă de profesioniști în domeniul…