Bianca Nuțu ∙ June 10, 2020 ∙ 11 min read

Privind retrospectiv, nu e deloc ușor de acceptat gândul că un dușman invizibil, sub forma unui virus, ne-a resetat complet obiceiurile. În plus, ținând cont de contextul economic și de fricile pe care le-a adus la suprafață, nu e de mirare că tot mai mulți dintre noi au declarat această pandemie o năpastă. Deși până la un punct și Bianca Nuțu este de acord cu această perspectivă, discuțiile cu specialiștii au ajutat-o să vadă și partea plină a paharului. Da, chiar există una.

Nu știu voi, dar eu sunt de părere că în Univers nu există coincidențe. Drept urmare, ciclic, totul se întâmplă așa cum ar trebui să se întâmple. Ceea ce ni se pare o palmă grea pentru întreaga umanitate ne propulsează cu un pas înainte.

Altfel spus, se numește evoluție. Și istoria a demonstrat că începem să creștem abia când suntem scoși din zona de confort.

Evident că în plină stare de urgență, discursul meu suna enervant. Oamenii, în egală măsură furioși și speriați, căutau un țap ispășitor pe care să dea vina-demers care le consuma complet energia și îi aducea și mai aproape de marginea prăpastiei. Alții, trecând peste grijile legate de bani, de carieră sau de viitorul copiilor, și-au dat seama că s-au trezit cu prea mult timp pe care habar nu aveau cum să îl gestioneze deoarece până atunci viața lor fusese o fugă continuă. O fugă chiar de ei înșiși.

În orice criză există însă o comoară, dacă suntem dispuși să învățăm lecțiile pe care le aduce. Iar Andra Arseni, welness coach, Anca Maftei, psihoterapeut și Cezar Amiteteloaie, medic cardiolog dau greutate acestor cuvinte. În tot răul, ne îndrumă să găsim partea bună.

 

Alimentația. Punct și de la capăt …cu mai multă iubire

Pe Andra Arseni, tehnician nutriționist și fondatoarea Academiei de Slăbit MindConfess by Andra Arseni, am descoperit-o pe Instagram. Povestea ei pare desprinsă dintr-un film hollywoodian în care protagonista, suferind de obezitate de ultimul grad, reușește să își transforme corpul spectaculos, iar ulterior devine o voce importantă care promovează dragostea de sine, alimentația corectă și disciplina. În plus, inventează o metodă proprie, care funcționează de fiecare dată.

Totuși, mai mult decât să inspire prin puterea exemplului personal, în plină pandemie, Andra a fost prezentă online, susținându-și publicul. „ De îndată ce frici mai vechi s-au reactivat (inclusiv frica de a nu muri de foame), nu au fost puțini cei care au ales să se refugieze în mâncare. Mâncatul compulsiv, lipsa de control legat de alimentație și crizele emoționale s-au întețit.Efectiv, magazinele, frigiderele și bucătăriile au fost luate cu asalt. A fost ca și cum s-ar fi dat startul unor competiții naționale: cine gătește mai mult, cine comandă mai mult online, cine devorează mai multe dulciuri”, povestește Andra.

Să nu îi uităm nici pe cei care au încercat să profite de pandemie dându-și silința să își organizeze măcar orarul meselor  sau să scape de kilogramele în plus, apelând la ajutorul Andrei. „Din experiența mea, pot spune clar că a avea un stil de viață sănătos atât psihic și alimentar, ține de organizare, disciplină și cunoaștere. Provocarea este de ordin psihologic și nu de ordin fizic. Corpul ar putea respecta mai ușor niște reguli, dar creierul este setat de ani de zile pe program de supraviețuire și cam asta știe să facă: să furnizeze plăcere pentru a ne scoate din durere. În cazul de față durerea provocată de nevoile nesatisfăcute precum cea de varietate, de validare a sinelui, de certitudine și nu în ultimul rând cea de IUBIRE, pentru că al nostru creier știe că cine te iubește te hrănește. 

Timpul pe care l-am petrecut acasă ar fi putut fi folosit cu succes pentru a ne seta pe un orar cât mai fix al meselor, pentru a scăpa de mâncatul emoțional focusându-ne pe activități care ne plac și ne inspiră, dar și a face chiar și mici schimbări ce țin de alimentație și de mentalitate. Printre altele, Andra recomandă consumul fructelor strict dimineața și promovează renunțarea la gluten și zahăr rafinat pentru un status emoțional optim. Nu crede în calculul caloriilor, ci se axează pe combinații alimentare inspirate. „Schimbările se fac cu pași mici și siguri, invitația mea este la meditație, la restabilirea unei relații armonioase cu tine pentru care nu ai avut niciodată timp. Niciodată nu e prea târziu să reclădești modul în care mănânci. Fă porții mici,, cu ingrediente de la producători locali și cu multă dragoste pentru că până la urmă…iubirea începe cu tine.

