Alina Burlacu ∙ September 5, 2023 ∙ 8 min read

Alegerea unei rutine de îngrijire a pielii care să conțină substanțe active poate oferi rezultatele dorite. Poate nu știai, dar concentrațiile mari nu contează prea mult, însă asocierile susținute științific și alegerea ingredientelor active care sunt reciproc avantajoase pot face diferența. Așa că înainte să aplici pe ten o concentrație cât mai mare de agenți activi, iată sfaturile unui specialist în sănătatea pielii.

„Pe măsură ce îmbătrânim, metabolismul celular încetineşte, activitatea fibroblastelor scade, iar producţia de colagen încetineşte. Ce înseamnă asta? Că pielea este mai expusă la deshidratare şi la apariţia ridurilor. Iar dacă la aceste procese naturale mai adăugăm şi factorii externi nocivi, precum expunerea la soare, fumatul sau o dietă nesănătoasă, pielea noastră se va confrunta cu o îmbătrânire accentuată.”, explică Ana Maria Nedelcu, estetician, fondator Dermaspa & Institutul Dermato Estetic. Dar, ce soluții avem pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii? Ana Maria Nedelcu explică tot ce trebuie să știi despre ingredientele esențiale în îngrijirea pielii, pe care să le incluzi după 20 de ani, și, mai ales, cum să obții rezultatele cele mai bune combinându-le corect.

Retinolul

Recomandat pentru efectele sale uimitoare asupra regenerării pielii, retinolul este în fruntea substanțelor anti-ageing. Trebuie să ştii, înainte de a-l adăuga în rutină, că retinolul nu este tolerat de toate tipurile de ten. Aşa că începe să foloseşti un retinol cu o concentraţie mică, de maxim 0,5%. Aplică-l pe pielea curată şi uscată, o dată la trei zile, şi creşte frecvenţa aplicărilor treptat, urmărind toleranţa pielii. Dacă observi că te confrunţi cu iritaţii, roşeaţă, sensibilitate sau uscăciune accentuată, foloseşte-l la distanţe mai mari de timp. 

Cum retinolul are tendinţa de a usca pielea, acesta funcţionează perfect cu substanţe hidratante precum acidul hialuronic sau niacinamidele. Aşa că dacă îl foloseşti sub formă de serum, la 15 minute după ce l-ai aplicat, poţi veni cu un alt strat de acid hialuronic, dar şi cu o cremă hidratantă, care să conţină ceramide, glicerină sau niacinamide. Toate aceste substanţe contracarează efectele secundare nedorite ale retinolului.

Retinaldehida (Vitamina A) 

Vitamina A are efecte miraculoase anti-îmbătrânire. Este folosită în multe creme și seruri pentru a reduce aspectul liniilor fine și a ridurilor, pentru a netezi textura pielii și pentru a îmbunătăți nuanța generală a pielii. Tehnic vorbind, un retinoid este o clasă de compuși și derivați ai vitaminei A în diferite forme și puteri. Retinaldehida este considerată cea mai activă formă de retinoid (vitamina A) care nu necesită rețetă. Are o toleranță cutanată mult mai mare decât acidul retinoic (tretinoina) sau retinolul, reducând riscul de reacție la retinoid.  

Palmitat de retinil (vitamina A) 

Acest ester al vitaminei A este obținut prin combinarea acidului palmitic cu retinolul. Este considerată o formă mai puțin iritantă de retinol și este mai blând cu pielea sensibilă. 

Bakuchiol 

Studiile au arătat că Bakuchiol este comparabil cu vitamina A în acțiune. Îmbunătățește fermitatea și elasticitatea, dar, în comparație cu retinolul, nu provoacă aceeași iritare. Este ingredientul activ anti-îmbătrânire ideal pentru cei cu piele uscată sau sensibilă.

Indiferent de alegere, nu uita produsul cu SPF, deoarece retinolul este fotosensibilizant, iar acest lucru poate favoriza apariţia petelor pigmentare!

Nu combina retinolul cu acizii AHA, BHA sau cu peroxidul de benzoil. Stratificarea acestor produse poate provoca iritaţii!

