Alina Burlacu ∙ June 15, 2020 ∙ 7 min read

Poate vom schimba felul în care ne petrecem vacanțele, în era post-Covid, însă, în mod cert, nu vom schimba dorința de a petrece cât mai mult timp afară, la soare. Tocmai de aceea, este important să știi că, deși lumea a stat o vreme în loc, unele lucruri s-au schimbat.

Terapia solară

Avem nevoie de soare, dar suntem un recipient prea fragil să îl cuprindem întreg. Cele 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui recomandate de medici s-au transformat, în ultimele decenii, în multe ore petrecute afară pentru activități sportive sau pentru relaxarea de la buza apei.

Este adevărat că terapia cu lumină solară are beneficii multiple: stimulează producerea de melatonină (hormon responsabil de menținerea ritmului circadian și, deci, de somnul cel mai odihnitor posibil), menține echilibrul emoțional și dă o stare de bine și reglează deficiența de vitamina D din organism, fortificând oasele.

Dincolo de cele 10 de minute (unii extind la 20), razele solare pot avea o acțiune nocivă asupra organismului, de la efectele negative pe termen scurt, precum arsurile solare și insolația, până la cele pe termen lung, cauzate de expunerea prelungită, fără utilizarea produselor cu factor de protecție, adaptate tipului tău de piele.

Hainele cu USF (ultraviolet sun factor) oferă protecție pe perioada în care sunt purtate. Aplicarea produselor cu factor de protecție solară devine, astfel, necesară pe acele zone ale corpului care rămân descoperite.

 

Scurt dicționar al SPF

Prima regulă esențială este aceea că produsele de protecție solară nu trebuie să fie folosite pentru a prelungi expunerea la soare.

Factorul de protecție solară (SPF) te va proteja de radiațiile UVB, dar nu va garanta protecția împotriva radiațiilor UVA (care cauzează îmbătrânirea pielii) și nu poate fi mai mare de 50, conform unui protocol agreat de specialiștii din întreaga lume, în 2015. Fiecare indice este direct proporțional cu un anume nivel de protecție:

  • FPS 15 protejează împotriva a 93% dintre radiațiile tip UVB (doar 7% dintre razele tip UVB acționează nociv asupra pielii);
  • FPS 30 protejează împotriva a 97% dintre razele tip UVB;
  • FPS 50 protejează împotriva a 98% dintre radiațiile tip UVB.

Dermatologii recomandă verificarea ingredientelor active din produsele pentru protecția solară, nu doar a SPF-ului.

Top 6 produse de protecție solară pentru vacanța 2020:

  1. Loțiune pentru față și corp Expert Sun Protector SPF 50+, Shiseido, 170 lei

  1. Primer Maestro UV SPF 50, Giorgio Armani, 339 lei (Douglas)

  1. Spray protector pentru păr Advance Techniques Sun-Light, Avon, 13.99 lei

  1. Loțiune gel pentru ten normal spre gras Ultra Light Daily UV Defense SPF 50, Kiehl’s, 165 lei (kiehls.ro)

  1. Gel de duș Micellar After Sun, Institut Esthederm, 95 lei (În farmaciile Tei și online)

  1. Apă cu protecție solară Capital Soleil Solar Protective Water Hydrating SPF 50, Vichy, 85 lei

Controversata formulă cu SPF

Faptul că razele ultraviolete provoacă distrugeri masive în structura pielii, îmbătrânirea pielii (procentul de culpă al soarelui este de 90%), dar și mutații care pot declanșa cancerul de piele au transformat produsele cu SPF în cel mai sigur scut împotriva UV. Însă, în ciuda faptului că formulele au evoluat – texturile sunt mai fine, mai puțin lipicioase, culoarea a devenit mai prietenoasă, aducându-ne mai aproape de rezultatul dorit, adresabilitatea a devenit mai largă, incluzând cele mai sensibile tenuri, inclusiv cel acneic – anumite ingrediente s-au dovenit a fi inamicii tăcuți ai organismelor vii. În lanțul trofic, efectele toxice pornesc de la om și sfârșesc la corali. Cum s-a ajuns aici? Un produs pentru protecție solară obișnuit conține 60% ingrediente care, deși susțin durata de viață a formulei, nu ne fac niciun alt serviciu, dimpotrivă. Și asta pentru că unii conservanți, precum MIS, au potențial alergogen (provoacă sensibilizarea pielii sau alergii). Un alt exemplu, vitamina A (o găsești sub denumirea de retinyl palmitate) este adesea adăugată pentru beneficiile antiage. Însă, deși acest lucru este adevărat pentru variantele orale, studii recente arată că, sub formă topică, vitamina A accelerează degradarea celulară când pielea este expusă la soare. Dar cele mai controversate ingrediente sunt chiar filtrele chimice, precum oxibenzona, avobenzona, octinoxatul, homosalatul și octilmetoxicinamatul (OMC). Studiile arată că unele dintre aceste ingrediente sunt absorbite în organism, prin piele și imită comportamentul hormonal sau îl perturbă. Cel mai adesea pus în boxa acuzaților, oxibenzona este folosită în mai mult de jumătate dintre produsele cu SPF de pe piață. Recent s-a demonstrat că acest ingredient acționează ca estogenul și blochează testosteronul și dă frecvente reacții alergice pe piele.

