Alina Burlacu ∙ September 15, 2023 ∙ 8 min read

Când mama îți spune că ești frumoasă, să o crezi. Iar când te învață trucuri de îngrijire și de înfrumusețare, să le ții minte, să le aplici, să le transmiți mai departe, cu atât mai mult cu cât acestea fac parte din identitatea ta, din ADN-ul familiei și chiar al regiunii în care te-ai născut.

Primul sfat de înfrumusețare pe care l-am primit eu de la mama a fost să îmi curăț chipul cu apă rece, în fiecare dimineață: ca să arăt fresh, să văd mai bine și să gândesc mai limpede. Asta și rujul roșu – cochetărie ocazională, care a devenit obicei de zi cu zi în ultimii ani la ea, poate cu timpul, și la mine. Am stat de vorbă cu patru femei venite de pe alte meleaguri pentru a afla cum arată ritualurile de înfrumusețare dobândite de la mamă și de la bunică.

Polonia: Elwira Petre

Iubesc poveștile bunicii mele pentru că mereu aflu ceva nou. Când am întrebat-o ce creme foloseau în tinerețe, a râs și mi-a răspuns foarte senin: soare și bună dispoziție. Nu prea existau brand-uri, tehnologii, nimic apropiat de ce avem la dispoziție astăzi. Dar le plăcea să se aranjeze, să arate bine. Îmi povestea că femeile își desenau dungă de dresuri pe spatele picioarelor, iar dacă prin minune chiar aveau și dresuri, le îmbrăcau cu mănuși, ca să nu le agațe cu o unghie sau cu pielea aspră de pe mâini.

Îmi amintesc că nu mă lăsa să mă duc la culcare fără să-mi pună un strat zdravăn de ulei de ricin pe sprâncene.

Mama aplica, săptămânal, mască de păr din gălbenușuri de ou și când avea părul gras folosea pudră de talc pentru bebeluși, era cel mai bun dry shampoo.

O sticluță cu apă de mesteacăn era mereu prezentă în baie, era un fel de must have. Și mai țin minte că atunci când nu aveam fixativ pentru concursurile de dans, tata mi-l făcea din bere și zahăr. Trăiau în mai multă armonie cu natura, în concluzie.

Argentina: Analia Selis

În copilăria și adolescența mea, nu am avut anumite tradiții legate de frumusețe, de ingrijirea părului sau a corpului, dar pe vremea aceea, în Argentina, nu era obișnuit ca adolescenții să se vopsească sau să se machieze. Nu era un obicei să purtăm unghii extrem de lungi și nici să ne pensăm sprâncenele foarte subțire. Adică, în general, cât mai natural până pe la 16-17 ani era mai bine. Așa a fost în cazul meu. Îmi aduc aminte că sora mea, la un moment dat, a avut mătreață și mama a vindecat-o cu ulei natural de pește. Era natural și mirosea oribil. Dar s-a vindecat! 🙂

Era important să ai culoarea părului naturală, unghii naturale, fără machiaj, iar fața spălată cu apă și săpun. Epilatul, însă, a început de mai mică, cu ceară caldă. Era sfânt să fie cu ceară, să nu folosim lama de ras sau cremele epilatoare.

Acest mod natural de a fi până la după adolescență cred că a ajutat mult, în sensul că am un păr foarte sănătos, care crește lung, mult și repede, de asemenea, am o piele sănătoasă, iar firele nedorite de pe corp cresc foarte puțin și foarte subțiri.

Legat de sănătate și condiția fizică, țările latino-americane sunt extrem de dezvoltate într-o conștientizare a sportului ca stil de viață: oameni de toate vârstele merg la gimnastică, la înot, etc. Mama mea face 70 de ani, anul acesta, și deja de 8 ani face CrossFit, în București :).

Spania: Begoña Magraner, designer Musa Kimonos

Pot să îți povestesc despre câteva remedii home made pe care le folosim, în Spania, ca să avem grijă de noi. Voi sublinia, mai ales, folosirea uleiului de măsline: pentru a hidrata scalpul. Masăm cu degetele pielea capului cu ulei de măsline pentru ca rădăcinile să fie hrănite și pentru ca părul să crească și să fie mai puternic. Hidratarea este la fel de importantă în interior. În fiecare dimineață, bea o lingură de ulei de măsline, pe stomacul gol.

Un alt ingredient important folosit este oțetul, pe care îl folosim după spălarea părului. Punem puțin oțet pe fire și lăsăm părul să se usuce la soare, iar apoi va fi foarte strălucitor.

Noi folosim crema Nivea pentru multe lucruri, inclusiv buze, unghii și gene.

Aloe vera, o plantă care crește din abudență în insulele Canare, este un ingredient hidratant excelent. Poate fi extras direct din plantă sau îl găsești ambalat. Ajută și vindecă arsurile, usturimile…este cea mai bună pentru piele. În final, albirea dinților poate fi obținută natural folosind bicarbonat de sodiu pe periuța de dinți. Dar această curățare poate fi făcută ocazional.