Vitamina C  

Vitamina C este un antioxidant eficient care stimulează formarea colagenului și ajută la luminozitatea pielii. Ca majoritatea antioxidantilor, are proprietati calmante si hidratante. Datorită vitaminei C, pielea este mai capabilă să reziste la impactul negativ al mediului. 

Vitamina C nu ar trebui aplicată în acelaşi timp cu retinolul! Aplică vitamina C dimineaţa şi retinolul seara. De asemenea, cea mai bună modalitate de a folosi acizi alături de retinol este de a-i alterna: o seară cu retinol, o altă seară cu un AHA sau BHA, în funcţie de tipul de ten. Dacă pielea ta este foarte grasă şi predispusă la acnee, poţi folosi şi un demachiant pe bază de AHA sau BHA înainte de retinol, pe care să îl clăteşti apoi cu apă din abundenţă.

Vitamina E 

Un stimulent puternic de colagen, vitamina E reduce aspectul liniilor fine, ridurilor și petelor de vârstă. De asemenea, reduce aspectul fotodeteriorării induse de UV și stabilizează bariera pielii. Vitaminele A, C și E lucrează împreună pentru a face pielea mai rezistentă. 

Niacinamida (vitamina B3)  

Acest antiinflamator reglează activitatea sebacee (glandele sebacee). Niacinamida s-a dovedit clinic că: reduce aspectul acneei, al pigmentării și al liniilor fine, crește umiditatea în piele, îmbunătățește aspectul pielii îmbătrânite, echilibrează nuanța neuniformă a pielii. 

Dacă ai tenul predispus la erupții, include niacinamida în rutina de îngrijire a pielii, este sfatul esteticianului.

Pantenol (vitamina B5) 

Vitamina B5 este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii, de vindecare a rănilor, hidratante și anti-acnee. Ca umectant, atrage fizic umezeala la suprafața pielii și furnizează substanțe nutritive în piele. 

Acidul tranexamic (TXA) 

TXA este una dintre substanțele recent intrate în tendințele îngrijirii pielii și este un inhibitor puternic de tirozinază care reduce aspectul tuturor formelor de hiperpigmentare, inclusiv melasma. Acidul tranexamic funcționează bine împreună cu acești alți activi de strălucire: vitamina C, dipalmitatul Kojic, esteri piperonil din ulei de lemn dulce și ulei de semințe de șofran (SSOPE), explică esteticianul Ana Maria Nedelcu.  

Alfa hidroxi acizi (AHA) și beta hidroxi acizi (BHA) 

Acești acizi funcționează ca exfolianți blândi pentru a desface ușor legăturile intracelulare care țin pielea moartă la suprafață. Pielea ta își elimină în mod natural celulele uzate pentru o piele mai fină, cu aspect mai tânăr.

AHA sunt acizi solubili în apă ce acționează eficient pe suprafața pielii uscate pentru a hidrata și a reduce semnele vizibile de deteriorare a soarelui și de îmbătrânire.  

Familia AHA include: acid glicolic din trestie de zahăr, acid lactic din laptele acru, acid citric din citrice, acid malic din mere, acid mandelic din migdale amare, acid tartric din struguri și tamarinde.

BHA sunt acizi solubili în ulei și pot pătrunde mai ușor prin straturile lipidice dintre celulele pielii pentru a desfunda porii. Sunt folosite în îngrijirea pielii pentru: tenul normal spre gras, acnee, pori dilatați, rozacee, milia.

Antioxidanții

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și sunt molecule complexe care se prezintă sub mai multe forme, inclusiv minerale, enzime și vitamine. Antioxidanții sunt atât de răspândiți în îngrijirea pielii, deoarece apără pielea împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi instabili care pot deteriora celulele, provocând boli și îmbătrânire. Corpul tău produce în mod natural radicali liberi, dar factori externi precum fumatul, alcoolul sau poluarea pot accelera producția lor. 