 

Sprijin emoțional

O vreme, am trăit cu senzația că un expert trebuie musai să aibă o vârstă respectabilă. Anca Maftei, psihoterapeut mi-a demontat însă aceste prejudecăți. Și vă rog să mă credeți că am avut suficient de mult timp să îi urmăresc activitatea și să ajung la concluzia că dacă ai nevoie de un doctor pentru suflet, e persoana potrivită. Și deși îi era solicitat ajutorul și înainte, pe timpul stării de urgență, numărul pacienților a crescut covârșitor. Explicația mi-a dat-o chiar ea. „Lipsa interacțiunii sociale ne poate face să ne simțim singuri. Chiar dacă am vorbit cu cei dragi în online sau la telefon, faptul că nu ne putem vedea și atinge cu ei nu ne satisface nevoia de conectare umană. Drept urmare, depresia e la doar un pas. De asemenea, din cauza lipsei de ocupație și a altor stimuli care să ne distragă atenția, anumite traume, emoții neprocesate și stări vechi din copilărie pot ajunge acum la suprafață. Astfel, odată diminuată conștiința de adult, mulți ne simțim ca niște copii, poate chiar abandonați în această realitate a izolării.  Iar dacă locuiești cu partenerul sau cu mai mulți membri ai familiei, e posibil ca lipsa spațiului personal să fie o problemă și deși sunteți mereu în aceeași casă, distanța emoțională să crească tocmai din această cauză. Proximitatea fizică prea mare și continuă duce la plictis și respingere a celorlalți. Tocmai de aceea chiar dacă suntem cu cei dragi, există posibilitatea ca relația să sufere fisuri, dacă aceste aspecte nu sunt bine gestionate de către cei implicați.

Această perioadă poate fi privită ca fiind o provocare. O provocare de a ne împrieteni cu sentimentul de singurătate și a ne demonstra nouă înșine că noi suntem singurii responsabili de starea noastră de bine. De asemenea, acum că am pierdut pe o perioadă nedeterminată, dar nu pentru totdeauna, întâlnirile cu cei dragi, călătoriile, mișcarea în aer liber, practic libertatea, atunci când o vom recâștiga ne vom putea bucura de ea plenar și ne vom putea folosi de ea cu mult mai multă conștientizare și din toată inima.

 

Într-un box

Însă, până atunci, putem gestiona această perioadă prin diferite modalități:

Păstrarea unei rutine sănătoase este necesară, chiar dacă nu mergem la muncă. Astfel, continuând un program sănătos de somn, mese regulate, mișcare regulată (chiar și în casă), obiceiuri de îngrijire, creștem sentimentul că avem control asupra vieții noastre, iar stresul afiliat incertitudinii scade, dar ne și păstrăm un nivel ridicat de energie și stare de bine;

Activitățile plăcute care se pot face în casă ne pot deschide mintea și stimula imaginația, astfel încât să ne bucurăm de stări și imagini frumoase. Cititul, vizionarea de filme/seriale, desenatul, pictatul, confecționarea de obiecte, jocurile, dansul, muzica, gătitul etc. sunt doar câteva din activitățile care ne antrenează mintea și corpul;

Dacă locuim cu alte persoane, este important, mai ales în această perioadă, să încercăm să ne creăm fiecare un spațiu al nostru, astfel încât să prevenim sentimentul de sufocare de către celalalt, chiar dacă suntem izolați. E important ca fiecare să aibă activitățile sale care nu doar îi fac plăcere, dar îl și ajută să facă față în această perioadă.

Cu siguranță această perioadă aduce cu sine și stări negative, poate mai greu de trăit și gestionat, însă putem găsi foarte mult calm și simplitate în ea, putem regăsi vechi valori în ceea ce privește trăirea lentă și simplă, pe care am abandonat-o odată cu fuga continuă prin viață.

Ne putem regăsi pe noi înșine și altfel decât cu ceilalți, ne putem descoperi puteri nebănuite care stau atât în speranță și credință, cât și în rezolvarea problemelor, însă în aceeași măsură ne putem redescoperi partenerii și familia, fie că suntem cu ei în casă și petrecem mai mult timp împreună, fie că suntem la distanță, iar dorul aduce între noi mai multe declarații și dovezi de iubire prin grijă și atenție.

 

Alegeri cu inima 

Cei care îl cunosc pe doctor Cezar Amiteteloaie din Iași, spun că e un fenonem și că scopul lui în viață este să îi facă pe oameni să înțeleagă că prevenția este secretul fericirii. Numele lui e strâns legat de Vivertine, la prima vedere o sală de fitness și un centru medical sportiv, dar în realitate un concept complex pe care l-a orchestrat atent în numele stării de bine. E un altfel de cardiolog, cu o altfel de abordare. Iar dacă nu mă credeți, îl găsiți pe facebook și pe Youtube. Doză de inspirație 100 %.

