Alina Burlacu ∙ October 15, 2024 ∙ 4 min read

Atunci când pielea ta se înroșește ușor este esențial să știi ce să eviți și ce să adaugi în rutina ta de îngrijire.

Dacă pielea ta se înroșește ușor, ai probabil o sensibilitate crescută sau o afecțiune, precum rozaceea. În astfel de cazuri, este important să eviți anumite ingrediente care pot irita pielea sau pot agrava roșeața.

Acestea sunt câteva dintre ingredientele pe care ar trebui să le eviți în rutina ta de îngrijire:

Alcoolul denaturat sau alcoolul etilic sunt frecvent introduse în rutina de îngrijire a pielii, însă aceste tipuri de alcool pot usca și irita pielea, provocând roșeață și sensibilitate crescută. Sunt adesea folosite pentru a oferi un finisaj mat sau pentru a îmbunătăți absorbția produsului, dar pot afecta bariera naturală hidrolipidică a pielii.

Fragrance, adică parfumul, fie că este sintetic sau natural, poate fi un declanșator major al iritațiilor și al roșeții. Dacă ai pielea sensibilă, caută produse fără parfum sau cu formule hipoalergenice.

Uleiurile esențiale, deși naturale, pot fi iritante pentru pielea sensibilă sau predispusă la roșeață. Uleiuri precum cele de lavandă, mentă, eucalipt sau citric pot provoca reacții iritative sau alergice.

În concentrații mari, acizii exfolianți precum acidul glicolic (AHA) și acidul salicilic (BHA) pot sensibiliza pielea și agrava roșeața. Dacă vrei să folosești exfolianți chimici, optează pentru formule blânde și în concentrații mici, sau folosește-le mai rar.

Retinoizii – retinol și toți derivații de retinoizi – deși sunt excelenți pentru combaterea ridurilor și acneei, pot provoca iritații și înroșirea pielii, mai ales la începutul utilizării. Dacă ai pielea sensibilă, ar trebui să fii foarte precaută cu acești compuși sau să îi eviți complet.

Sulfații, precum Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES) sunt adesea folosiți în produse de curățare pentru a crea spumă, dar pot fi extrem de agresivi și pot îndepărta uleiurile naturale ale pielii, agravând roșeața.

Utilizat frecvent în tratamentele anti-acnee, benzoyl peroxidul poate fi prea agresiv pentru pielea sensibilă, provocând uscăciune și roșeață.

Acidul ascorbic, adică Vitamina C, în forme prea concentrate, deși este un antioxidant excelent, formele sale puternice sau concentrate (de peste 10-15%) pot irita pielea sensibilă și pot declanșa roșeața. Dacă dorești să folosești vitamina C, optează pentru o formulă mai blândă, precum Ascorbyl Glucoside.

Scrub-urile cu particule mari sau aspre, cum ar fi cele cu granule de nuci sau alte materiale abrazive, pot provoca microleziuni pe piele și pot agrava sensibilitatea și roșeața.

Coloranții din produsele cosmetice, fie că sunt naturali sau sintetici, pot fi potențiali iritanți. Caută produse care sunt fără coloranți (dye-free) pentru a reduce riscul de reacții.

Hamamelis sau Witch Hazel este un ingredient natural des întâlnit în tonere și în produsele de curățare, dar poate fi iritant pentru pielea sensibilă datorită conținutului său de tanini și alcool.

Săpunurile alcaline, adică cele tradiționale cu pH ridicat, pot distruge bariera protectoare a pielii, favorizând uscăciunea și roșeața. Alege în schimb produse de curățare blânde, cu pH neutru sau acid.

Ingrediente benefice pentru pielea predispusă la roșeață:

Dacă pielea ta se înroșește ușor, este util să incluzi în rutina ta de îngrijire ingrediente calmante și antiinflamatoare. Câteva ingrediente care sunt cunoscute pentru calmarea și protejarea pielii sensibile includ:

Niacinamida (vitamina B3) reduce roșeața și întărește bariera pielii.

Centella Asiatica este cunoscută pentru proprietățile sale calmante și vindecătoare.

Ceramidele ajută la refacerea barierei pielii și la reducerea sensibilității.

Panthenolul (provitamina B5) hidratează și calmează iritațiile.

Aloe Vera oferă un efect de răcorire și calmare pentru pielea iritată.

Uleiul de sâmbure de struguri sau cel de jojoba oferă hidratare pielii fără a bloca porii.

Întotdeauna alege produse destinate tenului sensibil și testează-le pe o mică porțiune de piele înainte de a le aplica pe toată fața.

Foto: Hepta.

Related Posts

Cum alegi manichiura pentru a crea iluzia degetelor lungi

Dacă și tu ești precum Gwyneth Paltrow și suferi de complexul mâinilor mici, cu degete scurte, atunci află…

Trei game preferate de A List pe care să le încerci și tu, acum

La final de toamnă, Rituals a inaugurat primul magazin din țară, în Mega Mall. Echipa A List Magazine…

Cele mai frumoase cadouri de Sărbători

Celebrezi cu muzică și cadouri strălucitoare sau te bucuri de momente de liniște în cuplu sau în familia…

Cum să ai grijă de unghiile fragile, în sezonul rece

În sezonul rece, organismul suferă o deshidratare accentuată din cauza temperaturilor scăzute. La fel cum pielea mâinilor tale…

Cum să obții o piele remineralizată cu ajutorul unui tratament natural, special

De-a lungul timpului, proprietățile atribuite nămolului au făcut ca balneoterapia cu nămol să se bucure de un real…

Interviu: Mădălina Stoica-Blanchard, despre destinul olfactiv și cadourile de Crăciun

În așteptarea Sărbătorilor de iarnă, am stat de vorbă cu Mădălina Stoica-Blanchard, cofondatoarea brandului de parfumerie de nișă…

Avon Space, noul concept store – the place to be!

Joi seara, echipa AList a avut ocazia să se numere printre primii invitați care au descoperit cel mai…

Eveniment: primul masterclass de make-up, în noul spațiu Avon Space

Pe 28 noiembrie, începând cu ora 17.30, Avon Space va găzdui primul masterclass de make-up dintr-o serie de…

Viral Sensation: Catrice Aqua Splash Grip Primer

Vrei să ai un machiaj impecabil toată ziua și toată seara? Ai în minte un machiaj special pentru…

Khloé Kardashian își lansează primul ei parfum- XO Khloé

Clanul Kardashian e făcut pentru business. Cea de-a treia născută dintre cele cinci surori ale familiei, Khloé Kardashian…