Peptidele de cupru 

Concurând cu Vitamina A în ceea ce privește anti-îmbătrânirea, peptidele de cupru sunt făcute din aminoacizi. Aminoacizii sunt elementele de bază care formează proteinele din corpul nostru, inclusiv colagenul din piele. Peptidele acționează ca semnale pentru corpul tău și indică faptul că trebuie să te vindeci și să produci mai mult colagen acolo unde ai cea mai mare nevoie. Rezultatul este o piele mai fină, cu mai puține linii și riduri. 

Acidul hialuronic 

Acidul hialuronic (HA) atrage apa la suprafața pielii. Și de aceea este un ingredient esențial în aproape toate produsele de îngrijire a pielii de calitate. De asemenea, are o rezistență mare, menținând umiditatea blocată și hidratând pielea pe tot parcursul zilei.

Exozomii

Un ingredient recent intrat în atenția celor pasionați de skincare, exozomii conțin biomolecule, inclusiv proteine, factori de creștere, lipide și acizi nucleici, cum ar fi ARN mesager (ARNm) și microARN (ARNm). Acţionează ca mesageri de la celulele stem către alte celule și sunt o formă eficientă de întinerire a pielii pentru față, gât și mâini. Diminuează drastic aspectul lax și ridat al buzei superioare și al liniilor de zâmbet, al ridurilor perioculare și al ridurilor de pe gât. Reduce apariția petelor de vârstă și a cicatricilor de acnee, inclusiv laxitatea pielii.

„Cea mai bună metodă de a combina mai multe ingrediente active este de a alterna folosirea lor. De exemplu, aplică într-o seară un produs cu retinol, iar în seara următoare unul cu acizi AHA sau BHA. Iar dacă preferi să rămâi la o rutină de îngrijire minimalistă, poti aduce îmbunătăţiri considerabile tenului tău doar printr-o curăţare corectă a feţei, atât dimineaţa, cât si seara, folosind un retinoid blând pe timpul nopţii si aplicând un antioxidant si un produs cu factor de protecţie pe timpul zilei.”, explică Ana Maria Nedelcu, estetician, fondator Dermaspa & Institutul Dermato Estetic.

Foto: pexels.com (Anna Shvets)

Related Posts

Cum alegi manichiura pentru a crea iluzia degetelor lungi

Dacă și tu ești precum Gwyneth Paltrow și suferi de complexul mâinilor mici, cu degete scurte, atunci află…

Trei game preferate de A List pe care să le încerci și tu, acum

La final de toamnă, Rituals a inaugurat primul magazin din țară, în Mega Mall. Echipa A List Magazine…

Cele mai frumoase cadouri de Sărbători

Celebrezi cu muzică și cadouri strălucitoare sau te bucuri de momente de liniște în cuplu sau în familia…

Cum să ai grijă de unghiile fragile, în sezonul rece

În sezonul rece, organismul suferă o deshidratare accentuată din cauza temperaturilor scăzute. La fel cum pielea mâinilor tale…

Cum să obții o piele remineralizată cu ajutorul unui tratament natural, special

De-a lungul timpului, proprietățile atribuite nămolului au făcut ca balneoterapia cu nămol să se bucure de un real…

Interviu: Mădălina Stoica-Blanchard, despre destinul olfactiv și cadourile de Crăciun

În așteptarea Sărbătorilor de iarnă, am stat de vorbă cu Mădălina Stoica-Blanchard, cofondatoarea brandului de parfumerie de nișă…

Avon Space, noul concept store – the place to be!

Joi seara, echipa AList a avut ocazia să se numere printre primii invitați care au descoperit cel mai…

Eveniment: primul masterclass de make-up, în noul spațiu Avon Space

Pe 28 noiembrie, începând cu ora 17.30, Avon Space va găzdui primul masterclass de make-up dintr-o serie de…

Viral Sensation: Catrice Aqua Splash Grip Primer

Vrei să ai un machiaj impecabil toată ziua și toată seara? Ai în minte un machiaj special pentru…

Khloé Kardashian își lansează primul ei parfum- XO Khloé

Clanul Kardashian e făcut pentru business. Cea de-a treia născută dintre cele cinci surori ale familiei, Khloé Kardashian…