Conform domnului doctor, în această perioadă mai mult ca oricând, toți am constat cât suntem de interconectati și dependenți de sistem, dar și că uneori sistemul nu ne poate ajuta. Așa cum era de așteptat, unii au devenit și mai anxioși și mai temători în ceea ce privește siguranța personală, iar distanțarea socială, evitarea locurilor publice le-a crescut nivelul de stres, făcându-i și mai vulnerabili în fața bolilor.

Ce variante avem pentru a ne ține la adăpost? Cezar are răspunsul: „E timpul să conștientizăm că sănătatea este cea mai importantă investiție de care ar trebui să ne preocupăm. Investiție nu atât financiară, cât de timp. Timpul este cea mai importantă resursă. Când cumpărăm ceva, nu-l cumpărăm cu bani, ci cu timpul pe care l-am folosit pentru a produce acei bani. Mulți se plâng că nu au timp să aibă o viață sănătoasă, că le lipsește această resursă. Noua criză le-a dat timp pe îndestulate. I-a îmbogățit. Dar oare câți au risipit acest dar și câți l-au investit înțelept?! Această pandemie a demonstrat că în fața bolilor nu suntem egali. În funcție de existența sau nu a comorbidităților, oameni de 40 de ani au decedat, iar alții de 90 s-au vindecat. Majoritatea patologiilor cronice: diabet, obezitate, boli cardiovasculare, cancer, etc. nu au o singură cauză, ci sunt consecința multor factori de risc- în cea mai mare parte controlabili si corectabili de către fiecare persoană printr-un stil de viață sănătos și stă în puterea fiecăruia sa facă asta. Vârsta e doar un număr. Mulți tineri sunt mari fumători, consumatori de fast-food, unii sunt obezi, au grăsime toxică pe organe (grăsime viscerala), depresivi, anxioși, iar marea majoritate sunt sedentari și au vârsta metabolică mult crescută: cu alte cuvinte sunt mai bătrâni decât în acte. Mușchii și oasele puternice reprezintă cel mai mare depozit de nutrienții: vitamine, minerale și aminoacizi, din care, atunci cand este nevoie, corpul își extrage arsenalul de luptă contra microbilor. Astfel, numeroase studii au demonstrat că nivelul de fitness cardio respirator (VO2max) – condiția fizică – este cel mai bun predictor independent al speranței de viață. Nu ne vom putea păzi la nesfârșit de factorii externi, oricăt de mult ne-am spăla pe mâini si oricât de obsesiv am steriliza mediul în care trăim. Oriunde pe planetă pot apărea inevitabil microbi din ce în ce mai puternici, iar singura șansă pe care o avem este sa investim în propria sănătate. În concluzie, pentru a face asta, trebuie sa constientizăm că sportul sau gătitul acasă (folosind materii prime de încredere) nu ar trebui sa mai fie activități ocazionale “de timp liber”, “măruntis prin buzunare”, ci o rutina obligatorie a vieții de zi cu zi. Ele merită prețul corect: timpul nostru.”

Related Posts

Cum alegi manichiura pentru a crea iluzia degetelor lungi

Dacă și tu ești precum Gwyneth Paltrow și suferi de complexul mâinilor mici, cu degete scurte, atunci află…

Trei game preferate de A List pe care să le încerci și tu, acum

La final de toamnă, Rituals a inaugurat primul magazin din țară, în Mega Mall. Echipa A List Magazine…

Cele mai frumoase cadouri de Sărbători

Celebrezi cu muzică și cadouri strălucitoare sau te bucuri de momente de liniște în cuplu sau în familia…

Cum să ai grijă de unghiile fragile, în sezonul rece

În sezonul rece, organismul suferă o deshidratare accentuată din cauza temperaturilor scăzute. La fel cum pielea mâinilor tale…

Cum să obții o piele remineralizată cu ajutorul unui tratament natural, special

De-a lungul timpului, proprietățile atribuite nămolului au făcut ca balneoterapia cu nămol să se bucure de un real…

Interviu: Mădălina Stoica-Blanchard, despre destinul olfactiv și cadourile de Crăciun

În așteptarea Sărbătorilor de iarnă, am stat de vorbă cu Mădălina Stoica-Blanchard, cofondatoarea brandului de parfumerie de nișă…

Avon Space, noul concept store – the place to be!

Joi seara, echipa AList a avut ocazia să se numere printre primii invitați care au descoperit cel mai…

Eveniment: primul masterclass de make-up, în noul spațiu Avon Space

Pe 28 noiembrie, începând cu ora 17.30, Avon Space va găzdui primul masterclass de make-up dintr-o serie de…

Viral Sensation: Catrice Aqua Splash Grip Primer

Vrei să ai un machiaj impecabil toată ziua și toată seara? Ai în minte un machiaj special pentru…

Khloé Kardashian își lansează primul ei parfum- XO Khloé

Clanul Kardashian e făcut pentru business. Cea de-a treia născută dintre cele cinci surori ale familiei, Khloé Kardashian…