Franța: Agnès Mazzucotelli

Sunt foarte multe rețete care îmi vin în minte atunci când vine vorba de îngrijirea și înfrumusețarea de acasă. Mă gândesc la masca de castraveți, ideală pentru hidratarea pielii, la masca cu miere organică, hrănitoare. Combinația de avocado, banană și miere este un trio ideal pentru o piele frumoasă. Sau infuzia din ceai negru perfectă pentru tenul gras, care curăță pielea și reduce excesul de sebum. Un alt ingredient: argila verde reglează secreția de sebum, curăță și purifică pielea. Recomand scrubul din cafea și gomajul cu miere, iaurt natural și lămâie. Vă spun și cum să preparați aceste măști și scruburi.

Masca de castraveți este ideală pentru hidratarea pielii. Curăță de coajă și îndepărtează semințele din castravete, apoi îl transformi în piure. Adaugă puțină miere de salcâm (de preferință bio) și lapte de migdale. După omogenizare, poți aplica amestecul pe față, dimineața și seara, pentru a curăța tenul. Amestecul se poate păstra 4 zile la frigider.

Masca cu miere, întotdeauna organică, se aplică direct pe față, ca mască. Se lasă să acționeze câteva minute, apoi se clătește. Completează ritualul cu o loțiune/ apă florală (trandafir, floare de portocal, mușețel etc.), înainte de a aplica o cremă hidratantă.

Scrubul din cafea îl folosesc pentru a curăța și elimina pielea moartă. Evită să îl folosești pe față, deoarece este foarte abraziv. Amestecă o linguriță de zaț de cafea cu o linguriță de ulei vegetal, în funcție de ce ai (alune, migdale dulci, argan etc.) și o picătură de ulei esențial de lavandă sau miere lichidă. Îl poți folosi așa cum este sau amesteca cu gelul de duș obișnuit. De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei vegetal pentru a lăsa un voal foarte delicat pe epidermă. Apoi, clătește.

Infuzia din ceai negru pentru tenul gras curăță pielea și reduce excesul de sebum. O poți ține la rece 48 de ore. Efectele se vor vedea după câteva zile, dar eu recomand să repeți curățarea timp de 2 săptămâni.

Argila verde reglează secreția de sebum, curăță și purifică pielea. O poți dilua în apă pentru a face o pastă de aplicat direct pe față, pe care o lași să acționeze 5-10 minute. Dacă pielea ta este foarte uscată, poți înlocui apa cu un ulei vegetal, pentru a împiedica uscarea pielii.

Combinația de avocado, banană și miere este un trio ideal pentru o piele frumoasă. Datorită vitaminelor B, C și E din banană, această mască hrănește și regenerează pielea. Avocado protejează și hidratează pielea.

Masca de avocado se prepară din jumătate de avocado (foarte copt), o banană și o lingură de miere. Se face un amestec fin care se aplică în strat gros pe față și gât, evitând zona ochilor. Se lasă să acționeze 10-15 minute. Se clătește fața cu apă rece pentru a închide porii. Se aplică o dată sau de două ori pe săptămână.

Gomajul cu miere, iaurt natural, zahăr pudră și suc de lămâie se amestecă într-un recipient, până se obține un preparat omogen. Se umezește tenul apoi se aplică scrubul, masând ușor, insistând pe zona T.

Foto: Arhiva personală.

Related Posts

Cum alegi manichiura pentru a crea iluzia degetelor lungi

Dacă și tu ești precum Gwyneth Paltrow și suferi de complexul mâinilor mici, cu degete scurte, atunci află…

Trei game preferate de A List pe care să le încerci și tu, acum

La final de toamnă, Rituals a inaugurat primul magazin din țară, în Mega Mall. Echipa A List Magazine…

Cele mai frumoase cadouri de Sărbători

Celebrezi cu muzică și cadouri strălucitoare sau te bucuri de momente de liniște în cuplu sau în familia…

Cum să ai grijă de unghiile fragile, în sezonul rece

În sezonul rece, organismul suferă o deshidratare accentuată din cauza temperaturilor scăzute. La fel cum pielea mâinilor tale…

Cum să obții o piele remineralizată cu ajutorul unui tratament natural, special

De-a lungul timpului, proprietățile atribuite nămolului au făcut ca balneoterapia cu nămol să se bucure de un real…

Interviu: Mădălina Stoica-Blanchard, despre destinul olfactiv și cadourile de Crăciun

În așteptarea Sărbătorilor de iarnă, am stat de vorbă cu Mădălina Stoica-Blanchard, cofondatoarea brandului de parfumerie de nișă…

Avon Space, noul concept store – the place to be!

Joi seara, echipa AList a avut ocazia să se numere printre primii invitați care au descoperit cel mai…

Eveniment: primul masterclass de make-up, în noul spațiu Avon Space

Pe 28 noiembrie, începând cu ora 17.30, Avon Space va găzdui primul masterclass de make-up dintr-o serie de…

Viral Sensation: Catrice Aqua Splash Grip Primer

Vrei să ai un machiaj impecabil toată ziua și toată seara? Ai în minte un machiaj special pentru…

Khloé Kardashian își lansează primul ei parfum- XO Khloé

Clanul Kardashian e făcut pentru business. Cea de-a treia născută dintre cele cinci surori ale familiei, Khloé Kardashian…