În prezent, formulele cu filtrele solare minerale, formate din oxid de zinc și dioxid de titan câștigă în popularitate, acestea fiind considerate varianta cea mai sigură pentru organism deoarece rămân la suprafața pielii și nu perturbă echilibrul hormonal.

 

Un corp în mișcare

Chiar dacă nu plănuiești să stai la soare, ci să alergi, să te plimbi, să faci orice alt tip de mișcare în afara casei, trebuie să știi că soarele nu te ocolește. Iată ce trebuie să faci pentru a te afla în siguranță:

  • Alege un produs cu SPF 30 sau 50 și aplică-l cu 15 minute înainte să ieși din casă.
  • Cantitatea corectă de cremă pentru protecție solară pe care trebuie să o aplici pe corp este de mărimea unei mingi de ping-pong.
  • Asigură-te că protejezi și zonele adesea ignorate: vârful urechilor, creștetul capului.
  • Reaplică crema de protecție solară la două ore și chiar mai repede dacă înoți sau faci sport.
  • Bea apă, treptat, în cantități mici.
  • Mănâncă legume și fructe roșii deoarece acestea conțin licopena și te vor proteja de razele UV.
  • Nu sta la soare între 10.00 și 16.00.
  • Urmărește, în prognoza meteo, indicele UV (fii atentă la avertizările de indice moderat sau mare).
  • Alege umbra, dar nu orice fel de umbră. Umbra copacilor, a umbrelelor și a copertinelor nu oferă protecție solară totală.
  • Poți folosi produse de protecție solară pentru copii dacă ești adult. Formula acestora este mai delicată cu pielea, nu conține parabeni și nu are miros. Multe dintre acestea promit un efect mai puțin dureros la contactul cu ochii.
  • Respectă termenul de valabilitate. Produsele cu SPF sunt concepute pentru a fi aplicate zilnic, deci nu ar trebui să rămână de la o vară la alta, deoarece poate provoca reacții alergice.
  • Alege ochelari de soare cu protecție împotriva razelor. Pot fi de tipul UVA sau UVB 99-100%. Se recomandă ochelarii cu lentile mari (oversize) care blochează razele de lumină și în periferia lentilei. Lentila polarizată oferă o claritate mai mare prin reducerea reflexiei luminii.
  • Ține cont de afecțiunile cronice ale pielii. Lupusul eritematos sau diversele dermatite se pot agrava vara, în timp ce alte afecțiuni cutanate, precum psoriazisul, pot prezenta ameliorări.
  • Există anumiți factori de risc pentru apariția alergiilor solare: apartenența la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanțe și apoi la soare (parfumuri, dezinfectanți), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecțiuni dermatologice preexistente.
  • Numeroase suplimente promit prevenirea sau întârzierea îmbătrânirii pielii: peptide poliactive, oligozaharide, polifenoli din plante, carotenoizi, vitamine și acizi grași polinesaturați. Studii efectuate arată că suplimentele orale cu peptide ce conțin colagen îmbunătățesc rezistența și hidratarea pielii, suplimentele cu betacaroten, vitamina C și E au efect antioxidant și protector împotriva razelor UV, iar acizii grași polinesaturați (omega 3 și 6) au efect fotoprotector.
  • Adoptă, cel puțin în timpul verii, dieta mediteraneeană și respectă regula celor cinci culori pentru că înseamnă un aport natural corect de vitamine și minerale. O protecție solară naturală este dată de alimente bogate în betacaroten, cum sunt morcovii, ardeii grași și fructele de vară.

Foto: Hepta, PR.

Related Posts

Cum alegi manichiura pentru a crea iluzia degetelor lungi

Dacă și tu ești precum Gwyneth Paltrow și suferi de complexul mâinilor mici, cu degete scurte, atunci află…

Trei game preferate de A List pe care să le încerci și tu, acum

La final de toamnă, Rituals a inaugurat primul magazin din țară, în Mega Mall. Echipa A List Magazine…

Cele mai frumoase cadouri de Sărbători

Celebrezi cu muzică și cadouri strălucitoare sau te bucuri de momente de liniște în cuplu sau în familia…

Cum să ai grijă de unghiile fragile, în sezonul rece

În sezonul rece, organismul suferă o deshidratare accentuată din cauza temperaturilor scăzute. La fel cum pielea mâinilor tale…

Cum să obții o piele remineralizată cu ajutorul unui tratament natural, special

De-a lungul timpului, proprietățile atribuite nămolului au făcut ca balneoterapia cu nămol să se bucure de un real…

Interviu: Mădălina Stoica-Blanchard, despre destinul olfactiv și cadourile de Crăciun

În așteptarea Sărbătorilor de iarnă, am stat de vorbă cu Mădălina Stoica-Blanchard, cofondatoarea brandului de parfumerie de nișă…

Avon Space, noul concept store – the place to be!

Joi seara, echipa AList a avut ocazia să se numere printre primii invitați care au descoperit cel mai…

Eveniment: primul masterclass de make-up, în noul spațiu Avon Space

Pe 28 noiembrie, începând cu ora 17.30, Avon Space va găzdui primul masterclass de make-up dintr-o serie de…

Viral Sensation: Catrice Aqua Splash Grip Primer

Vrei să ai un machiaj impecabil toată ziua și toată seara? Ai în minte un machiaj special pentru…

Khloé Kardashian își lansează primul ei parfum- XO Khloé

Clanul Kardashian e făcut pentru business. Cea de-a treia născută dintre cele cinci surori ale familiei, Khloé Kardashian…