Andreea Leta ∙ January 4, 2021 ∙ 3 min read

Ce facem cu lucrurile cumpărate anul trecut, care nu ne mai trebuie acum

Dacă ai căzut pradă cumpărăturilor impulsive și compulsive în perioada carantinei sau pe parcursul întregului an 2020, iar acum te-ai trezit într-o mare de lucruri care, de fapt, nu prea îți folosesc sau care nici nu sunt pe gustul tău, venim cu câteva soluții pentru a te ajuta să scapi de ele într-o manieră cât mai onorabilă. 

Tendințele vin și pleacă, mai ales în modă, însă unele dintre ele chiar ar trebui să rămână sub forma unui stil de viață. Ne-ai tot auzind vorbind despre sustenabilitate și despre cât de importantă e atitudinea responsabilă față de mediu, mai ales, dar și față de propriul buget sau de propriul confort. 

Mult nu înseamnă neapărat bun, deci hai să scăpăm de toate acele lucruri care te-au tentat în perioada în care cumpărăturile păreau poate singura legătură ce se întâmpla în afara căminului tău, în urma cărora te-ai pricopsit cu o groază de lucruri cu care acum nu ști ce să faci. 

Reciclează

Ne-am obișnuit să sortăm plasticul, hârtia, sticla, uleiul, metalul și alte materiale pentru care există centre de colectare pentru a fi ulterior reciclate, însă cu textilele, lucrurile nu sunt la fel de populare. Asta nu înseamnă că importanța reciclării textilelor este mai mică sau poate trece într-un plan secund, ci dimpotrivă. Indutria textilă este în top 5 cele mai poluante din lume. 

Gândește-te că pentru fabricarea unui singur tricou, este devoie de aproape 1000 de litri de apă. Acum amintește-ți cum arată magazinele care produc câte 7-8 modele de tricouri pe sezon, fiecare având stocul lui considerabil. Te-am speriat un pic? Sper doar că te-am motivat să începi să reciclezi și textilele, așa cum faci cu celelalte materiale. 

Poți beneficia de informație foarte bine structurată pe site-ul Harta Reciclării sau poți merge direct la unul dintre centre. De asemenea, în magazinele H&M există cutiile speciale pentru colectarea pieselor vestimentare de care nu mai ai nevoie.

Donează 

Faptele bune nu se întâmplă doar de Crăciun, așa că poți oricând să pregătești un pachet cu lucrurile bune, curate, care nu mai sunt pe placul tău sau care nu te mai ajută. Haine, pantofi, ghiozdane, mănuși sau orice consideri că poate fi în beneficiul celor mai puțin înzestrați, poate fi donat. Iar pentru acest tip de acțiune, e suficient să ai un cont pe măcar o rețea de socializare, că vei vedea mai tot timpul astfel de acțiuni umanitare. 

O altă variantă ar fi containerele amplasate în tot felul de locuri accesibile din oraș. De exemplu, în București, găsești containere care se ocupă cu astfel de donații. Unele dintre aceastea sunt Parcul Luigi Cazzavillan, Parcul Regina Maria, Parcul Nicolae Iorga, Parcul I.C. Bratianu, Parcul Piata Pajura, Parcul Kiseleff, Parcul Bazilescu, Parcul Ciresoaia, Parcul Baneasa. 

Dacă preferi să faci această operațiune online, poți intra pe una dintre platformele care propun schimburi sau donații, cum ar fi Lucruri Gratis. 

Condiția e ca toate aceste lucruri pe care le donezi, să fie curate și într-o stare cât mai bună.

Vinde mai departe

Cea mai fancy formă de a-ți elibera garderoba rămâne vânzarea lor în cadrul unui yard sale, un prilej excelent de socializare totdată, de care sperăm să avem parte cât de curând! Dar chiar și în acest moment poți expune piesele care nu sunt neapărat făcute special pentru tine, pe unul dintre grupurile de pe Facebook, cum ar fi Nu mai port sau Urzeala Șifonierelor.

Foto: hepta.ro

Related Posts

The Grand Avenue: Ice, ice, baby!

Sezonul rece i-a trimis pe marii designeri spre o estetică glacială, reflectată prin tonurile de gri, perfect puse…

Zalando: Ce port de Sărbători?

Sezonul festiv a sosit! Găsește-ți inspirația împreună cu Zalando și adaugă acea strălucire ținutei tale perfecte, fie pentru…

C&A Xmas 2024: Strălucește alături de întreaga familie 

Unul dintre cele mai așteptate momente ale anului este chiar sărbătoarea Crăciunului, care a inspirat cea mai recentă…

Alexia Eram și-a lansat colecția de haine. Cum a fost la evenimentul Margot Market

Unul dintre cei mai cunoscuți influenceri de la noi, Alexia Eram, și-a lansat prima colecție de haine, colecție…

Chestionarul Alist Designers boutique: Pălăria Dădârlat în câteva fraze 

Seria Chestionarul Alist Designers boutique merge mai departe cu un brand care împlinește 128 de tradiție, pasiune și…

Chestionarul Alist Designers boutique: Maria Costake completează frazele noastre

Seria Chestionarul Alist Designers boutique continuă cu povestea Mariei Costake, brandul care a transformat pasiunea și talentul artistic…

Chestionarul Alist Designers boutique: PoeticAlb completează frazele noastre 

Seria Chestionarul Alist Designers boutique continuă astăzi cu PoeticAlb, un brand cu o estetică diafană, sculptată în in,…

Chestionarul Alist Designers boutique: Provocative Concept completează frazele noastre

Seria Chestionarul Alist Designers boutique continuă cu Provocative Concept, un brand care a pornit dintr-o pasiune pură, pusă…

Chestionarul Alist Designers boutique: IUnique completează frazele noastre 

Începem de astăzi seria Chestionarul Alist Designers boutique, ca să îi cunoaștem mai bine pe designerii pe care…

Garderoba funcțională: Ce înseamnă și cum o poți adopta

Poate că ai mai văzut sau auzit pe undeva sintagma asta „garderobă funcțională”, dar dacă nu ai apucat…